Puppy News☛

Γέμισε το σπίτι ψύλλους!

Από την κτηνίατρο Φέη Ζερβουδάκη

Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της παρασίτωσης του σκύλου σας αλλά και του σπιτιού σας από ψύλλους, το πιο σημαντικό βήμα είναι η σωστή εφαρμογή τακτικών αποπαρασιτώσεων στο κατοικίδιό σας.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά αντιπαρασιτικά σκευάσματα σε μορφή spot-on ή spray. Η σωστή εφαρμογή της αντιπαρασιτικού είναι καθοριστικής σημασίας και διαφέρει ανάλογα με το σκεύασμα που θα χρησιμοποιήσετε. Συνήθως το σκυλάκι δεν πρέπει να κάνει μπάνιο κάποιες ημέρες πριν και μετά την εφαρμογή της αγωγής. Όταν χρησιμοποιείται spray πρέπει να γίνεται πολύ καλή διαβροχή του δέρματος και του τριχώματος, ενώ όταν χρησιμοποιείται spot-on πρέπει να δίνεται έμφαση στην εφαρμογή του στο δέρμα και όχι στις τρίχες του ζώου.

Η τακτική εφαρμογή παρασιτοκτόνων στο ζώο συνήθως αρκεί.

Τα παρασιτοκτόνα που εφαρμόζονται συνήθως σε σκύλους και γάτες χρειάζονται έως και 36 ώρες μέχρι να θανατώσουν ολόκληρο τον πληθυσμό των ψύλλων πάνω σε ένα ζώο, ενώ ορισμένα σκευάσματα έχουν ωοκτόνο και προνυμφοκτόνο δράση, καταπολεμούν δηλαδή επιπλέον τα αυγά και τις προνύμφες του παρασίτου, βοηθώντας έτσι στη διακοπή του βιολογικού του κύκλου. Επιπλέον, τα περισσότερα σκευάσματα έχουν υπολειμματική δράση, συνεχίζοντας να θανατώνουν τους ψύλλους που θα ανέβουν στο ζωάκι σας για διάστημα συνήθως ενός μήνα. Με τον τρόπο αυτό, τυχόν ψύλλοι που εκκολάφθηκαν, πεθαίνουν πριν προλάβουν να γεννήσουν νέα αυγά.

Η σωστή λοιπόν εφαρμογή αντιψυλλικής αγωγής σε όλα τα κατοικίδια του σπιτιού κάθε μήνα και για τουλάχιστον τρεις μήνες θα διακόψει το βιολογικό κύκλο του παρασίτου και θα σας απαλλάξει και από το πρόβλημα στο σπίτι. Όταν στο περιβάλλον του ζώου υπάρχουν πολλοί ψύλλοι μπορεί να χρειαστούν από 4 έως και 8 εβδομάδες έως ότου να ξεμπερδέψετε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η σωστή και τακτική εφαρμογή στο κατοικίδιο σκευασμάτων που περιέχουν ουσίες όπως η φιπρονίλη, η ιμιδακλοπρίδη, ή η σελαμεκτίνη παρουσίασαν 95-100% αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση των ψύλλων στο σπίτι χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν μέτρα αποπαρασίτωσης του χώρου.

Μέτρα που μπορούμε να πάρουμε στο χώρο

Μολονότι τα αντιπαρασιτικά σκευάσματα για κατοικίδια είναι πολύ αποτελεσματικά, η λήψη ορισμένων μέτρων για μείωση του πληθυσμού των παρασίτων στο χώρο θα βοηθήσει στην ταχύτερη απαλλαγή σας από τους ψύλλους. Αυτά περιλαμβάνουν:

  1.     Πλύσιμο των δαπέδων με τα συνήθη απολυμαντικά.
  2.     Προσεκτικό σκούπισμα των χώρων και των χαλιών με ηλεκτρική σκούπα κενού και στη συνέχεια σφράγισμα της χάρτινης σακούλας σε πλαστική και απόρριψή της για να μην επιστρέψουν οι ψύλλοι στο σπίτι.
  3.     Πλύσιμο στο πλυντήριο των κρεβατιών και των καλυμμάτων στα οποία συνηθίζει να κάθεται το κατοικίδιό σας.
  4.     Για τα χαλιά υπάρχουν σκευάσματα στο εμπόριο (όπως βορικά άλατα* – αποφεύγουμε το βορικό οξύ λόγω τοξικότητας) που εφαρμόζονται στην επιφάνειά τους πριν τα σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα.
  5.     Για τους εξωτερικούς χώρους (κήπο, αυλή κ.λ.π) υπάρχουν επίσης αντιπαρασιτικά σκευάσματα ασφαλή για τα ζώα τα οποία καλό θα ήταν να εφαρμόσει εξειδικευμένο προσωπικό.

Αφού απαλλαγείτε από το πρόβλημα των ψύλλων στο σκυλάκι σας και στο σπίτι συνεχίστε να εφαρμόζετε τακτική αντιπαρασιτική θεραπεία στο κατοικίδιό σας κάθε μήνα, για να αποφύγετε την επανεισαγωγή των παρασίτων στο σπίτι.

*Προσοχή: Δεν χρησιμοποιούμε βορικά άλατα (borax ή sodium borate) αν στο σπίτι ζουν μικρά παιδιά ή νεαρά ζώα (εκτός αν τα απομακρύνουμε από το σπίτι κατά τη μέρα της εφαρμογής). Ίσως παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα υγείας, λόγω της μικρής σωματικής τους μάζας και της μικρής απόστασής τους από το δάπεδο. Τα βορικά άλατα έχουν μικρό δείκτη τοξικότητας (παρόμοιο με του αλατιού) και είναι εξίσου αποτελεσματικά στην απώθηση ψύλλων με το βορικό οξύ (boric acid) που όμως είναι πολύ πιο τοξικό.

Πηγή: ΤΡΙΧΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.