Puppy News☛

Πώς θα αγαπήσει ο σκύλος μας το crate (μεταλλικό κλουβί);

Από τον εκπαιδευτή Θωμά Αναστασιάδη
 

Η εμφάνισή του το αδικεί. Αυτό το κλουβί που θυμίζει... «φυλακή» δεν είναι τιμωρία αλλά ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την εκπαίδευση, την προσαρμογή του σκύλου μας σε νέες καταστάσει και τη διόρθωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών.

Αυτό είναι ένα crate (μεταλλικό κουτί/κλουβί για σκύλους).
Παρά την κάπως «αυστηρή» όψη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την εκπαίδευση, την εκμάθηση «τουαλέτας» και τη διόρθωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να βοηθήσει έναν σκύλο να μπει σε πρόγραμμα και να είναι πιο ισορροπημένος και ευτυχισμένος από ότι πριν, όταν στη ζωή του δεν υπήρχαν κανόνες και περιορισμοί.

Πού χρησιμεύει το crate;

1) Ζητήματα τουαλέτας
Χρησιμοποιώντας το φυσικό ένστικτο του σκύλου, να μην λερώνει εκεί που κοιμάται & εκεί που τρώει, με τη χρήση του crate μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε την τουαλέτα με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

2) Περιορισμός για λόγους ασφαλείας ή… ευκολίας
Το crate μπορεί να καλύψει την ανάγκη που έχουμε να απομονώσουμε τον σκύλο προκειμένου να μην έχει πρόσβαση σε όλο το σπίτι, σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα: κατά την καθαριότητα του σπιτιού, όταν υπάρχει κάποια γιορτή – εκδήλωση, όταν υπάρχουν μικρά παιδιά (ή επισκέπτες) που δεν θέλουν επαφή με τον σκύλο κ.λπ.
Για την ασφάλειά του, κατά τη μεταφορά με αυτοκίνητο ή ΜΜΜ θα χρειαστεί να μπει σε ειδικό κλουβί ή κουτί. Αν είναι ήδη μαθημένος στο crate θα αντιμετωπίσει με λιγότερο άγχος μια δύσκολη μεταφορά (πχ. με αεροπλάνο) ή την παραμονή του, για νοσηλεία, στο κτηνιατρείο.

3) Καταστροφές στο σπίτι
Χρησιμοποιούμε το crate όταν θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο να μην κάνει ζημιές. Ως γνωστόν ο σκύλος αντιλαμβάνεται το «μάλωμα» που θα του κάνουμε ΜΟΝΟ εφόσον τον πιάσουμε επ’ αυτοφώρω να κάνει κάποια ζημιά. Αν, για παράδειγμα, λείπουμε και γυρίσουμε στο σπίτι και αντικρίσουμε τον κουβά με τα σκουπίδια σκορπισμένο μέσα στο σπίτι, είναι αδύνατον να καταλάβει ο σκύλος μας τον λόγο που τον μαλώνουμε. Μη βιαστούν κάποιοι να πούνε ότι «….ο δικός μου καταλαβαίνει, γιατί όταν γυρνάω και βρίσκω μια ζημιά, κρύβεται…». Ο λόγος που κρύβεται είναι επειδή έχει συνδέσει την είσοδο σας στο σπίτι με μάλωμα, γενικώς. Αν καταλάβαινε το λόγο που τον μαλώνετε δεν θα επαναλάμβανε τις ζημιές. Μέχρι να δείξουμε στο σκύλος -και να κατανοήσει- τι είναι αυτό που δεν πρέπει να κάνει, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον περιορισμό όσες ώρες λείπουμε ή δεν μπορούμε να τον επιβλέπουμε.

4) Καλύτερη συνεργασία
Όλα αυτά τα χρόνια που εκπαιδεύω σκύλους, διαπιστώνω κάθε φορά και πιο έντονα, πόσο πιο ισορροπημένοι και πειθαρχημένοι είναι οι σκύλοι που έχουν στο ημερήσιο πρόγραμμα τους κάποιες ώρες περιορισμού, σε σχέση με τους σκύλους που είναι διαρκώς ελεύθεροι.

Με τον καιρό θα ανακαλύψετε πολλές ακόμα χρησιμότητες του crate στην καθημερινότητά σας μαζί του. Για να μπορέσει όμως να λειτουργήσει επικοδομητικά θα πρέπει πρώτα ο σκύλος μας να το αγαπήσει και να το θεωρήσει σιγά-σιγά το ησυχαστήριο του. Το σπίτι του. Για αυτό, σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε το μεταλλικό κλουβί ως μέσο τιμωρίας

9 Κανόνες για να το αγαπήσει


1. Επιλέγουμε το κατάλληλο σε μέγεθος crate. Ο σκύλος πρέπει να μπορεί, με άνεση, να σταθεί όρθιος, να κάνει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, να ξαπλώσει τεντώνοντας τα πόδια του.

2. Τις πρώτες 1-2 ημέρες να έχουμε μόνιμα ανοικτό το crate και ο σκύλος μας να μπαινοβγαίνει όποτε αυτός θέλει.

