Puppy News☛

Shetland Sheepdog.

Δώστου δουλειά και πάρτου την ψυχή !
Πανέξυπνο και πάντα πρόθυμο να ευχαριστήσει, το Σέτλαντ χρειάζεται μια δουλειά και κάποιον να αγαπά!Όμως γιατί δε βλέπουμε πολλά δείγματα της φυλής στη χώρα μας;

Τα Σέτλαντ ή Σέλτι - για τους φίλους της φυλής - μοιάζουν με τη Λάση, σε μικρογραφία, μόνο που
στην ουσία δεν υπάρχει τίποτα μικρούτσικο στην προσωπικότητα, στις ικανότητες και στις απαιτήσεις της φυλής αυτής. Όταν βρίσκονται στην αυλή ή στη βόλτα δε σταματάνε να κυνηγάνε τους παρείσακτους, φτερωτούς και τριχωτούς και να τους διώχνουν με επίμονο γάβγισμα.

Υψος: 35 έως 38 cm
Βάρος: 6,5 έως 9 κιλά
Προέλευση: Σκωτία
Αρχικός προορισμός: τσοπανόσκυλο, φύλαξη χώρου

Ιστορία
Κατάγονται από τα Σέτλαντ, όπως αποκαλύπτει και το όνομά τους, μια ομάδα νησιών με τραχιά βράχια, στα ανοιχτά της βορινής ακτής της Σκωτίας. Γύρω στα 1700, οι κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν να εκτρέφουν – από
σκυλιά Ισλανδικής προέλευσης, Μπόρντερ Κόλεϊ, Κόλεϊ κ.α. – μικρόσωμους σκύλους με ικανότητα να καθοδηγούν τα ντόπια πρόβατα και να διώχνουν ζώα από τους κήπους τους.

Εμφάνιση
Το μικρόσωμο αυτό τσοπανόσκυλο είναι ένας πανέμορφος χαριτωμένος σκύλος εργασίας με μακρύ τρίχωμα. Έχει συμμετρική, ισορροπημένη εμφάνιση με πλούσιο τρίχωμα και χαίτη. Χαρακτηριστικό είναι το εκλεπτυσμένο σχήμα του κεφαλιού με τα μισοσηκωμένα αυτάκια και τη γλυκιά έκφραση. Τα μάτια, μεσαίου μεγέθους, είναι σκούρα καφέ εκτός από τους σκύλους με τρίχωμα blue merle, οπότε μπορεί να είναι μπλε (το ένα ή και τα δύο). Η ουρά στέκεται χαμηλά, με μια ελαφριά τάση προς τα πάνω και πλούσιο τρίχωμα,
και ίσως σηκωθεί κάπως όταν ο σκύ- λος κινείται, ποτέ όμως πάνω από το επίπεδο της πλάτης.

Χρώμα
Συνήθως έρχεται σε συνδυασμό με άσπρο χρώμα (να κυριαρχεί στην πλούσια χαίτη) και αναγνωρίζεται
στους ακόλουθους συνδυασμούς:
• Άμμου: σε όλες τις αποχρώσεις από απαλό χρυσό μέχρι κοκκινοκαφέ
• Τριχρωμο : έντονο μαύρο στο σώμα με πλούσια σημάδια σε καστανόχρυσο.
• Μπλου Μερλ (blue merle): κυριαρχεί το καθαρό ασημί μπλε, με πιτσιλιές ή νερά (μαρμάρου) σε μαύρο
χρώμα, συχνά σε συνδυασμό με καστανόχρυσα σημάδια.
• Δίχρωμο: μαυρόασπρο ή καστανό-χρυσο με άσπρο.

Συμπεριφορά
Τα Σέτλαντ εκτράφηκαν για να καθοδηγούν το κοπάδι και για να τρέπουν σε φυγή τους εχθρούς και όταν δουλεύουν δεν έχουν σταματημό. Η ενέργειά τους και η ευφυΐα τους είναι ανεξάντλητες αλλά τους αρέσει και να ευχαριστούν. Λατρεύουν την άσκηση, όμως δεν τους αρέσει να μένουν μόνα. Θέλουν συνέχεια να βρίσκονται ανάμεσα στα πόδια σας.

