Puppy News☛

Cavalier King Charles Spaniel.

Υπάρχουν για να μας λατρεύουν Λάτρευε τους βασιλείς κι αυτοί του το ανταπέδωσαν, αντικαθιστώντας την παρέα του με αυτή πιο μοδά- των σκύλων. Έφτασε στα πρόθυρα της εξαφάνισης λόγω της απλής του μορφής, αλλά δεν πτοήθηκε. Μερικούς αιώνες αργότερα, επέστρεψε δικαίως, για να κατακτήσει αυτήν τη φορά τις πολυθρόνες των απανταχού μεσοαστών, πιο εργονομικές και άνετες παρά ποτέ.

Αναζητάτε τον τέλειο σύντροφο για την οικογένεια και θέλετε να είναι μικρόσωμος; Θα τον βρείτε σίγουρα στη χαρούμενη αυτή φυλή, που δε δημιουργεί προβλήματα ούτε στους πιο άπειρους σκυλογονείς. Εσείς θα του παρέχετε αφειδώς την παρέα σας, λίγο παιχνίδι και μια καλή βόλτα και αυτός θα σας ανταμείψει με την ανεκτίμητη παρουσία του, αυτή ενός “επαγγελματία” στο χώρο της συντροφιάς, γιατί ξέρει να ακούει χωρίς αντιρρήσεις, δεν κρίνει και θα σας κοιτά πάντα στα μάτια με απεριόριστη αγάπη και θαυμασμό – ιδιαίτερα την ώρα του φαγητού.
Ύψος: 28-33 cm
Βάρος: 5,4 έως 8 κιλά
Προέλευση: Αγγλία, 16ος αι.
Αρχικός προορισμός: μικρόσωμος σκύλος συντροφιάς και παιχνιδιού


Ιστορία
Η φυλή των Cavalier King Charles Spaniel, όπως διαμορφώθηκε στην εποχή μας, αποτελεί τον απευθείας απόγονο των μικρών Σπάνιελ – μινιατούρα, που πρωταγωνιστούσε σε πολλές απεικονίσεις του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα δίπλα στις κυρίες της βασιλικής αυλής, για τις οποίες αποτελούσε ιδανική συντροφιά. Η δημοτικότητα της φυλής έφτασε στο απόγειο την περίοδο των Στιούαρτ, οπότε και πήρε τη βασιλική ονομασία (Σπάνιελ του Βασιλιά Καρόλου – King Charles Spaniel). Δικαιολογημένα, αφού ο Βασιλιάς Κάρολος ο 2ος σπάνια εμφανιζόταν χωρίς να τον ακολουθούν τουλάχιστον δύο - τρία από τα σκυλάκια αυτά, τριγυρίζοντας ανά- μεσα στα πόδια του. Με τους βασιλείς να εναλλάσσονται την περίοδο της Ολλανδικής αυλής του Γουίλιαμ του 3ου, τα μικρά βασιλικά σπάνιελ έχασαν σε δημοτικότητα από έναν άλλο μικρό, το Παγκ, το οποίο τα αντικατάστησε στο παλάτι. 


Τα σπάνιελ μινιατούρα παρέμειναν στην αφάνεια για αρκετό καιρό, χάριν σκύλων με πιο «πατημένες» μουσούδες. Την περίοδο της βασιλείας της Βικτορίας ήταν που ξεκίνησε η συστηματική εκτροφή συγκεκριμένων τύπων σκύλων, καθώς και οι εκθέσεις μορφολογίας. Και μαζί τους έγιναν μόδα τα σπάνιελ με κοντύτερη μουσούδα, που σταδιακά εξελίχθηκαν στα σύγχρονα «απλά» King Charles Spaniels. Τα σπάνιελ της περιόδου εκείνης είχαν σκόπιμα επίπεδες μουσούδες, θολωτό κρανίο και πολύ μακριά αφτιά, που ξεκινούσαν χαμηλά. Η προσπάθεια αναβίωσης της φυλής που απεικονιζόταν στις ζωγραφιές από την περίοδο της βασιλείας του Καρόλου του 2ου (μακριά μουσούδα χωρίς στοπ, επίπεδο κρανίο χωρίς θόλο) ξεκίνησε από έναν Αμερικάνο, τον κο Roswell Eldridge. Ο κος Eldridge επισκέφθηκε την Αγγλία γύρω στο 1920, προκειμένου να αποκτήσει δύο σκυλάκια τύπου σπάνιελ και απογοητεύτηκε από το γεγονός ότι δεν υπήρχαν πλέον σπάνιελ με μακριά μουσούδα. 

