Puppy News☛

Οι συχνότερες εφαρμογές της φυσικοθεραπείας στον σκύλο στην κλινική πράξη.

Ο στόχος της φυσικοθεραπείας ή αλλιώς της φυσικής αποκατάστασης, σε συνδυασμό με την ιατρική φροντίδα και τις χειρουργικές επεμβάσεις, είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής κινητικότητας και μυοσκελετικής λειτουργίας. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται είναι οι θεραπευτικές μαλάξεις, οι διατάσεις, οι παθητικές κινήσεις των αρθρώσεων, η τοποθέτηση ψυχρών ή κρύων επιθεμάτων, αλλά και πιο εξειδικευμένες μέθοδοι όπως είναι η θεραπεία με τη χρήση λέιζερ, υπερήχων, η υδροθεραπεία και ο βελονισμός. Επικουρικά χρησιμοποιούνται διάφοροι ράβδοι που τοποθετούνται σε διαφορετικά ύψη, κώνοι αναγκάζουν τον σκύλο να κάνει ελιγμούς κατά το περπάτημα, κυλιόμενοι τάπητες που ελέγχουν την ταχύτητα της κίνησης ή και πισίνες. Αν και η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται σε ποικίλες παθήσεις του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος, παρακάτω αναλύονται τα οφέλη της στη μετεγχειρητική φροντίδα της ρήξης των χιαστών συνδέσμων, της εκτομής της κεφαλής και του αυχένα του μηριαίου οστού, στις παθήσεις του νωτιαίου μυελού, στην οστεοαρθρίτιδα και σε περιπτώσεις που επιβάλλειται η απώλεια και η διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους.

Η χειρουργική επέμβαση είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη προσέγγιση για την αποκατάσταση της σταθερότητας της άρθρωσης του γονάτου στην περίπτωση της ρήξης των χιαστών συνδέσμων. Δεδομένου ότι η παρατεταμένη ακινητοποίηση και η περιορισμένη φόρτιση ενός άκρου οδηγεί σύντομα σε εκφυλιστικές μεταβολές, η αποκατάσταση περιλαμβάνει, εκτός από τη χειρουργική επέμβαση, την αντιμετώπιση του πόνου, τη διενέργεια μαλάξεων, παθητικών κινήσεων και την εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων. Καθώς οι ιστοί επουλώνονται, οι ασθενείς πραγματοποιούν στοχευμένες ασκήσεις μετατόπισης βάρους και περπάτημα σε κυλιόμενο τάπητα, ιδανικά μέσα σε νερό. Στην πορεία και ενώ η χωλότητα βελτιώνεται, ο σκύλος περπατάει υπό την καθοδήγηση του λουριού και ακολουθούν το τρέξιμο και ο τροχασμός.

Η εκτομή της κεφαλής και του αυχένα του μηριαίου οστού πραγματοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση της νέκρωσης, του εξαρθρήματος και του κατάγματος της κεφαλής, σε επώδυνη δυσπλασία ισχίου και σε οστεοαρθρίτιδα. Η μετεγχειρητική φροντίδα περιλαμβάνει τη διενέργεια μαλάξεων και ήπιων παθητικών κινήσεων. Μετά την επούλωση της τομής, ο σκύλος μπορεί να περπατήσει σε κυλιόμενο τάπητα, ιδανικά μέσα σε νερό, ώστε να φορτιστεί σταδιακά το άκρο. Έπειτα, επιστρέφει στην κανονική βάδιση.

Κοινές ασθένειες του νωτιαίου μυελού είναι η προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου, τα ινοχόνδρινα έμβολα, η εκφυλιστική μυελοπάθεια, τα τραύματα της σπονδυλικής στήλης και η φλεγμονώδης νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα κλασσικά σημάδια ελλειμάτων της ιδιοδεκτικής οδού είναι η σοβαρή πάρεση ή παράλυση της πυέλου ή των άκρων ανάλογα με την εντόπισης της βλάβης. Μια λεπτομερής νευρολογική εξέταση είναι απαραίτητη. Η ανάλυση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, η διενέργεια αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας απαιτούνται για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Οι θεραπευτικοί στόχοι των παθήσεων του νωτιαίου μυελού περιλαμβάνουν τη μείωση του πόνου, τη διατήρηση της ελαστικότητας των αρθρώσεων, την πρόληψη ή τη μείωση της μυϊκής ατροφίας, και την αποκατάσταση του συντονισμού των κινήσεων και της αισθητικότητας. Οι τεχνικές που θα επιλεχθούν εξαρτώνται από τη σοβαρότητα και τα σημεία εντόπισης της βλάβης. Ωστόσο, συνήθως εφαρμόζονται μαλάξεις, παθητικές κινήσεις, στοχευμένες ασκήσεις χρησιμοποιώντας μια μπάλα άσκησης, και υδροθεραπεία. Σε σκύλους με σοβαρή πάρεση ή παράλυση, τα οφέλη της υδροθεραπείας είναι πολυάριθμα. Όταν ο σκύλος έχει τη δυνατότητα να περπατήσει χωρίς βοήθεια, προσθέτονται ασκήσεις, όπως το περπάτημα πάνω από μικρά εμπόδια, για τη βελτίωση του γενικότερου συντονισμού.

Η κατάσταση ενός ασθενούς με οστεοαρθρίτιδα συχνά επιδεινώνεται. Η αρθρίτιδα που αντιμετωπίζει είναι επώδυνη, το ζώο προτιμάει την καθιστική ζωή, αποφεύγει την άσκηση, και τελικά προκαλείται μυϊκή ατροφία και αύξηση του σωματικού βάρους. Τα παραπάνω οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο. Η διαχείριση του πόνου με τη χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων και η εφαρμογή της φυσικοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν. Η ήπια άσκηση σε έναν κυλιόμενο τάπητα μέσα στο νερό ή στην πισίνα βοηθάει στην απόκτηση μυϊκής δύναμης και αντοχής. Οι στοχευμένες ασκήσεις μετατόπισης βάρους είναι ιδανικές για την ενίσχυση των αρθρώσεων.

Τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται ή περιπλέκονται από την παχυσαρκία περιλαμβάνουν την εύκολη κόπωση, παθήσεις των αρθρώσεων ή / και μυοσκελετικά προβλήματα, πνευμονική και καρδιαγγειακή νόσο. Συχνά, δίνεται έμφαση στη διαμόρφωση ειδικής δίαιτας και η άσκηση παραβλέπεται, ενώ είναι χρήσιμο να ακολουθούνται συνεδρίες άσκησης σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται παράλληλα η απώλεια βάρους και η μυϊκή ενδυνάμωση.

Συμπερασματικά, οι κτηνίατροι οφείλουν τόσο να διαμορφώνουν εξειδικευμένα πρωτόκολλα φυσικοθεραπείας για τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, όσο και να δίνουν τις κατάλληλες πρακτικές οδηγίες στους ιδιοκτήτες για να εφαρμόζουν κάποιες τεχνικές καθημερινά στο σπίτι.

-Επιμέλεια άρθρου-
Αλεξάνδρα Δαραβίγκα

Πηγή: Diagnovet 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.