Ως σκύλοι εργασίας που είναι, έχουν ανεξάντλητη ενέργεια και εξυπνάδα, εκπαιδεύονται εύκολα και διαπρέπουν σε αγώνες ευκινησίας αλλά και υπακοής. Όμως χρειάζονται συνεχώς νέες προκλήσεις για να παραμένουν ευτυχισμένα. Αν δεν τους δώσετε την προσοχή και τα πνευματικά ερεθίσματα που τόσο έχουν ανάγκη μπορεί να μετατραπούν σε ταραξίες ολκής. Εκτονώστε τα λοιπόν με ασκήσεις, ποδόσφαιρο, φρίσμπι ή ότι άλλο σκεφτείτε. Ίσως η ανεξάντλητη ενέργειά τους είναι που κάνει τα Σέλτι τόσο δημοφιλή στη Μεγάλη Βρετανία και τις Η.Π.Α., ενώ στην Ελλάδα δε συναντούμε συχνά δείγματα της φυλής αυτής. Πού να βρούμε χώρο και χρόνο για εκτόνωση;

Κάνει για μένα;
Τα Σέτλαντ είναι θαυμάσιοι σύντροφοι για οικογένειες αλλά και για άτομα που αγαπούν το περπάτημα, ακόμα κι αν μένουν σε διαμέρισμα. Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα Σέτλαντ θα πρέπει να εξοικειωθείτε, προκαταβολικά με τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της φυλής – το τρίχωμα και το γάβγισμα.
Το τρίχωμα σε δύο στρώσεις, τραχύ εξωτερικό με πυκνό υπόστρωμα, μαδάει έντονα, ιδιαίτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο, που μοιάζει να χάνουν το βάρος τους σε τρίχα! Προμηθευθείτε, προκαταβολικά, μια ισχυρή ηλεκτρική σκούπα και μια γερή βούρτσα και προετοιμαστείτε για γερό βούρτσισμα, ιδιαίτερα τις περιόδους που μαδάει. Τον υπόλοιπο χρόνο, το εβδομαδιαίο βούρτσισμα αρκεί, αλλά πρέπει να γίνεται. 

Και μετά έχουμε το γάβγισμα. Τα Σέτλαντ εκτράφηκαν για να κάνουν φασαρία – προειδοποιώντας τα αφεντικά τους, φοβίζοντας πουλιά και λαγούς για να τα διώξουν από τους κήπους και λέγοντας στα πρόβατα πού να πάνε. Θα γαβγίσουν ακόμα και σε φύλα που κινούνται στην αυλή, σε παιδιά που παίζουν στη γειτονιά ή αναμεταξύ τους, αν διατηρείτε περισσότερα από ένα στο σπίτι. Αν δεν είστε προετοιμασμένοι για συναναστροφή με ένα σκύλο με χαρούμενα φωνητικά, μάλλον δε σας ταιριάζουν τα Σέτλαντ, παρότι κά- ποια είναι λιγότερο ομιλητικά από άλλα. Οι λάτρεις της φυλής υποστηρίζουν, πως το γάβγισμα είναι ένα μικρό αντίτιμο για την αφοσίωση που χαρακτηρίζει τη φυλή.

Στην οικογένεια;
Τα πάει καλά με τα παιδιά και με τα άλλα κατοικίδια, ακόμα και με γάτες. Όμως αν τα παιδιά σας είναι μικρά ή ιδιαίτερα ενεργητικά θα πρέπει πάντα να επιβλέπετε τις συναναστροφές τους.

Τα Σέλτι με λίγα λόγια

Ικανότητες:

Σκύλος εργασίας, ιδανικός για καθοδήγηση κοπαδιών, φύλαξη, διαπρέπει σε αγώνες ευκινησίας (agility) και υπακοής και γίνεται πιστός σύντροφος.

Μέγεθος:
Μικρόσωμο, με μέσο ύψος: 36 cm και βάρος 7,5 κιλά

Χρώμα:
Έρχονται σε μαύρο, Μπλουμέρλ και χρώμα άμμου αναμεμιγμένα πάντα με κυμαινόμενες ποσότητες άσπρου και καστανόχρυσου, σε ένα δίχρωμο ή τρίχρωμο συνδυασμό.

Τρίχωμα:
Πλούσιο, διπλό με πυκνό υπόστρωμα και ίσιο μακρύ εξωτερικό μανδύα.
Χαρακτηριστική η μεγάλη χαίτη.

Περιποίηση:
Βούρτσισμα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για να μη δημιουργούνται κόμποι και για να προλάβε-
τε τις τρίχες στο πάτωμα. Πλύσιμο τις περιόδους που μαδάει ή κάθε δεύτερο μήνα.

Εκπαίδευση:
Μεγάλες δυνατότητες, δίψα για μάθηση και νέα καθήκοντα.

Προσωπικότητα:
Έξυπνο, τρυφερό, πιστό, παιχνιδιάρικο, ιδιαίτερα δραστήριο και φωνακλάδικο.

Μου ταιριάζει;
Αν δε σας αρέσει να περνάτε (όλη) την ώρα σας μαζί του, αν δε σας αρέσει να του μαθαίνετε συνέχεια πράγματα, αν δεν είστε τύποι δραστήριοι που αγαπάτε τη φύση, αν έχετε ευαίσθητα αυτιά και δε συμπαθείτε τις τρίχες ξεχάστε τα Σέλτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.