Έτσι, αποφάσισε να αλλάξει την τροπή που είχε πάρει η εξέλιξη της φυλής, προσφέροντας χρηματικά έπαθλα σε εκθέσεις μορφολογίας, στο σκύλο που θα προσέγγιζε περισσότερο τον τύπο που απεικονιζόταν στους πίνακες της εποχής του Καρόλου του 2ου. Οι εκτροφείς όμως, δεν επηρεάστηκαν από το ενδιαφέρον του Αμερικανού για επαναφορά του παλαιού προτύπου. Επί χρόνια είχαν δουλέψει σκληρά για να καταργήσουν τη μακριά μουσούδα. Λίγοι τον ακολούθησαν στην προσπάθεια αναβίωσης του σκύλου των ζωγραφιών και οι σκύλοι όντας ολιγάριθμοι χωρίς επαρκή τυποποίηση, δεν άξιζαν μία ξεχωριστή κατάταξη. Το επόμενο βήμα ήταν η ίδρυση μίας λέσχης με την επωνυμία «Cavalier King Charles Spaniel» το 1928. 

Την ίδια χρονιά καθορίστηκε το πρότυπο, που διαφοροποιεί τα Cavalier από τα πλακουτσωτά «King Charles Spaniel» και αποφασίστηκε το πρότυπο αυτό να παραμείνει αναλλοίωτο και στο μέλλον, χωρίς να επηρεάζεται από τις τάσεις της μόδας. Για τα επόμενα χρόνια το ενδιαφέρον για την αναβίωση των Cavalier παρέμενε μικρό, όπως και η ζήτηση. Η στροφή στο ενδιαφέρον έγινε το 1945, όταν ο Αγγλικός Κυνολογικός Όμιλος χορήγησε χωριστές ταξινομήσεις στους δύο τύπους King Charles Spaniel. Από το 1980, το ενδιαφέρον εκτινάχθηκε και η φυλή των Cavalier διατηρεί πλέον σταθερά την πρώτη θέση σε συμμετοχές στην Ομάδα των σκύλων – μινιατούρα σε όλες τις Βρετανικές εκθέσεις μορφολογίας.

Εμφάνιση
Το Cavalier είναι ένα ισορροπημένο σκυλάκι χωρίς υπερβολικά χαρακτηριστικά: έχει μέτριο στέρνο, ίσια ποδαράκια, κανονικά κόκαλα, λαιμό μεσαίου μεγέθους, κανονική ουρά με μπόλικο τρίχωμα που κινείται χαρούμενα και ευγενικά. Το κρανίο του είναι σχεδόν επίπεδο, σε αντίθεση με το θολωτό σχήμα του King Charles. Τα μακριά αφτιά με το πλούσιο τρίχωμα ξεκινούν σχετικά ψηλά στο κεφάλι. Η μουσούδα του είναι φυσιολογική σε μέγεθος, με μήκος περίπου 3,8 εκατοστά από τη βάση του στοπ. Έχει μεγάλα σκούρα στρογγυλά, ιδιαίτερα εκφραστικά μάτια, σχετικά μακρύ μαλακό τρίχωμα και έρχεται σε τέσσερις χρωματικούς συνδυασμούς:
α) «Blenheim» (πλούσιο καστανό σε συνδυασμό με μαργαριταρένιο λευκό)
β) «Ruby» (πλούσιο ενιαίο κόκκινο)
γ) Τρίχρωμο («Tri-Colour»: μαυρόασπρο με καστανόχρυσα σημάδια πάνω από τα μάτια, στα πλαϊνά του προσώπου, κάτω από τα αφτιά και την ουρά)
δ) «Black & Tan» (μαύρο με καστανόχρυσα πόδια και καστανόχρυσα σημάδια πάνω από τα μάτια, στα πλαϊνά του προσώπου, κάτω από τα αφτιά και την ουρά).

