Puppy News☛

Πως μαθαίνουν οι σκύλοι να συμβιώνουν αρμονικά με τον κηδεμόνα τους.

Τα σκυλιά, και ιδιαίτερα τα κουτάβια, εξερευνούν κι ανιχνεύουν αδιάκοπα τον περίγυρό τους εξ αιτίας της ακόρεστης ανάγκης τους να είναι σε θέση να ελέγχουν το ίδιο το περιβάλλον τους, ειδικά το κοινωνικό και πιο ιδιαίτερα εμάς!

Τα σκυλιά διδάσκονται από τις συνέπειες αυτών των εξερευνήσεων τους. Μαθαίνουν ποιες πλευρές του περίγυρού τους είναι απειλητικές και δυσάρεστες, ποιες πλευρές είναι αβλαβείς και ποιες άλλες είναι ευχάριστες. Η συμπεριφορά του σκυλιού αλλάζει μετά την κάθε εξερεύνηση.

Οι διερευνητικές συμπεριφορές που προκαλούν ευχάριστες συνέπειες είναι αυτές που, το πιο πιθανό, θα επαναληφθούν, ενώ οι συμπεριφορές που επιφέρουν δυσάρεστες συνέπειες, είναι λιγότερο πιθανό να επαναληφθούν. Κι έτσι η συμπεριφορά του σκυλιού προοδευτικά διαμορφώνεται καθώς αναπτύσσει τις συνήθειες που το κάνουν να ζει ευχάριστα και χωρίς κόπο.

Κατά τον ίδιο τρόπο που εμείς μαθαίνουμε αυτοματικά τη σχέση των γραφών «ανοιχτό» και «κλειστό» πάνω σε πόρτες, τα σκυλιά προσλαμβάνουν ενδείξεις ή σημάδια, από το περιβάλλον, που προλέγουν αν μια ιδιαίτερη συμπεριφορά θα επιφέρει ευχάριστες ή δυσάρεστες συνέπειες και, κατά συνέπεια, αν αξίζει τον κόπο ν’ αναπτύξουν αυτή τη συμπεριφορά ή δραστηριότητα.

Καθώς συσσωρεύουν εμπειρίες, μαθαίνουν ποια είναι τα σημάδια απόλαυσης και ποια θα τα απογοητεύσουν. Για παράδειγμα, γρήγορα μαθαίνουν ότι δεν είναι καλή ιδέα να πλησιάσουν ένα άλλο σκυλί που γρυλλίζει, αλλά ότι το να πλησιάσουν ένα χαδιάρικο κουταβάκι που σηκώνει το ποδαράκι του ή κουνάει την ουρά του, είναι κάτι πολύ καλό. Τα γρυλλίσματα προμηνύουν μια υψηλή πιθανότητα δυσάρεστων καβγάδων, ενώ οι φιλικές διαθέσεις του κουταβιού είναι προάγγελος ότι θα διασκεδάσουν πολύ μαζί του.

Πως μαθαίνουν οι σκύλοι να συμβιώνουν αρμονικά με τον κηδεμόνα τους

Η λιακάδα προμηνύει ζεστασιά – ότι είναι καιρός να ξαπλώσουμε για λίγη ηλιοθεραπεία, ενώ η θερμότητα από τη φλόγα ενός κεριού προειδοποιεί για πόνο, πράγμα που είναι καλύτερα ν’ αποφευχθεί. Το κουδούνι της πόρτας προαναγγέλλει επισκέπτες, υποκινεί μια, πλήρους κλίμακας, εγρήγορση του σκυλιού, με τρεχαλητά και γαβγίσματα, πηδήματα και κουνήματα που αποζητούν την προσοχή μας και την εκδήλωση τρυφερότητας, ενώ ο ίδιος ήχος του κουδουνιού μιας εξώπορτας από την τηλεόραση, κρίνεται άσχετος, καθώς το σκυλί ξέρει πως η όποια αντίδραση του σε αυτό, θα επιφέρει ένα μπαράζ από προφορικές παρατηρήσεις εκ μέρους του κηδεμόνα του.

Ο ήχος που κάνει το ανοιχτήρι μιας κονσέρβας, το τίναγμα του λουριού, ο γλυκός τόνος της φωνής του κηδεμόνα, αποτελούν συνήθως ενδείξεις ότι ο σκύλος θα έχει μια ευχάριστη ώρα, ενώ, το τίναγμα της αλυσίδας στην αυλή και ο ανυψωμένος τόνος της φωνής του κατόχου, είναι συνήθως «κακά σημάδια».

