Puppy News☛

Το συνέδριο που απαντά για τους επιθετικούς σκύλους και παπαγάλους που αυτοτραυματίζονται.

Πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα θέματα του φετινού Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συνεδρίου. Σίγουρα είναι κάποια που ξεχωρίζουν. Ο μοναδικός "Κτηνίατρος - Συμπεριφοριστής" στην Ελλάδα Χρήστος Καραγιαννης (www.behaviour.gr), θα αναπτύξει θέματα που αφορούν "Προβλήματα Συμπεριφοράς Ζώων Συντροφιάς".

1. Στείρωση και Συμπεριφορά στο σκύλο
Η στείρωση είναι μια χειρουργική πράξη που αποσκοπεί εκτός από την αποφυγή κάποιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και στην πρόληψη και στη θεραπεία ασθενειών, π.χ. πυομήτρας στα θηλυκά σκυλιά και καρκίνου του προστάτη στα αρσενικά. Εκτός όμως των αμιγώς ιατρικών λόγων η στείρωση συχνά προτείνεται και σαν μέτρο πρόληψης ή θεραπεία των προβλημάτων συμπεριφοράς, π.χ. για τη βελτίωση της επιθετικής συμπεριφοράς του σκύλου. Ποια είναι όμως η αποτελεσματικότητα της στείρωσης στις περιπτώσεις αυτές;
Την Παρασκευή 8 Μαΐου στα πλαίσια του 13ου Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συνεδρίου ο Κτηνίατρος Συμπεριφοριστής Δρ. Χρήστος Καραγιάννης θα αναλύσει το θέμα «Στείρωση και Συμπεριφορά σε Σκύλους: Πως μπορεί η στείρωση να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους».

2. Placebo στα ζώα
Διάφορα ερωτήματα γεννιούνται για τη δράση του placebo στα ζώα από τη στιγμή που δε μπορούν να γνωρίζουν ότι λαμβάνουν κάποια αγωγή. Πως μπορεί μία μη δραστική ουσία, όπως το placebo ή άλλες προτεινόμενες «θεραπευτικές» αγωγές που δρουν ως placebo, όντως να βελτιώσουν την υγεία ενός ζώου και πως μπορούμε εμείς οι κτηνίατροι βασισμένοι στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα να αξιολογήσουμε τη δράση του placebo και να βοηθήσουμε στο μέγιστο τους ασθενείς μας;

Η ομιλία αυτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαίου το απόγευμα με τίτλο: «To φαινόμενο Placebo στην Κτηνιατρική πράξη. Είναι όντως επιτυχημένη η θεραπεία που προτείναμε επειδή ο ασθενής μας βελτιώθηκε;»

3. Παπαγάλοι που αυτοτραυματίζονται

Η αυτοτραυματική πτιλομάδηση, όταν δηλαδή ο παπαγάλος καταστρέφει μόνος του το πτέρωμα του ή προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις, συχνά συνδυάζει παθολογικά και «ψυχογενή» αίτια. Επειδή η υγεία οριοθετείται από σωματικές, ψυχικές και κοινωνικές παραμέτρους ο σαφής διαχωρισμός μεταξύ «παθολογικών» και «ψυχογενών» αιτιών είναι συχνά δύσκολος. Η διαγνωστική προσέγγιση και η θεραπεία της πτιλομάδησης πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή συμπεριλαμβάνοντας τόσο τη συμπτωματολογική όσο και την αιτιολογική «ψυχογενή» αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η παρουσίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σάββατου, 9 Μαίου το απόγευμα, έχει τίτλο: «Συνδυαστική προσέγγιση της αυτοτραυματικής πτιλομάδησης των παπαγάλων. «Ψυχογενής» προσέγγιση».

4. Άνοια στους σκύλους
Η γεροντική άνοια, είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή των ηλικιωμένων σκύλων, ανάλογη με τη νόσο του Alzheimer στον άνθρωπο, που χαρακτηρίζεται από σταδιακή έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και αύξηση των εγκεφαλικών παθολογικών αλλοιώσεων. Το σημαντικότερο στοιχείο στην επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της, διότι μόνον έτσι μπορεί να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου και να βελτιωθούν τα κλινικά συμπτώματα και η ποιότητα ζωής του ζώου.

Ο τίτλος της παρουσίασης που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 10 Μαίου είναι: «H γεροντική άνοια στο σκύλο: Σύγχρονα δεδομένα για τη διάγνωση και τη θεραπεία της».

Για την υπόλοιπη θεματολογία του 13ου Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συνεδρίου επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.eke2015.gr

Πηγή: PETSONLY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.