Puppy News☛

Bull Terrier: Ο Μονομάχος.

Το Bull Terrier είναι ένας τυπικός βρεταννικός σκύλος με εξεζητημένη όψη. Παρότι αρχικά δημιουργήθηκε για μέχρι θανάτου μονομαχίες με ταύρους αλλά και άλλους σκύλους, σήμερα δανείζει τη μορφή του σε πολυάριθμες παιδικές κούκλες.

Το Bull Terrier δημιουργήθηκε στα μέσα του 1800 για μέχρι θανάτου μονομαχίες με ταύρους αλλά και άλλους σκύλους. Όταν απαγορεύτηκε το σπορ της θανάτωσης των ταύρων από σκύλους, το 1835, παρουσιάστηκε η ανάγκη για ένα μικρότερο σε διαστάσεις σκύλο που θα μπορούσε να είναι το ίδιο αποτελεσματικός με τα μεγαλύτερα Bulldog αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να κρυφτεί κάτω από το μακρύ παλτό του αφεντικού αν ξαφνικά εμφανιζόταν η αστυνομία.

Ο αρχικός πρόγονος της φυλής ονομαζόταν Bull and Terrier και αποτελούσε διασταύρωση των παλαιών αγγλικών Bulldog και των Black and Tan Terrier (μια φυλή με εξαιρετικά δολοφονικά ένστικτα που πλέον δεν υπάρχει). Από τα πρώτα πήρε τη δύναμη, το θάρρος και την εξαιρετική αντοχή στον πόνο και από τα δεύτερα την ταχύτητα, την ευελιξία και τη μοναδική δολοφονική διάθεση. Το αποτέλεσμα ήταν ένας σκληροτράχηλος και δυνατός σκύλος, ιδανικός για σκυλομαχίες. Η εμφάνισή του δεν ήταν ιδιαίτερα όμορφη είχε όμως μια απαράμιλλη αφοσίωση στο αφεντικό του.

Το Bull and Terrier απέκτησε γρήγορα τη φήμη του «μονομάχου», μιας πολεμικής μηχανής που δε δίσταζε να παλέψει μέχρι θανάτου με οποιονδήποτε αντίπαλο προκειμένου να ευχαριστήσει το αφεντικό του. Ήταν τότε που ο κύριος James Hinks, από το Μπίρμινγχαμ, αποφάσισε να προσθέσει άλλο ένα στοιχείο στα γενετικά χαρακτηριστικά του Bull and Terrier, αυτό του Λευκού Αγγλικού Τεριέ (ενός σκύλου που επίσης δεν υπάρχει σήμερα). Σκέφτηκε πως οι τζέντελμαν της εποχής θα ήθελαν ένα σκύλο με ιδιαίτερα εξωτερικά χαρακτηριστικά, που θα αποτελούσε ταυτόχρονα εξαιρετικό σύντροφο και σωματοφύλακα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ολόλευκο Bull Terrier, γνωστό και ως «Λευκός Ιππότης», ένας σκύλος φτιαγμένος να υπερασπίζει τον εαυτό του και την ανθρώπινη οικογένειά του αλλά όχι να είναι ο ίδιος επιθετικός. Κι άλλοι εκτροφείς της εποχής χρησιμοποίησαν το Bull Terrier στις διασταυρώσεις των δικών τους Bull and Terrier προκειμένου να δώσουν ένα πιο καθαρό χρώμα στους σκύλους τους. Οι συνεχείς αυτές διασταυρώσεις έδωσαν στο Bull and Terrier μια πιο κομψή εμφάνιση με πιο ίσια πόδια, καλύτερους χρωματισμούς και περισσότερη χάρη.

Το τι χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια στις διασταυρώσεις και στην εξέλιξη του Bull Terrier δεν το γνωρίζουμε με ακρίβεια και μόνο εικασίες υπάρχουν. Λίγο Δαλματίας, Γκρέιχαουντ και Ισπανικό Πόιντερ, κάτι από Φόξχαουντ και Μπορζόι, ίσως Κόλι για να μακρύνει ακόμη περισσότερο το ρύγχος, το Bull and Terrier πέρασε από πολλές αλλαγές προτού καταλήξει στο Bull Terrier που γνωρίζουμε σήμερα.

Το 1888 ανακοινώθηκε το επίσημο στάνταρ της φυλής από το αγγλικό Bull Terrier Club και το 1895 η φυλή αναγνωρίστηκε και στην Αμερική.

Το 1917 ήταν η χρονιά που γεννήθηκε το πρώτο μοντέρνο Bull Terrier, ο Lord Gladiator, και ήταν το πρώτο σκυλί με κρανίο χωρίς καθόλου στοπ.

Το 1992, το Αμέρικαν Κένελ Κλαμπ αναγνώρισε δύο διαφορετικά μεγέθη, το Στάνταρ Bull Terrier και τη Μινιατούρα Bull Terrier.

Τα σημερινά Bull Terrier είναι αθλητικά και πάντα πρόθυμα για δράση και για παιχνίδι. Χρειάζονται βέβαια προσοχή στην ανατροφή και ένα έμπειρο αφεντικό για να τα κατευθύνει, αλλά τα περισσότερα θα τα πάνε καλά με άλλα ζώα στην οικογένεια, αλλά και με τους άλλους σκύλους, αρκεί να κοινωνικοποιηθούν σωστά και από αρκετά νωρίς.

Ύψος: 25-35cm
Βάρος: 11-15kg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.