Puppy News☛

Περιοδοντική νόσος: η συχνότερη πάθηση των ενήλικων σκύλων.(Μέρος Α)

Πώς εξελίσσεται, γιατί είναι σημαντικό να την προλάβουμε, πώς μπορούμε να την περιορίσουμε; Επίσης, τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για τα άλλα προβλήματα των δοντιών τους.

Όταν οι σκύλοι τρώνε, αναπόφευκτα συσσωρεύεται πλάκα στα δόντια τους. Αν η πλάκα δεν αφαιρείται με τακτικό βούρτσισμα των δοντιών θα σκληρύνει και θα μετατραπεί σε πέτρα. Η πέτρα οδηγεί σε αύξηση της πλάκας, με επακόλουθο τη φλεγμονή των ούλων, δηλαδή την ουλίτιδα. Όσο η ουλίτιδα εξελίσσεται οδηγεί σε απώλεια οστών και δοντιών (δηλαδή στο τελικό στάδιο της περιοδοντικής νόσου). Η περιοδοντίτιδα συνοδεύεται από μεγάλη δυσφορία και πόνο, ενώ ενδέχεται να επηρεάσει και άλλα όργανα και συστήματα του οργανισμού.

Γνωρίζετε ότι 4 στους 5 ενήλικους σκύλους έχουν ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα αποτελεί τη συχνότερη πάθηση των ενήλικων σκύλων, ωστόσο, το 90% των ιδιοκτητών θεωρεί ότι ο σκύλος τους έχει υγιή δόντια και ούλα. Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσουμε την ουλίτιδα.

Είναι μόνο θέμα ηλικίας;

Η ουλίτιδα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, οπότε το πρόβλημα είναι συνήθως μεγαλύτερο στους μεγαλύτερους σε ηλικία σκύλους. Όμως, σε φυλές όπως τα Yorkshire Terrier και τα Miniature Poodles, η ουλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε σχετικά μικρή ηλικία. Από τη στιγμή που θα εμφανιστεί η νόσος, μπορεί να εξελιχθεί με γρήγορους ρυθμούς.

Πώς εξελίσσεται η περιοδοντική νόσος;

ΣΤΑΔΙΟ 1

 • Πλάκα: Μόλις ο σκύλος φάει, σχηματίζεται στα δόντια του μια υπόλευκη, κολλώδης επίστρωση, η οποία αποτελείται από εκατομμύρια βακτηρίδια, υπολείμματα τροφών και προϊόντα βακτηρίων. Αυτή η επίστρωση ονομάζεται οδοντική πλάκα. Ο σχηματισμός πλάκας στα δόντια είναι μία αναπόφευκτη, αδιάκοπη διαδικασία. Αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, μέσα σε λίγες ημέρες, γίνεται ασβεστοποίηση της πλάκας, δηλαδή σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα.
 • ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ: Δυσάρεστη αναπνοή, ουλίτιδα και απώλεια δοντιών.
 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Τακτικό βούρτσισμα.

ΣΤΑΔΙΟ 2

 • Πέτρα: Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί σκληραίνει (ασβεστοποιείται) και σε λίγες μέρες σχηματίζεται η πέτρα (ένα καφέ, σκληρό επίχρισμα στα δόντια).
 • ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ: Περισσότερη πλάκα που προσκολλάται στην τραχεία επιφάνεια της πέτρας.
 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Αφαιρείται μόνο από τον κτηνίατρο, με τρόχισμα των δοντιών υπό γενική αναισθησία.

ΣΤΑΔΙΟ 3

 • Ουλίτιδα: Επειδή η πέτρα έχει ιδιαίτερα πορώδη δομή, προσφέρει ιδανικό περιβάλλον για το σχηματισμό περισσότερης πλάκας. Αυτό μπορεί να ερεθίσει τα ούλα και να οδηγήσει στην ουλίτιδα, δηλαδή στη φλεγμονή των ούλων. Όταν σχηματιστεί ουλίτιδα, τα ούλα υποχωρούν και διαχωρίζονται από τα δόντια. Το κενό που δημιουργείται ανάμεσα στο δόντι και το ούλο προσφέρει ένα πλούσιο περιβάλλον για επιπλέον βακτήρια, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Η ουλίτιδα αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη στοματική φροντίδα.
 • ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ: Περιοδοντίτιδα, ένα μη αναστρέψιμο στάδιο της περιοδοντικής νόσου που ενδέχεται να προκαλέσει απώλεια οστών και δοντιών.
 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Έγκαιρη αφαίρεση της πλάκας και της πέτρας που έχουν αναπτυχθεί στα δόντια του σκύλου με τρόχισμα και στίλβωση, υπό γενική αναισθησία.

ΣΤΑΔΙΟ 4

 • Περιοδοντίτιδα: Χωρίς την κατάλληλη αγωγή τα ούλα υποχωρούν, το δόντι χαλαρώνει και τελικά πέφτει και στην κενή περιοχή αναπτύσσονται βακτηρίδια. Η περιοδοντική νόσος ενδέχεται να βλάψει ανεπανόρθωτα τα ούλα και τις υποστηρικτικές δομές των δοντιών. Σε προχωρημένο στάδιο οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλη δυσφορία και πόνο, απώλεια περισσότερων δοντιών ενώ ενδέχεται να επηρεάσει και άλλα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Σε πολλές περιπτώσεις τα βακτηρίδια εισέρχονται στο αίμα, με πιθανότητα πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων στην καρδιά, στους πνεύμονες και τους νεφρούς. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να ξεκινήσουμε πρόγραμμα στοματικής φροντίδας από τα πρώτα στάδια της ζωής του σκύλου και να το τηρούμε σε καθημερινή βάση.
 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Υπάρχει δυνατότητα να ανασταλεί η εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου εάν αφαιρεθεί η πλάκα και η πέτρα που έχουν αναπτυχθεί στα δόντια του σκύλου με τρόχισμα και στίλβωση. Ωστόσο, εάν δεν ακολουθηθεί η συνιστώμενη οδοντική θεραπεία εγκαίρως, οι αλλοιώσεις είναι μη αναστρέψιμες.

Πηγή: trihes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.