Puppy News☛

10 «δηλητήρια» που μπορούν να σκοτώσουν το κατοικίδιο σας.

Πράγματα που είναι ακίνδυνα για εμάς, αλλά τοξικά για τα κατοικίδια ζώα παραμονεύουν στα πιο συνηθισμένα μέρη: στην κουζίνα, σε ένα ιατρείο, στο γκαράζ, στην αυλή και αλλού. Τα κατοικίδια - και ιδίως τα σκυλιά - είναι πολύ ικανά στο να βρίσκουν και να εκτίθενται σε δηλητήρια όπου και αν αυτά βρίσκονται. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να γίνουν «ντετέκτιβ τοξίνης» και να ανακαλύψουν αυτούς τους κινδύνους πριν από τα κατοικίδια ζώα τους.

Ωστόσο, όταν είναι πολύ αργά για την πρόληψη, η καλύτερη λύση για ένα αίσιο τέλος είναι η έγκαιρη επέμβαση. Δείτε παρακάτω ένα μίνι οδηγό για να κρατήσετε ασφαλή τα κατοικίδια σας και τον τρόπο που μπορούν να τα βλάψουν ούτως ώστε να μπορείτε να τα προστατέψετε.

Τρόφιμα
Πολλά τρόφιμα τα οποία εμείς βρίσκουμε νόστιμα, είναι επιβλαβή για τα ζώα. Για αυτό είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα ανθρώπινα τρόφιμα μακριά από πεινασμένους σκύλους ή πεινασμένες γάτες

Σοκολάτα
Μπορεί να αγαπάμε τη σοκολάτα, αλλά μπορεί να σκοτώσει τα σκυλιά και είναι μία από τις 20 πιο συχνές δηλητηριάσεις. Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, η οποία προκαλεί καρδιακές αρρυθμίες και μπορεί να είναι τοξική ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Τα επίπεδα τοξικότητας διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου και το πόσο σκούρη είναι η σοκολάτα. Η ψημένη σοκολάτα και η άγλυκη σκόνη κακάο είναι τα πιο επιβλαβή και ακολουθούν η λευκή και η σοκολάτα γάλακτος. Τα συνήθη σημάδια της δηλητηρίασης είναι έμετος, διάρροια και ανησυχία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει πρόκληση εμετού, χορήγηση ενεργού άνθρακα για να δεσμεύσει το δηλητήριο και υγρών ενδοφλέβια.

Άψητη μαγιά ζύμης ψωμιού
Ακόμα και όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, η μαγιά της ζύμης συνεχίζει να αυξάνεται ως μάζα στο ζεστό στομάχι του κατοικίδιου σας και μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη διόγκωση του. Καθώς η ζύμη ζυμώνεται στο έντερο, μπορεί επίσης να προκύψει τοξικότητα από αλκοόλ. Η καρδιακή ανακοπή είναι μια άλλη πιθανότητα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διόγκωση της κοιλιάς και τάση για έμετο που ακολουθείται από την απώλεια συντονισμού κινήσεων και επιβράδυνση της αναπνοής. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει πρόκληση εμετού ή μερικές φορές χειρουργική επέμβαση.

Ξυλιτόλη
Αυτό το χωρίς ζάχαρη γλυκαντικό χρησιμοποιείται σε πολλά είδη του σουπερμάρκετ: τσίχλες, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, φυστικοβούτυρο και σε ψημένα προϊόντα. Η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα επίπεδα υπογλυκαιμίας και ηπατικής ανεπάρκειας σε σκύλους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κατάρρευση, επιληπτικές κρίσεις και έμετο. Ελέγξτε τις ετικέτες των προϊόντων για ξυλιτόλη και κρατήστε τα μακριά από τα ζώα σας. Αν υποψιάζεστε δηλητηρίαση, καλέστε τον κτηνίατρό σας αμέσως. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει πρόκληση εμετού και υγρά ενδοφλέβια.

Σκόρδο
Αυτό το δημοφιλές λαχανικό, καθώς και άλλα μέλη της οικογένειας Allium (κρεμμύδια και πράσα) -είναι επιβλαβή για τις γάτες και τους σκύλους είτε φρέσκα, είτε μαγειρεμένα ή αποξηραμένα. Σε μεγάλες ποσότητες, προκαλούν βλάβη των ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς και αναιμία σε γάτες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λήθαργο, κοκκινωπά ούρα, διάρροια και εμετό. Η θεραπεία σε σοβαρές περιπτώσεις περιλαμβάνει υγρά ενδοφλέβια και χορήγηση οξυγόνου.