Ένα νεαρό σκυλί μαθαίνει γρήγορα ότι οι καλύτεροι δείκτες συνεπειών της συμπεριφοράς του έχουν να κάνουν πάντα με τον κηδεμόνα του -είτε είναι παρών, είτε όχι. Η δραστηριότητα κι οι διαθέσεις του και ιδιαίτερα τα λόγια του, έχουν μεγάλη σημασία.

Αν ένας κηδεμόνας προσπαθήσει πρωταρχικά να ελέγξει τη συμπεριφορά του σκυλιού με τη χρήση τιμωριών και διορθώσεων, το πρώτο πράγμα που μαθαίνει το σκυλί είναι να μη μασουλίζει, να μη σκάβει, να μη γαβγίζει και να μη λερώνει το σπίτι αδιακρίτως, όταν είναι παρών ο κηδεμόνας, αλλά όταν αυτός ο «φονιάς» των μικροχαρών του λείπει… νιώθει σίγουρο πως μπορεί να δράσει σαν σκυλί.

Πολλά σκυλιά αρχίζουν να συμπεριφέρονται άσχημα, μόλις αντιληφθούν ότι ο κάτοχος τους απομακρύνεται από το σπίτι. Από όλες τις απόψεις φταίει η λάθος αντίληψη του κατόχου περί «εκπαιδευτικού» προγράμματος, προσανατολισμένου προς την τιμωρία, που υποκινεί τις αταξίες του σκυλιού, όταν αυτός λείπει.

Πως μαθαίνουν οι σκύλοι να συμβιώνουν αρμονικά με τον κηδεμόνα τους

Οι ήχοι από την τηλεόραση, το τηλέφωνο, το ντους ή το κλάμα του μωρού, είναι όλα ενδείξεις ότι θα πρέπει να υπάρχει για το σκυλί ο κατάλληλος χρόνος για ν’ ανταμειφθεί αναστατώνοντας την κουζίνα, καθώς ο κηδεμόνας του είναι απασχολημένος κάπου αλλού για ένα διάστημα.

Αποζητώντας την προσοχή και την τρυφερότητα, τα σκυλιά μαθαίνουν να δίνουν σημασία στις πολλές ψυχικές διαθέσεις του κατόχου τους. Τα σκυλιά μαθαίνουν ότι είναι εύκολο ν’ αποσπούν χάδια τρυφερότητας από μας. όταν είμαστε ευτυχισμένοι ή θλιμμένοι, αλλά ξέρουν ότι τα θυμωμένα και νευριασμένα άτομα δεν υποκύπτουν εύκολα.

Με τον καιρό, τα σκυλιά ανακαλύπτουν ότι τα λόγια του κατόχου του προσφέρουν τις καλύτερες ενδείξεις για την πιθανότητα επικείμενων καλών στιγμών. Κι επιπλέον, τα περισσότερα σκυλιά θα μάθουν το νόημα των λέξεων της γλώσσας μας, είτε τα διδάξουμε, είτε όχι.

Ελάχιστα είναι τα σκυλιά που δεν έχουν μάθει από μόνα τους το νόημα των λέξεων «περίπατος», «φαγητό» και «κακό σκυλί».

Ο σκύλος σας σύντομα θα μάθει ότι η ποιότητα της ζωής του βρίσκεται στο έλεος των απλών διαθέσεων και του κεφιού του κατόχου τους. Παρ’ όλ’ αυτά, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι όλα έχουν χαθεί για τα σκυλιά.

Κι αυτό γιατί επιστρατεύουν τις ανώτερες αισθήσεις τους και το τεράστια ανώτερο συναισθηματικό IQ τους για να διακρίνουν την κάθε απόχρωση, για να διαβάζουν τη σκέψη του κηδεμόνα τους σαν από ανοικτό βιβλίο, για ν’ αποσπούν ακόμα και την τελευταία σταγόνα προσοχής και τρυφερότητας και για να εκπαιδεύουν τους κηδεμόνες τους έτσι ώστε να γίνουν αντάξιοι σύντροφοι.

Πηγή:  PetFriends

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.