Puppy News☛

Αντιμετωπίζοντας την επιθετική συμπεριφορά.

Μην αφήσετε το χαριτωμένο κουτάβι σας να μετατραπεί σε έναν επιθετικό σκύλο

Πολλοί πιστεύουν ότι οι σκύλοι δαγκώνουν απλά «επειδή αυτό είναι που ξέρουν να κάνουν». Αλλά οι σκύλοι δε γίνονται επιθετικοί χωρίς λόγο και οι περισσότεροι σκύλοι γίνονται επιθετικοί επειδή βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση. Οπότε είναι λογικό να πούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να γίνει το κουτάβι σας ένας θυμωμένος ή επιθετικός σκύλος είναι να το βοηθήσετε είτε να αποφεύγει είτε να ανέχεται καταστάσεις που το αγχώνουν. Πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια του φόβου όπως για παράδειγμα όταν μαζεύεται σε μία γωνία ή όταν αισθάνεται περιορισμένο από το λουρί του.


Ο φόβος είναι ο κοινός παρανομαστής

Οι σκύλοι δεν είναι απαραίτητο να έχουν μια άσχημη εμπειρία για να φοβηθούν. Οι σκύλοι που προσβάλλονται από φόβο είναι εκείνοι που δεν έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αρκετό κόσμο. Οπότε η κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική. Εάν το κουτάβι σας έχει μεγαλώσει βλέποντας τους ανθρώπους (παιδιά και ενήλικες) ως πηγές διασκέδασης, επαίνων και κερασμάτων, δε θα χρειαστεί να εκδηλώσει απειλητική συμπεριφορά.

Επίσης, πρέπει να εκθέτετε το κουτάβι σας σε θορύβους και καταστάσεις που ενδέχεται να το φοβίζουν από μικρή ηλικία, προκειμένου να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τις φοβίες του. Μετά αντικείμενα που προκαλούν φόβο, όπως η ηλεκτρική σκούπα, η κίνηση ή ο ταχυδρόμος, θα γίνουν καθημερινά περιστατικά που απλά συμβαίνουν στη ζωή του.


Το κουτάβι σας και οι άλλοι

Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, είτε είναι φίλοι, συγγενείς ή ξένοι – και στα μάτια του κουταβιού, οι διαφορετικές ηλικίες, μορφές και τύποι των ανθρώπων μπορεί να του προκαλέσουν έντονη σύγχυση. Οπότε βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας έρχεται σε επαφή με αρκετό κόσμο από πολύ μικρή ηλικία. Με αυτό τον τρόπο οι ξένοι θα φαίνονται λιγότερο ξένοι και σύντομα θα μάθει να είναι πιο ήρεμο και να εμπιστεύεται πιο εύκολα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι όλοι αυτοί οι νέοι φίλοι δεν τον αναστατώνουν με έντονες εκδηλώσεις στοργής.

Είναι επίσης σημαντικό το κουτάβι σας να έρχεται σε επαφή με παιδιά. Ελάχιστα μικρά παιδιά μπορούν να αντισταθούν και να μην παίξουν με ένα κουτάβι και μολονότι δεν έχουν κακή πρόθεση, αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό για τον σκύλο. Είναι καλή ιδέα να πηγαίνετε βόλτα το κουτάβι σας κοντά στο σχολείο της γειτονιάς σας. Τα παιδιά θα έρθουν αμέσως κοντά να σας χαιρετήσουν – χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Αλλά μην ξεχνάτε ότι τα κουτάβια κουράζονται γρήγορα, οπότε οι συναντήσεις αυτές πρέπει να είναι σύντομες και το κουτάβι πρέπει να έχει χρόνο να ξεκουραστεί.


Το δάγκωμα ως παιχνίδι δεν πρέπει να βγει εκτός ελέγχου

Πριν πάρετε το καινούργιο κουτάβι σας σπίτι, αυτό είχε συνηθίσει να παίζει με τα αδέλφια του. Και το δάγκωμα είναι ένα φυσιολογικό παιχνίδι για όλα τα κουτάβια. Οπότε αφού συνηθίσει το νέο του σπίτι, θα θέλει να παίξει αυτό το παιχνίδι και μαζί σας. Αλλά για να αποφύγετε το υπερβολικό δάγκωμα, θα πρέπει να μετατοπίσετε την προσοχή του από τα χέρια σας στα παιχνίδια του.

Το πιθανότερο είναι, ότι όποτε αφιερώνετε χρόνο στο κουτάβι σας, χαϊδεύοντας και κακομαθαίνοντας το, αυτό θα θέλει να δαγκώσει το χέρι σας, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε κοντά σας ένα από τα παιχνίδια του. Κάντε το χέρι σας γροθιά ώστε να δυσκολευτεί να το δαγκώσει και προσφέρετέ του ένα παιχνίδι, κουνώντας το γύρω-γύρω. Γρήγορα θα μάθει ότι είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να παίζει και να δαγκώνει τα παιχνίδια του παρά μια μεγάλη γροθιά.

Το κουτάβι ξέρει μόνο ότι το μαθαίνετε

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οτιδήποτε μαθαίνετε τώρα στο κουτάβι σας θα είναι φυσιολογική συμπεριφορά για το σκύλο σας αργότερα. Όταν λοιπόν παίζει ως κουτάβι, προσπαθήστε να το φανταστείτε ως έναν ώριμο σκύλο και αξιολογήστε εάν η συμπεριφορά του είναι αποδεκτή ή όχι. Εάν αρχίσει να γρυλίζει, ή εάν προσπαθήσει να δαγκώσει ένα χέρι που κρατάει ένα παιχνίδι, ή εάν ορμήσει σε ένα μικρό παιδί πάνω στο παιχνίδι, σταματήστε αμέσως το παιχνίδι και φύγετε μακριά. Σύντομα θα καταλάβει γιατί σταμάτησε η διασκέδαση και θα αποφεύγει τη συμπεριφορά που προκάλεσε αυτή την κατάσταση.
 

Εάν ανησυχείτε για τη συμπεριφορά του κουταβιού σας ή εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για βιβλία και εκπαιδευτικά σεμινάρια, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.
 

Πηγή: hillspet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.