Puppy News☛

Εγκαύματα στο σκύλο και στη γάτα.

Τα εγκαύματα στο σκύλο και στη γάτα μπορεί να προκληθούν από επαφή με καυτά αντικείμενα ή μετά από έκθεση σε φλόγες, καυστικές ουσίες ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Η σοβαρότητα του εγκαύματος καθορίζεται από το βάθος και την έκταση του τραυματισμού. Η τελευταία υπολογίζεται ως το ποσοστό της επιφάνειας του σώματος που έχει επηρεαστεί.

Ανάλογα με το βάθος του τραυματισμού, τα εγκαύματα κατηγοριοποιούνται σε

  •     επιφανειακά (πρώτου βαθμού) σε περίπτωση τραυματισμού μόνο του δέρματος και του τριχώματος.
  •     Μερικού πάχους (δευτέρου βαθμού) σε περίπτωση τραυματισμού του δέρματος, των αδένων του δέρματος και ιστών κάτω από το δέρμα.
  •     Ολικού πάχους (τρίτου βαθμού) σε περίπτωση τραυματισμού όλων των στοιβάδων του δέρματος και των γύρω ιστών καθώς υποδόριου λίπους, μυών και οστών.

Αίτια

Τα αίτια των θερμικών εγκαυμάτων στο σκύλο και στη γάτα ποικίλουν:

  •     Επαφή με θερμές επιφάνειες όπως θερμαντικές πηγές, λάμπες, καλοριφέρ.
  •     Επαφή με καυτά υγρά όπως νερό, ατμό και λάδια.
  •     Έκθεση σε φλόγες από φωτιά στο τζάκι στο camping, εμπρησμούς ή κακόβουλες πράξεις.

Χημικά εγκαύματα μπορούν να προκληθούν από:

  •     Οξέα: Καθαριστικά τουαλέτας, υγρά μπαταρίας, καθαριστικά επιφανειών.
  •     Αλκάλεα: χλωρίνη, καθαριστικά φούρνου, αμμωνία.
  •     Οξειδωτικούς παράγοντες: Χλωρίνη, υπεροξείδια.
  •     Διαλύτες: Διαλύτες μπογιάς, gasoline, kerosene.

Συμπτώματα

Τα επιφανειακά εγκαύματα προκαλούν ερύθημα, οίδημα και εξέλκωση με απώλεια τριχώματος. Τα εγκαύματα μερικού πάχους, εκτός των παραπάνω, προκαλούν και φουσκάλες ενώ όταν είναι βαθιά, το δέρμα έχει λευκό ή κίτρινο χρώμα, είναι ξηρό και το ζώο χάνει την αισθητικότητά του σε αυτήν την περιοχή. Στα εγκαύματα ολικού πάχους το δέρμα φαίνεται καμένο και δεν θυμίζει σε τίποτε την όψη του φυσιολογικού δέρματος. Τα περισσότερα εγκαύματα είναι επώδυνα εκτός από τα εγκαύματα ολικού πάχους τα οποία μπορεί αρχικά να μην είναι επώδυνα καθώς σε αυτήν την περιοχή καταστρέφονται οι νευρικές απολήξεις.
 

Διάγνωση

Η διάγνωση επιτυγχάνεται από το ιστορικό και την κλινική εικόνα. Αν το έγκαυμα έχει προκαλέσει τραυματισμό και σε άλλα όργανα όπως τους πνεύμονες, το καρδιαγγειακό σύστημα, το ουροποιητικό σύστημα και την καρδιά, χρειάζεται εκτεταμένος εργαστηριακός έλεγχος.
 

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη φροντίδα του δέρματος και την αντιμετώπιση των επιπλοκών που προκλήθηκαν από τα εγκαύματα. Γενικά, η αντιμετώπιση του shock (καρδιαγγειακή καταπληξία), των αναπνευστικών προβλημάτων και των διαταραχών της καρδιακής λειτουργίας προηγείται σε σχέση με τα τραύματα του δέρματος.

Ζώα με σοβαρά εγκαύματα χρειάζονται εντατική νοσηλεία η οποία περιλαμβάνει τη χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών ή και μετάγγιση πλάσματος ή αίματος, την αντιμετώπιση του πόνου, την αποφυγή υποθερμίας και την αντιμετώπιση των επιπλοκών από όργανα όπως τα νεφρά, το ήπαρ και η καρδιά.

Μεγάλης σημασίας είναι η φροντίδα του τραυματισμένου δέρματος ώστε να αποτραπούν οι μολύνσεις και να μειωθεί ο όγκος των υγρών που χάνονται με την εξάτμιση από τις τραυματισμένες περιοχές. Η φροντίδα του δέρματος, πολύ συχνά, περιλαμβάνει την εφαρμογή αλοιφών και τη συχνή αλλαγή επιδέσεων. Οι αλλαγές των επιδέσμων πρέπει να γίνονται άσηπτα ώστε να αποφευχθούν οι μολύνσεις.

Το τραυματισμένο δέρμα αλλάζει όψη με την πάροδο του χρόνου. Το δέρμα που δεν πρόκειται να επιβιώσει ξεχωρίζει από τις γύρω περιοχές και όταν οι αλλαγές γίνουν εμφανείς, αυτές οι περιοχές πρέπει να αφαιρούνται. Σε μερικές περιπτώσεις η αφαίρεση μπορεί να γίνει με την εφαρμογή αλοιφών και υδροθεραπείας ενώ σε άλλες ίσως να είναι απαραίτητη η διενέργεια επαναλαμβανόμενων χειρουργικών επεμβάσεων. Το νεκρωμένο δέρμα, μετά την αφαίρεσή του, μπορεί να αντικατασταθεί με μόσχευμα υγιούς δέρματος.

Η διατροφική υποστήριξη του ασθενούς ζώου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενέργεια προκειμένου να επουλώσει τα τραύματα. Συνήθως, συστήνεται η χορήγηση τροφής με μεγάλη περιεκτικότητα σε ενέργεια και πρωτεΐνες.
 

Παρακολούθηση

Στα εγκαύματα μεγάλου βαθμού είναι απαραίτητο να διενεργείται εντατική παρακολούθηση του ζώου και συχνός εργαστηριακός έλεγχος. Ο έλεγχος του βάρους του ζώου και της διατροφικής του κατάστασης ίσως χρειαστεί να συνεχίζεται για πολλούς μήνες.
 

Πρόγνωση

Η πρόγνωση είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη σοβαρότητα των εγκαυμάτων. Σε εγκαύματα που αφορούν περισσότερο από το 20% της επιφάνειας του σώματος είναι πιθανό να έχουν υποστεί βλάβη και άλλα όργανα εκτός του δέρματος ενώ ζώα με εγκαύματα σε επιφάνεια μεγαλύτερη από το 50% του σώματος σπάνια επιβιώνουν. Η επούλωση σοβαρών εγκαυμάτων μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 6 μήνες καθώς και τη διενέργεια πολλών χειρουργικών επεμβάσεων.

Πηγή: vetmenow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.