Puppy News☛

Οδηγίες για το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου ή της γάτας μας.(Μέρος Α)

Ένα πρόγραμμα τακτικής οδοντικής φροντίδας στο σπίτι θα διατηρήσει τα δόντια τους γερά και θα συμβάλει στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου.

Το τακτικό βούρτσισμα είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσουμε τα ούλα και τα δόντια τους πιο υγιή και να καταπολεμήσουμε την ουλίτιδα. Εάν μυήσουμε το σκύλο μας σταδιακά στο βούρτσισμα των δοντιών, θα μάθει να το διασκεδάζει.

Όσο νωρίτερα αρχίσουμε την εκπαίδευση στο βούρτσισμα των δοντιών τόσο πιο εύκολα θα το αποδεχτούν οι τετράποδοι. Ξεκινήστε, όσο ακόμα είναι κουτάβι ή γατάκι – κι ας μην έχει αλλάξει δόντια. Σκεφτείτε, θα πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να αποδέχεται ένα ολοκληρωμένο βούρτσισμα δοντιών. Το πιθανότερο είναι ότι στο μεταξύ θα έχει αποβάλει τα νεογιλά δόντια του και θα έχει αποκτήσει ένα αστραφτερό ολοκαίνουριο σετ από οδοντοστοιχίες!

Την ίδια διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε και για την γάτα μας εφόσον είναι σχετικά συνεργάσιμη. Ειδικά στην περίπτωση της γάτας, ίσως χρειαστεί να συμβιβαστούμε με ένα πιο μέτριο αποτέλεσμα. Είναι εξαιρετικά πιθανό να μην καταφέρουμε ποτέ να ολοκληρώσουμε όλα τα βήματα της διαδικασίας. Μην απογοητεύεστε πάντως. Ακόμα και ένα απλό άπλωμα της ειδικής ενζυματικής οδοντόκρεμας στα δόντια τους είναι καλύτερο από το τίποτα!

Όσο για επιθετικά, ακοινώνητα και ανασφαλή ζώα, ίσως δεν είναι καλή ιδέα να υποβάλουμε τα ίδια αλλά και τα χέρια μας σε αυτή τη δοκιμασία. Σίγουρα όχι χωρίς την καθοδήγηση από κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή ή σύμβουλο συμπεριφοράς.

Για το βούρτσισμα θα χρειαστούμε:

  •     Οδοντόβουρτσα με μέτριες ή μαλακές τρίχες και κατάλληλο μέγεθος: α) οδοντόβουρτσα ενηλίκων ανθρώπων για σκύλους μεσαίου & μεγάλου μεγέθους, β) παιδική οδοντόβουρτσα για μικρόσωμους σκύλους και γ) μικρή οδοντόβουρτσα ειδική για κατοικίδια για σκύλους μινιατούρες ή toy και φιλικές γάτες.
  •     Οδοντόκρεμα για κατοικίδια. Προσοχή, μη χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα για ανθρώπους γιατί περιέχει φθόριο, που είναι τοξικό σε περίπτωση κατάποσης. Η οδοντόκρεμα για ζώα δεν κάνει αφρό στο στόμα και βγαίνει σε γεύσεις που λατρεύουν οι τετράποδοι (βοδινό, κοτόπουλο, ψάρι, δυόσμο).
  •     Λίγο νερό
  •     Έναν ήσυχο χώρο χωρίς περισπασμούς
  •     Υπομονή

7 συμβουλές για να γίνει το βούρτσισμα των δοντιών του «παιχνιδάκι»

Θα πρέπει να τις ακολουθήσουμε από την πρώτη φορά για να μην πάρει ο σκύλος στραβά το βούρτσισμα και για να παραμείνουμε ασφαλείς.

1. Η διάρκεια του βουρτσίσματος να είναι σύντομη. Από λίγα δευτερόλεπτα έως ένα με δυο λεπτά το πολύ.

2. Να ορίσουμε συγκεκριμένη ώρα βουρτσίσματος, που θα βολεύει και τον τετράποδο και εμάς. Δεν είναι απαραίτητο να γίνεται μετά το φαγητό ή πριν τον ύπνο.

3. Επαναλαμβάνουμε καθημερινά το «Βήμα 1» για μερικές μέρες -μέχρι ο σκύλος μας να νιώσει άνετα. Μετά μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο και ούτω καθ εξής.

4. Όταν αλλάζουμε «Βήμα», είναι καλύτερα να ξεκινάμε τη διαδικασία με μια επανάληψη του προηγούμενου και μετά να προχωράμε στο νέο.

5. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε έναν ρυθμό που να ταιριάζει στο δικό μας σκύλο. Αν δείχνει να πιέζεται από τη διαδικασία είναι σημάδι ότι βιαστήκαμε να προχωρήσουμε και είναι προτιμότερο να επιστρέψουμε στο προηγούμενο επίπεδο.

6. Δεν παραλείπουμε να τον επαινούμε συνέχεια και να τον ανταμείβουμε συχνά για την καλή συμπεριφορά.

7. Προσοχή, όταν βάζουμε τα δάχτυλά μας μέσα στο στόμα του σκύλου! Αν δεν έχει εξοικειωθεί από μικρός με το έλεγχο του στόματος και των δοντιών του είναι πιθανό να ενοχληθεί και να προσπαθήσει να αντισταθεί. Αν νιώσετε ότι ο σκύλος σας είναι πιθανόν να δαγκώσει ή να γίνει επιθετικός θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως τη διαδικασία και να αποταθείτε σε εκπαιδευτή ή σε σύμβουλο συμπεριφοράς.

Πηγή: trihes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.