Puppy News☛

Σκύλος και γάτα στο ίδιο σπίτι; Όνειρο ή εφιάλτης;

Η φράση "Τσακώνονται σαν το σκύλο με την γάτα" δεν βγήκε τυχαία. Από την άλλη έχουμε παραδείγματα των δύο θηλαστικών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη χωρίς προβλήματα. Η αλήθεια είναι πως σκύλος και γάτα μπορούν να ζήσουν μαζί, αλλά κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το ότι εμείς ξυπνήσαμε ένα ωραίο πρωινό και αποφασίσαμε να φέρουμε μία γάτα σπίτι, μπορεί να είναι η συνέχεια του ονείρου που βλέπαμε το προηγούμενο βράδυ. Τα βίντεο που πολύ συχνά βλέπουμε στο YouTube και ξεχειλίζουν από τρυφερότητα ας μην μας ξεγελούν. Το όνειρο μπορεί να γίνει εφιάλτης.

Μια έρευνα του πανεπιστημίου του Tel Aviv - πρώτη του είδους - το 2008 υποστηρίζει πως μία είναι η μαγική συνταγή. Η γάτα να είναι κάτω από 6 μηνών, να έχει έρθει πρώτη στο σπίτι και να γνωριστούν με το σκύλο όταν αυτός είναι μικρότερος του ενός έτους.

Καλά όλα αυτά αλλά προϋποθέτουν καλό προγραμματισμό, κάτι που σπάνια υπάρχει. Συνήθως η γάτα έρχεται σπίτι επειδή τη βρήκαμε στο δρόμο ή απλά θέλαμε ακόμα ένα κατοικίδιο.

Εάν σκοπεύετε να φέρετε γάτα στο σπίτι, θα πρέπει να έχετε κάνει πολλή δουλειά με το σκύλο σας πολύ νωρίτερα. Ένας σκύλος που δεν έχει κοινωνικοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να τα πηγαίνει καλά με γάτες, από μικρή ηλικία, δύσκολα θα τα καταφέρει. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις γάτες.

Για να πάμε όμως παρακάτω, ας πάρουμε σαν δεδομένο πως η γάτα δεν "έχει πρόβλημα" και ο σκύλος είναι κοινωνικοποιημένος.

Τι θα πρέπει να προσέχετε κατά την πρώτη γνωριμία και τα 24ωρα που θα ακολουθήσουν;

Εάν ο σκύλος σας - γενικά - τα πάει καλά με γάτες, δεν πάει να πει πως θα τα πάει καλά και με την γάτα που θα φέρετε στο σπίτι. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος που θα τους συστήσετε.

Κάτι που πολύ συχνά συμβαίνει σε αυτές τις πρώτες γνωριμίες είναι πως η γάτα τρομάζει και τρέχει. Τότε ξυπνάει το "ένστικτο του κυνηγού" (Pray Drive) του σκύλου, κυνηγάει τη γάτα και η κατάληξη είναι γνωστή.

Ένα άλλο λάθος είναι πως πολλοί κρατούν τη γάτα μπροστά στο πρόσωπο του σκύλου για την μυρίσει. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τον γρατζουνίσει στη μουσούδα και η κατάσταση να φύγει εκτός ελέγχου.

Η πρώτη γνωριμία θα πρέπει να γίνει από απόσταση.

Σε περίπτωση που όλα πάνε καλά στην πρώτη συνάντηση αυτό δεν πάει να πει πως τα πράγματα θα συνεχίσουν και έτσι. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να έχετε δώσει την δυνατότητα στη γάτα σας, εάν χρειαστεί, να διαφύγει. Διαμορφώστε το σπίτι έτσι ώστε η γάτα να μπορεί να κρυφτεί ή να ανέβει κάπου όπου ο σκύλος δεν θα μπορεί να τη φτάσει. Έτσι κι αλλιώς η γάτα είναι ζώο που της αρέσει να κάνει βόλτες πάνω από το έδαφος. Ενώ ο σκύλος προτιμάει να πατάει τα πόδια του στη γη.

Τις πρώτες ημέρες καλό είναι να μην αφήνετε σκύλο και γάτα πολλές ώρες μαζί. Αυξήστε το χρόνο σιγά-σιγά. Επίσης μην τους ταΐζετε στον ίδιο χώρο.

Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που θα πρέπει ακόμη να προσέξετε. Εάν έχετε τη δυνατότητα να ζητήσετε τις υπηρεσίες ενός ειδικού συμπεριφοράς ζώων, καλό είναι να το κάνετε. Η ασφάλεια των ζώων και η δική σας θα πρέπει να είναι προτεραιότητα.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που σκύλος και γάτα τα πάνε καλά χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια αλλά κάτι τέτοιο είναι σπάνιο.

Η κοινωνικοποίηση του σκύλου σας είναι ίσως ό,τι πιο σημαντικό για την ζωή του. Μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη.

Πηγή: petsonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.