Η τρίχα είναι σχετικά μακριά, μεταξένια, ίσια με ελαφρούς κυματισμούς και πλούσια (πλουμιστή) στις περιοχές των αφτιών, του στέρνου, των ποδιών, της ουράς. Το τρίχωμα του δεν επιδέχεται κανενός τύπου κούρεμα ή τριμάρισμα, με εξαίρεση τις τρίχες που φυτρώνουν ανάμεσα στα μαξιλαράκια, στις πατούσες.

Συμπεριφορά
Εκτράφηκε ως σκύλος συντροφιάς και παιχνιδιού και ως τέτοιος υπερέχει με το βολικό του μέγεθος, την αγάπη του για παιχνίδι, τη λατρεία του για τα παιδιά και την ικανότητα να βολεύεται και να παραμένει διακριτικά στην αγκαλιά μας για ατέλειωτες ώρες. Το δραστήριο, χαριτωμένο σκυλάκι με τη γλυκιά έκφραση είναι πάντα χαρούμενο, εξωστρεφές, φιλικό, χωρίς ίχνος επιθετικότητας. Αθλητικό, τρυφερό και άφοβο, είναι πάντα ευδιάθετο και χαρά να το έχουμε δίπλα μας. Δεν έχει τάση να είναι νευρικό, δεν προκαλεί μπελάδες, δε γαβγίζει ενοχλητικά και δεν ενοχλεί με την παρουσία του παρά μόνο… την ώρα του φαγητού με εκείνα τα όλο νόημα μάτια, που ικετεύουν για ένα μεζέ. Ο χαρακτήρας του είναι μαλακός και σε καμία περίπτωση δε γίνεται επιθετικό. Είναι διασκεδαστικό, λατρεύει μία καλή βόλτα, αλλά και την κατάληξή της μέσα στο σπίτι, όπου του αρέσει να κουλουριάζεται επάνω στα πόδια μας ή σε μία αναπαυτική πολυθρόνα. Αγαπά την άνεση και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, για να σας τουμπάρει και να του επιτρέψετε να οικειοποιηθεί τα πιο πολυτελή έπιπλα. Είτε επιλέξετε θηλυκό είτε αρσενικό σκύλο, δεν υπάρχει καμία διαφορά στο χαρακτήρα τους, τα αγόρια είναι εξίσου γλυκά με τα κορίτσια. Όλα πολύ έξυπνα, μαθαίνουν γρήγορα και μπορούν να προχωρήσουν αρκετά στην εκπαίδευση, την αγωνιστική υπακοή και ευκινησία, χωρίς όμως συνήθως να διαπρέπουν, ίσως γιατί προτιμούν τη βολή τους.

Υγεία
Αγαπάνε το καλό φαγητό και θα χρειαστεί να μετριάσουμε τις ποσότητες, για να μη χοντρύνουν. Ο λόγος, που υπάρχουν αρκετά υπέρβαρα Cavalier, είναι ότι δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε στο βλέμμα που μας ρίχνουν με τα εκφραστικά τους μάτια, ικετεύοντας για ένα μεζεδάκι. Στη φυλή υπάρχει, δυστυχώς, μια προδιάθεση για καρδιακά προβλήματα, για αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα pet shops και να επιλέγετε κουτάβια από καλούς εκτροφείς, που σας δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίζετε από κοντά τους γεννήτορες.

Κάνει για μένα;
Θυμηθείτε ότι τα Cavalier έχουν ανάγκη να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες της οικογένειας. Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο να του αφιερώσετε, μην το επιλέξετε. Σίγουρα πάντως, αν αποφασίσετε ότι το Cavalier χωράει στη ζωή σας, αυτό θα σας ανταμείψει με την πιο υπέροχη συντροφιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.