Puppy News☛

Τα πρώτα ομοζυγωτικά δίδυμα κουτάβια είναι γεγονός!

Για πρώτη φορά στα χρονικά αποδείχθηκε με γενετική ανάλυση ότι δύο κουτάβια της φυλής Irish wolfhound είναι ομοζυγωτικά δίδυμα. Το γεγονός αυτό ενθουσίασε τους επιστήμονες, διότι η ομοζυγωτική διδυμία στα κυνοειδή είναι τρομερά σπάνιο φαινόμενο. Υπήρχαν αναφορές για την ύπαρξη πανομοιότυπων διδύμων όμως καμία δεν βασιζόταν σε επιστημονικά δεδομένα και εργαστηριακές δοκιμές. Αυτό το οποίο επικρατεί ως ευρύτερη άποψη σήμερα είναι ότι οι πανομοιότυποι δίδυμοι εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στον άνθρωπο απ’ ότι στα υπόλοιπα είδη ζώων.

Τα ομοζυγωτικά δίδυμα κουτάβια που ονομάζονται Cullen και Romulus ήρθαν στον κόσμο από τον κτηνίατρο Dr. Kurt de Cramer της κλινικής Rant en Dal Animal Hospital στην πόλη Mogale, στη Νότια Αφρική. Καθώς διενεργούσε καισαρική τομή, παρατήρησε ότι οι ομφάλιοι λώροι των εμβρύων κατέληγαν στον ίδιο πλακούντα, κάτι που δεν είχε ξαναδεί ποτέ στις τόσες δεκαετίες άσκησης του επαγγέλματός του. Τα δύο νεογνά έμοιαζαν φαινοτυπικά πάρα πολύ μεταξύ τους με εξαίρεση την υπάρξη κάποιων λευκωπών σημαδιών στο χρωματισμό τους. Έτσι έγινε η λήψη δειγμάτων αίματος, με τα οποία και αποδείχθηκε ότι όντως είναι ομοζυγωτικοί δίδυμοι, δηλαδή προέρχονται από τη διαίρεση του ίδιου γονιμοποιημένου ωαρίου.

Οι μικρές διαφοποιήσεις στο χρωματισμό του τριχώματος μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί με το γεγονός ότι μπορεί να έχουν τα ίδια ζεύγη γονιδίων μόλα ταύτα οι μηχανισμοί έκφρασής τους επηρεάζονται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες όπως ακριβώς και στους ανθρώπους. Επειδή λοιπόν το κάθε έμβιο ον εκτίθεται με μοναδικό τρόπο στις συνθήκες του εκάστοτε περιβάλλοντος, η έκφραση των γονιδίων οδηγεί στη δημιουργία μοναδικού φαινοτύπου.
Ο Dr. de Kramer και οι συνεργάτες του, Carolynne Joone του πανεπιστημίου James Cook της Αυστραλίας και Johan Nöthling του πανεπιστημίου της Pretoria της Νότιας Αφρικής, τονίζουν ότι επιβεβαιωμένα περιστατικά ομοζυγωτικών διδύμων στα ζώα είναι εξαιρετικά σπάνια. Βέβαια, πολλά είναι και τα περιστατικά που μπορεί να μην έχουν καταγραφεί, καθώς γενετική ανάλυση διενεργείται κυρίως σε κατοικίδια θηλαστικά και ορισμένα είδη εξωτικών ζώων. Άλλη διδυμία που έχει καταγραφεί είναι εκείνη ενός είδους Armadillo, το οποίο μπορεί να γεννήσει με σχετικά αυξημένη συχνότητα ομοζυγωτικά τετράδιδυμα.

Γενικά, στους ανθρώπους έχει υπολογιστεί ότι οι πιθανότητες διδυμίας είναι 1 στις 80 γέννες, εκ των οποίων μόλις το 1/3 θα είναι ομοζυγωτικοί δίδυμοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών που ενισχύουν τη γονιμότητα παρατηρήθηκε αύξηση στη γέννα ετεροζυγωτικών διδύμων.

Η ψυχίατρος Nancy L. Segal αναφέρει ότι οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι τείνουν να έχουν ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ τους απ’ότι οι ετεροζυγωτικοί, επειδή συχνά αυτοί φαίνονται να έχουν τις ίδιες συνήθειες και ιδιαιτερότητες συμπεριφοράς, χώρις όμως να σημαίνει ότι δεν αναπτύσσουν και διαφορές που είναι αποτέλεσμα της επίδρασης περιβαλλοντικών παραγόντων, καθώς και άλλων άγνωστων παραμέτρων. Συμπερασματικά, το ερώτημα “Nature or Nurture” συνεχίζει να υφίσταται και η επιστημονική κοινότητα με συγκριτικές γενετικές μελέτες προσπαθεί να εξιχνιάσει τους μηχανισμούς της διδυμίας. Πιθανώς στα επόμενα χρόνια να μπορέσουμε να λύσουμε και αυτό το μυστηρίο της ζωής.

-Επιμέλεια άρθρου-
Μαρία Ζαχαροπούλου


Πηγή: Diagnovet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.