Puppy News☛

Τα ζώα συντροφιάς βελτιώνουν το οικογενειακό περιβάλλον.

Η καθημερινή παρουσία κατοικιδίων στο σπίτι μας, καθώς και η συμμετοχή τους στα οικογενειακά τεκταινόμενα βελτιώνει την οικογενειακή θαλπωρή.

Αν ο σκύλος σας ζει εκτός, φροντίστε να τον συμπεριλάβετε στις οικογενειακές δράσεις και επιτρέψτε του την είσοδο στα εντός, κι ας δέχεστε σκληρή κριτική από όσους παραμένουν αδιάφοροι ή εχθρικοί προς τα ζώα. Δώστε το παρόν και στους άπιστους, μπας και φωτιστούν.

Σε μια έρευνα σε Αμερικάνικες οικογένειες (Cain, 1985) οι ερωτώμενοι προσδιόρισαν τη σημασία των κατοικίδιων σε διάφορες στιγμές στη ζωή τους. Η πλειοψηφία (68%) δήλωσε ότι τα κατοικίδιά τους ήταν εξαιρετικά σημαντικά όταν ήταν λυπημένοι, μόνοι ή ένιωθαν κατάθλιψη. Επιπλέον, 52% αυτών, είπαν ότι τα κατοικίδια ήταν εξαιρετικής σημασίας κατά τη διάρκεια προσωπικής ή οικογενειακής ασθένειας ή θανάτου φίλων και μελών της οικογένειας. Οι μισοί από τους ιδιοκτήτες δήλωσαν ότι τα κατοικίδιά τους ήταν επίσης σημαντικά κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής κρίσης, όπως ενός διαζυγίου. Σε μια άλλη έρευνα (Voith, 1985) 99% από 1.500 ερωτώμενους θεωρούσαν τα κατοικίδιά τους ως μέλη της οικογένειας και περισσότεροι από 90% πίστευαν ότι τα κατοικίδια γνώριζαν τη διάθεσή τους. Τέτοιου είδους αποτελέσματα δηλώνουν ότι η κοινή, καθημερινή συναναστροφή με κατοικίδια σε ένα οικογενειακό σκηνικό, αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Ο Voith έχει παρατηρήσει ανθρώπους με μια ευρεία γκάμα κατοικίδιων και δηλώνει μια ενδιαφέρουσα θεωρία εξήγησης για τη σταθερή και διαρκή σχέση μεταξύ κατοικίδιων και ανθρώπων. Ο Voith υποθέτει ότι, όπως ακριβώς η συναναστροφή ή η κοντινή σχέση μεταξύ διαφορετικών ειδών ζώων σε ένα νατουραλιστικό περιβάλλον είναι πολύ κοινή και προσαρμοζόμενη, η παρουσία διαφορετικών ειδών μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να είναι εξίσου πλεονεκτική. Στην άγρια φύση, τα ζώα εξυπηρετούν ως αμοιβαίοι κι αντίστροφοι αισθητήρες για τον κίνδυνο. Στα σπίτια μας, όσο τα ζώα παραμένουν ήρεμα, όλα πάνε καλά. Σε αυτήν τη μετάφραση του ρόλου των ζώων στις οικογένειες, η παρουσία των κατοικίδιων σημαίνει ότι μπορούμε να μειώσουμε την ανησυχία μας ως προς μια απειλή και την ανάγκη για επαγρύπνηση. Άλλοι ερευνητές έχουν μελετήσει τα κατοικίδια ως προς τη σχέση τους με τη λειτουργία και τις δυναμικές της οικογένειας και έχουν αναφέρει ότι τα κατοικίδια αυξάνουν την οικογενειακή προσαρμοστικότητα (Cox, 1993) και μειώνουν το στρες σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της οικογένειας (Davis, 1991). Τέτοιου είδους ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεση του Voith σχετικά με τους ευεργετικούς ρόλους των κατοικίδιων.

Για μερικούς ανθρώπους, τα κατοικίδια είναι τα μοναδικά άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Μέσω παρατηρήσεων και συνεντεύξεων σε δρόμους και πάρκα, οι Kidd & Kidd (1994) μελέτησαν τα οφέλη και τις ζημιές των κατοικίδιων για τους ανθρώπους που είναι άστεγοι και βρήκαν δυνατούς δεσμούς με τα κατοικίδια μεταξύ αυτών των ανθρώπων. Παρόλο που η δέσμευση προς τα ζώα στα ζώα συντροφιάς ήταν τόσο ακραία που οι άνθρωποι χωρίς σπίτια συχνά δε δέχονταν καταφύγιο το οποίο δεν επέτρεπε τα κατοικίδια, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήταν σαφές ότι τα κατοικίδια ήταν σημαντικά για τη σωματική και την πνευματική ευεξία των ιδιοκτητών τους. Παρόμοια ευρήματα παρατήρησαν οι Singer, Hart & Zasloff (1995) που βρήκαν ότι, παρόλο που οι άνθρωποι χωρίς σπίτι που απάντησαν στην έρευνά τους, επιθυμούσαν ένα καταφύγιο, περισσότεροι από το 90% είπαν ότι η στέγη όπου δεν επιτρέπονταν τα κατοικίδια ήταν μη αποδεκτή. Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι, παρόλο που το να είναι κανείς άστεγος με ένα κατοικίδιο σχετίζεται με πολλές προκλήσεις και ευθύνες, για πολλούς ανθρώπους ένα κατοικίδιο μπορεί να μειώσει το στρες του να είναι άστεγος. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δίνουν έμφαση στη σημασία της δημιουργίας καταφυγίων και πιο μόνιμες συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια μαζί.

Τα ζώα επανειλημμένα περιγράφονται ως σημαντικά μέλη της οικογένειας, όμως, παρόλο που πολλές οργανώσεις παγκοσμίως ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων που είναι θύματα φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες, τυφώνες και καταιγίδες, τα κατοικίδια συνήθως δε διασώζονται μαζί με τους ιδιοκτήτες τους. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, θύματα τυφώνων με κατοικίδια έχουν μείνει στην άκρη του δρόμου επειδή τα άτομα αυτά δεν εγκατέλειπαν τα αγαπημένα τους κατοικίδια και κατά συνέπεια, μερικά από αυτά τα άτομα έχουν πεθάνει. Μερικώς ως αναγνώριση των οφελών υγείας των κατοικίδιων, έχουν αρχίσει να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες του αποχωρισμού των κατοικίδιων από τους ιδιοκτήτες τους και η κρατική πολιτική σχετικά με τη διάσωση των κατοικίδιων μαζί με τους ιδιοκτήτες τους αρχίζει να αλλάζει. 

Τα προγράμματα αντιμετώπισης καταστροφών σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να περιλαμβάνουν παροχές για τη φροντίδα των κατοικίδιων. Για να δοθεί έμφαση στη σημασία των κατοικίδιων ως μέλη της οικογένειας σε μια τέτοια περιοχή, οι υπάλληλοι νοσοκομείων ερωτήθηκαν αν θα παρέμεναν στο νοσοκομείο για να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών. Παρόλο που αρχικά, λιγότεροι από 30% είπαν ότι θα το έκαναν, σε ένα επαναληπτικό ερωτηματολόγιο, το 50% είπε ότι θα έμενε αν οι οικογένειές τους μπορούσαν να είναι μαζί τους και 90% είπαν ότι θα έμεναν αν θα μπορούσαν να έρχονταν μαζί τους και τα κατοικίδιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.