Puppy News☛

Αφροδίσιο Μεταδοτικό Νεόπλασμα: Η εξέλιξη του εδώ και 2000 χρόνια.

Το αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα είναι μία μεταδοτική μορφή καρκίνου πολύ συνήθης στους πληθυσμούς σκύλων σε όλη την υφήλιο. Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει εκπληκτικές πληροφορίες σχετικά με το πώς αυτός ο καρκίνος έχει εξελιχθεί, και τα ευρήματα θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην εξέλιξη του καρκίνου στον άνθρωπο.

Το Αφροδίσιο Μεταδοτικό Νεόπλασμα (Α.Μ.Ν) είναι μία νεοπλασία η οποία μεταδίδεται μεταξύ των σκύλων συνήθως μέσω του ζευγαρώματος. Το ΑΜΝ προκύπτει με τη μορφή γεννητικών όγκων. Όταν ένας μολυσμένος σκύλος ζευγαρώνει μεταφέρει ζωντανά καρκινικά κύτταρα, τα οποία όμως μπορούν να μεταδοθούν και μέσω λείξεως, εισπνοής ή κατά τον τοκετό.

Το ΑΜΝ έχει προκύψει εδώ και 11.000 χρόνια από τα κύτταρα ενός μόνο σκύλου ο οποίος αναφέρεται ως «σκύλος ιδρυτής» - αποτελεί λοιπόν μία από τις παλιότερες γνωστές νεοπλασίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι οι όγκοι ΑΜΝ αποτελούνται από DNA που ανήκει στο «σκύλο ιδρυτή».

Αναλύοντας τους όγκους του ΑΜΝ των σκύλων σε όλο τον κόσμο, οι ερευνητές μπορούν να εντοπίσουν και να αναλύσουν μεταλλάξεις που έχουν υποστεί με την πάροδο του χρόνου, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καθορίσουν την προέλευση της ασθένειας καθώς και το πότε και πώς θα εξαπλωθεί.
Για την τελευταία αυτή μελέτη - που δημοσιεύθηκε στο eLife – η συγγραφέας Andrea Strakova, του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ και οι συνεργάτες της, ανέλυσαν το DNA των μιτοχονδρίων στους όγκους ΑΜΝ 449 σκύλων από 39 χώρες.
Τα μιτοχόνδρια αναφέρονται συνήθως ως "εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος» των κυττάρων, παρέχουν στα κύτταρα την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι στους σκύλους που έχουν μολυνθεί με ΑΜΝ, υπήρξαν περιπτώσεις όπου μιτοχονδριακό DNA (mtDNA) έχει μεταφερθεί σε όγκους τους. Ως εκ τούτου, αυτό το mtDNA έχει μεταφερθεί στα καρκινικά κύτταρα των σκύλων που στη συνέχεια μολύνονται.

Η τελευταία ανάλυση της ομάδας πάνω στους όγκους του ΑΜΝ αποκάλυψε ότι η διαδικασία μεταφοράς mtDNA μεταξύ μολυσμένων σκύλων με ΑΜΝ και των όγκων τους έχει συμβεί, τουλάχιστον πέντε φορές κατά τα τελευταία 2000 χρόνια - μια διαδικασία που οι ερευνητές προτείνουν ότι μπορεί να έχει προκύψει για να βοηθήσει την επιβίωση του όγκου.

Η ανακάλυψη αυτή έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα να δημιουργήσει ένα «εξελικτικό οικογενειακό δέντρο» που αποτελείται από 5 «κλάδους». Κάθε κλάδος αντιπροσωπεύει ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο το mtDNA μεταφέρθηκε μεταξύ ΑΜΝ μολυσμένων σκύλων και των όγκων τους. Ο εντοπισμός της γεωγραφικής θέσης των όγκων σε κάθε κλάδο επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο το ΑΜΝ εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Καθώς ρίχνουν φως στην εξελικτική ιστορία του ΑΜΝ, οι ερευνητές αποκάλυψαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς με τους οποίους το mtDNA μεταβιβάζεται στους όγκους των σκύλων με ΑΜΝ. Η ομάδα διαπίστωσε ότι μόρια mtDNA από τα υγιή κύτταρα των ΑΜΝ - μολυσμένων σκύλων που έχουν μεταφερθεί σε καρκινικά κύτταρα μερικές φορές αναμειγνύονται με το mtDNA μέσα στα καρκινικά κύτταρα – μία διαδικασία που αναφέρεται ως “Ανασυνδυασμός”.  Μια τέτοια διαδικασία δεν έχει ποτέ πριν παρατηρηθεί σε καρκίνο, και η ανακάλυψη υποδεικνύει ότι μπορεί να μην είναι μόνο τα καρκινικά κύτταρα των σκύλων που υπόκεινται σε ανασυνδυασμό.
"Ανασυνδυασμός του μιτοχονδριακού DNA θα μπορούσε να συμβαίνει σε πολύ ευρύτερη κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπινων καρκίνων, αλλά μπορεί συνήθως πολύ δύσκολα να ανιχνευθεί," λέει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης Máire Νί Leathlobhair, του Τμήματος Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
 

"Όταν ο ανασυνδυασμός συμβαίνει σε μεταδοτικούς καρκίνους, δύο δυνητικά πολύ διαφορετικά μιτοχονδριακά DNA - ένα από τον όγκο, και ένα από τον δέκτη - συγχωνεύονται και έτσι το αποτέλεσμα είναι πιο εμφανές», εξηγεί. "Στον καρκίνο του ανθρώπου, το μιτοχονδριακό DNA του όγκου είναι πιθανό να είναι παρόμοιο με το μιτοχονδριακό DNA των φυσιολογικών κύτταρα του ασθενούς, έτσι τα αποτελέσματα του ανασυνδυασμού θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστούν." 

Προς το παρόν, οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι τι σημασία έχει αυτή η ανακάλυψη ανασυνδυασμού. Ακόμα, σχεδιάζουν να διερευνηθεί περαιτέρω αν παίζει κάποιο ρόλο στην επιβίωση των καρκινικών κυττάρων, και κατά πόσο η αναστολή της διαδικασίας θα μπορούσε να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η ασυνήθιστη και μακράς διάρκειας ζωής του καρκίνου μπορεί να μας διδάξει τόσα πολλά για την ιστορία των σκύλων, καθώς επίσης και για τις γενετικές και εξελικτικές διαδικασίες που αποτελούν τη βάση του καρκίνου γενικότερα. "

-Επιμέλεια άρθρου-
Νίκη Κρυστάλλη, Κτηνίατρος


Πηγή: Diagnovet 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.