Puppy News☛

Μυρίζει… σκυλίλα;

Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί φυσιολογικό να αναδίδουν οι σκύλοι την ενοχλητική αυτή μυρωδιά, αλλά... δεν ξέρουν πως φταίει συνήθως το μπάνιο τους

Είστε σίγουροι πως ξέρετε να πλένετε το σκύλο σας; Σας προτείνουμε, την επόμενη φορά, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας «πλύσιμο-στέγνωμα», να κάνετε το ακόλουθο πείραμα: Τοποθετήστε τη μύτη σας μέσα στο πυκνό του τρίχωμα και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Αν το άρωμα που αναδίδει δεν είναι αυτό της φρεσκάδας του σαπουνιού, τότε κάτι έχει πάει στραβά στην όλη διαδικασία. Δεν είναι λογικό, ένας σκύλος που έχει μόλις πλυθεί να μυρίζει ήδη «πατσαβουρίλα».

Η επαγγελματίας γκρούμερ  Φλώρα Σαρτζετάκη μάς αποκαλύπτει τις τέσσερις βασικές αιτίες γι’ αυτήν την ενοχλητική μυρωδιά: ακατάλληλο σαμπουάν, επιφανειακό σαπούνισμα, ανεπαρκές ξέπλυμα, κακό στέγνωμα.

Δεν χρειάζεται να επισκεφτείτε τους επαγγελματίες και να ξοδευτείτε για να κάνετε το σκύλο σας να μοσχομυρίζει. Αρκεί να διαθέσετε όσο κόπο, χρόνο και νερό θα διέθεταν οι ίδιοι γι’ αυτόν και να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας.

Μπάνιο με μέτρο

Πολλοί ιδιοκτήτες προσπαθούν να «σβήσουν» την άσχημη μυρωδιά πλένοντας το σκύλο τους όλο και συχνότερα. Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι το συχνό λούσιμο μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα: καταστρέφει τα φυσικά έλαια του δέρματος και του τριχώματος και ευθύνεται για δερματικές παθήσεις αλλά και για την «ενοχλητική μυρωδιά»! Δεν χρειάζεται μπάνιο κάθε εβδομάδα, μία φορά το μήνα αρκεί.  Σε δύσκολες περιπτώσεις -όπως κόμποι στο τρίχωμα, δερματικές παθήσεις κ.λπ.- ή αν απλώς θέλετε για κάποιο λόγο να το λούζετε συχνότερα, θα χρειαστείτε τη βοήθεια ειδικού.
 

Για σκύλο μοσχομυριστό, θα χρειαστείτε:

  •     Το κατάλληλο σαμπουάν (ποτέ ανθρώπινο, ούτε αφρόλουτρο ούτε καν παιδικό). Προτιμάμε ένα επαγγελματικό, καλής ποιότητας, κατάλληλο για τη φυλή, το χρώμα του τριχώματος, την ποιότητα της τρίχας και τη δερματική κατάσταση του ζώου. Χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα, την οποία διαλύουμε σε ένα μπουκαλάκι με νερό, σε αναλογία 1:15 – δηλαδή βάζουμε 1 μέρος σαμπουάν και 15 μέρη νερό. Σαπουνίζουμε καλά το βρεγμένο του τρίχωμα, ξεκινώντας από το λαιμό, και τρίβουμε ανάποδα από το τρίχωμα, φροντίζοντας το σαπούνι να φτάσει μέχρι το δέρμα.
  •     Άφθονο νερό για το ξέβγαλμα. Ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά. Δεν πρέπει να μείνουν υπολείμματα σαμπουάν στο ζωάκι, γιατί μπορεί να ερεθιστεί το δέρμα του και να αρχίσει να ξύνεται έως ότου ματώσει. Τέλος, ελέγχουμε αν χρειάζεται και δεύτερο χέρι.
  •     Σεσουάρ και μπόλικες πετσέτες (ή την ειδική πετσέτα που θυμίζει βετέξ και χρησιμοποιείται βρεγμένη). Για να στεγνώσει το τρίχωμα μέχρι τη ρίζα, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειαστεί – να στύψουμε, να σκουπίσουμε και να χρησιμοποιήσουμε πιστολάκι για τα μαλλιά στην πρώτη σκάλα (χλιαρό), για αρκετή ώρα, αποφεύγοντας τα μάτια του. Ταυτόχρονα το χτενίζουμε, ώστε να μην κάνει κόμπους. Σε μακρύτριχα ζώα, το στέγνωμα είναι πιο χρονοβόρο από το πλύσιμο και το ξέβγαλμα μαζί!
  •     Χρόνο, παραπάνω από ό,τι νομίζουμε. Υπολογίστε συνολικά περίπου τρία τέταρτα για ένα μικρόσωμο ζώο και περισσότερες από δυόμισι ώρες για μεγαλόσωμους μακρύτριχους σκύλους (π.χ. Γκόλντεν Ριτρίβερ, Γερμανικούς, Βελγικούς ή Ελληνικούς Ποιμενικούς). Αποτελεί άθλο το στέγνωμα με σπιτικό πιστολάκι ενός μακρύτριχου σκύλου γίγαντα, όπως Νέας Γης, Καυκάσου, Αγίου Βερνάρδου.

Αν, παρόλο που ακολουθήσατε μεθοδικά την παραπάνω διαδικασία, ο σκύλος σας δεν απέβαλε την ενοχλητική μυρωδιά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο. Συχνά, για τη δυσάρεστη οσμή του δέρματος, του τριχώματος αλλά και του στόματος ενοχοποιούνται σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πηγή: trihes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.