Αντιψυκτικό
Τα περισσότερα αντιψυκτικά περιέχουν αιθυλενογλυκόλη, η οποία προκαλεί οξεία και θανατηφόρα νεφρική ανεπάρκεια σε σκύλους και γάτες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σιελόρροια, εμετό, τα ζώα φαίνονται σαν να είναι «μεθυσμένα», επιληπτικές κρίσεις, πολυουρία-πολυδιψία που ακολουθείται από αφυδάτωση, αύξηση του καρδιακού ρυθμού και δυσκολία στην αναπνοή. Ακόμα και μικρές ποσότητες μπορεί να είναι δηλητηριώδεις, και είναι απαραίτητη η έγκαιρη κτηνιατρική φροντίδα για την επιβίωση του ζώου. Η θεραπεία απαιτεί επιθετική θεραπεία ενδοφλέβιων υγρών.

Μπαταρίες
Αν ο σκύλος σας δαγκώσει ή φάει μια μπαταρία, μπορεί να υποφέρει από σοβαρούς διαβρωτικούς τραυματισμούς στο στόμα και τον οισοφάγο. ΜΗΝ προκαλείτε εμετό γιατί οι διαβρωτικές ουσίες μπορεί να κάψουν τον οισοφάγο. Αμέσως ξεπλύνετε το στόμα του σκύλου σας και να τον μεταφέρει σε ένα κτηνιατρείο. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Μη Στεροειδη Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα
Αυτά τα παυσίπονα μπορεί να είναι θανατηφόρα για τα κατοικίδια ζώα σας και δεν πρέπει ποτέ να δίνονται χωρίς να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Η ακεταμινοφαίνη μπορεί να προκαλέσει βλάβη του ήπατος και ανεπάρκεια, και ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του στομάχου, έλκη και νεφρική ανεπάρκεια. Σημάδια ενός σοβαρού προβλήματος περιλαμβάνουν: έλλειψη όρεξης, πόνο στο στομάχι, εμετό, διάρροια και ο λήθαργο. Καλέστε τον κτηνίατρό σας αμέσως. Η θεραπεία περιλαμβάνει πρόκληση εμετού (1-3 ώρες μετά την κατανάλωση) και ενδοφλέβια υγρά.

Κρίνα
Αυτά τα όμορφα λουλούδια είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη για τις γάτες, και τρώγοντας μόνο 1-2 φύλλα, δαγκώνοντας το στέλεχος ή καταπίνοντας γύρη ή το νερό του βάζου μπορεί να οδηγήσει μία γάτα στο θάνατο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα νεφρά. Συνήθη συμπτώματα είναι: σιαλόρροια , απώλεια της όρεξης, εμετός και διάρροια. Επιθετική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής σε νοσοκομείο με την παρακολούθηση των νεφρών, ενδοφλέβια υγρά και χορήγηση άνθρακα είναι συχνά απαραίτητα.

Αράχνη «Μαύρη Χήρα»
Το δάγκωμα αυτής της αράχνης απελευθερώνει μια ισχυρή νευροτοξίνη που προκαλεί έντονο πόνο των μυών και κράμπες, διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης, δυσκολία στην αναπνοή και ξαφνική παράλυση. Κρατήστε τους κατοικημένους χώρους καθαρούς και ελέγξτε τα κρεβάτια των ζώων συχνά για να βοηθήσετε στην πρόληψη. Η θεραπεία περιλαμβάνει υγρά ενδοφλέβια, μυοχαλαρωτικά, αναλγητικά και οξυγόνο. Υπάρχει επίσης αντι-δηλητήριο διαθέσιμο.

Όπως γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό οι κίνδυνοι για το κατοικίδιο ζώο σας αφθονούν, οπότε είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για την πρόληψη της έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες και εγρήγορση για να ανακαλύψετε νωρίς τα συμπτώματα ή τις συμπεριφορές που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν δηλητηρίαση. Ωστόσο, πολλά σημάδια δηλητηρίασης καθρεφτίζουν κοινές, λιγότερο σοβαρές ασθένειες, άρα η πρώτη σας ενέργεια θα πρέπει να είναι να καλέσετε ένα κέντρο δηλητηριάσεων ζώων αμέσως, αν νομίζετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει εκτεθεί σε μια τοξίνη

-Επιμέλεια άρθρου -
Νίκη Κρυστάλλη, Κτηνίατρος


Πηγή: Diagnovet 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.