3. Βάζουμε όλα τα γεύματα του, τις πρώτες ημέρες, μέσα στο crate με ανοικτή πάντα την πόρτα.

4. Μπορούμε επίσης, τις πρώτες ημέρες, να πετάμε μέσα στο crate κάποιες λιχουδιές, παρακινώντας έτσι το σκύλο να μπεί μέσα.

5. Είναι σημαντικό να μη συνδέσει ο σκύλος την είσοδο του στο crate με αρνητικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, να μην μπει εκεί για τιμωρία.

6. Αρχίζουμε από την 3η – 4η ημέρα να κλείνουμε την πόρτα για κάποια λεπτά, όσο ο σκύλος μας τρώει, όταν του έχουμε δώσει ένα κόκκαλο για να φάει, όταν απασχολείται με κάποιο παιχνίδι και, στη συνέχεια, την ανοίγουμε σα να μην άλλαξε κάτι.

7. Από την 4η – 5η ημέρα και ενώ έχουμε συνδέσει το crate με θετικές καταστάσεις, αρχίζουμε και τον αφήνουμε κάθε μέρα όλο και περισσότερη ώρα περιορισμένο, αναλογιζόμενοι πάντα τις ανάγκες του για τουαλέτα, εκτόνωση κ.λπ. Για παράδειγμα, ανά 3-4 ώρες θα πρέπει να βγεί για την απαραίτητη βόλτα.

8. Το πρώτο βράδυ που θα κληθεί να κοιμηθεί όλη τη νύχτα στο crate είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί μια μεγάλη βόλτα ή/και παιχνίδι για εκτόνωση έτσι ώστε, εξαντλημένος και ικανοποιημένος, να πέσει για ύπνο.

9. Από την 6η – 7η ημέρα ο σκύλος μας περιμένουμε να έχει εξοικειωθεί πλήρως με το crate και να μη διαμαρτύρεται, τουλάχιστον έντονα.

Στόχος είναι κάποια στιγμή ο σκύλος μας να επιλέγει το crate για την ξεκούραση και την ασφάλειά του. Μην παρεξηγηθείτε αν ξαφνικά, κάποια στιγμή, σας αφήσει σύξυλους (εσάς ή τα παιδιά σας) και αποσυρθεί εκεί για να βρει την ησυχία του. Αυτό είναι το ζητούμενο. Η εκπαίδευση στο crate έχει ολοκληρωθεί! Πλέον θα πρέπει -όλοι στην οικογένεια- να σέβεστε τον προσωπικό του χώρο – το ησυχαστήριό του.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνω;

Δεν πρέπει να ανοίξουμε στο σκύλο την ώρα που διαμαρτύρεται ή κλαίει, γιατί θα μάθει ότι αυτός είναι ο τρόπος (φωνές, κλάματα κ.λπ.) που θα αποκτά την ελευθερία του.

Να αφήνω παιχνίδια μέσα στο crate;

Όχι. Όλοι όσοι γεμίζουν το χώρο του σκύλου τους με παιχνίδια σύντομα συνειδητοποιούν ότι μπορεί να ασχοληθεί στην αρχή για λίγο, αλλά σύντομα τα βαριέται και από τη 2η ημέρα δεν ασχολείται, πλέον, με κανένα από αυτά. Ένα, μόνο, παιχνίδι αρκεί τη φορά. Μπορούμε να το αφήνουμε για συγκεκριμένο χρόνο και, εν συνεχεία, το αποσύρουμε και το αποθηκεύουμε στο συρτάρι μας.

Να υπάρχει μόνιμα φαγητό και νερό;

Όχι. Το φαγητό, για όσους ενδιαφέρονται να έχουν ένα συνεργάσιμο σκύλο (ανεξάρτητα από τη χρήση ή όχι crate), είναι συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα και για συγκεκριμένο διάστημα (περίπου 30 λεπτά). Στη συνέχεια το φαγητό «εξαφανίζεται» είτε φάει είτε δεν φάει ο σκύλος, μέχρι το επόμενο γεύμα.

Το νερό επίσης δεν χρειάζεται να είναι μέσα στο crate δεδομένου ότι ο σκύλος ανα 3-4 ώρες θα είναι ελεύθερος να πιει όσο θέλει. Εξαιρούνται οι καλοκαιρινοί μήνες, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Τότε, είτε θα πρέπει να βγάζουμε συχνότερα το σκύλο μας για βόλτα και νερό είτε θα πρέπει να έχουμε νερό μέσα στο crate.

Πόση ώρα μπορεί να μείνει στο crate;

Σε ότι αφορά τα κουτάβια, ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάμε τις 3-4 ώρες. Τα ενήλικα σκυλιά μπορούν να μείνουν λίγο παραπάνω, με βασική όμως προϋπόθεση να τους προσφέρουμε καθημερινά τουλάχιστον 2 καλές βόλτες για την εκτόνωσή τους καθώς και κάποιες ώρες ελευθερίας, εντός του σπιτιού, στο μπαλκόνι, στον κήπο κ.λπ.

Εξαιρείται το
βράδυ. Ο σκύλος, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να παραμείνει καθ’ όλη την διάρκεια του ύπνου στο crate.

Πηγή: trihes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.