Puppy News☛

Εναν ή δύο σκύλους;

«Πόση ώρα μπορούμε ν' αφήνουμε ένα ζώο μόνο του χωρίς να διαταράσσουμε τη συναισθηματική του ισορροπία; Νομίζω ότι αν το ζώο είναι συνέχεια μαζί με τον ιδιοκτήτη του μπορεί να ζήσει ευτυχισμένο, ακόμη κι αν δεν συναναστρέφεται ποτέ ή σχεδόν ποτέ άλλα σκυλιά. Ομως τα σκυλιά είναι τρομερά κοινωνικά ζώα και δεν τους αρέσει καθόλου να κάθονται μόνα τους ώρες ατελείωτες. Οι κτηνίατροι και οι εκπαιδευτές ακούνε εκατοντάδες ιστορίες για σκυλιά που κάνουν τρέλες μέσα στο σπίτι όσο ο ιδιοκτήτης τους είναι στη δουλειά του.

Εχω δει βίντεο με σκύλους που τρώνε πόρτες και κουρτίνες, προσπαθώντας να βγουν από το σπίτι όπου είναι κλεισμένοι. Αυτό δεν το κάνει κανένας σκύλος όσο ο ιδιοκτήτης του είναι στο σπίτι. Το μασούλημα των επίπλων δείχνει ότι ο σκύλος πάσχει από άγχος αποχωρισμού. Ο σκύλος μου μασούλησε κάτι μόνο μία φορά στη ζωή του, όταν ήταν κουταβάκι. Μασούλησε ένα ζευγάρι παπούτσια και τα αρκουδάκια της αδελφής μου.

Αυτό είναι ακόμη ένα αρνητικό αποτέλεσμα του εγκλεισμού των σκύλων σε αυλές και διαμερίσματα και του νόμου για το λουρί. Είναι σαν οι σκύλοι να έχουν γίνει αιχμάλωτα ζώα, αντί για ζώα συντροφιάς, και τα σπίτια με τους κήπους να έχουν γίνει διακοσμημένοι ζωολογικοί κήποι. Οταν λοιπόν παίρνετε ένα σκύλο, σκεφτείτε με ποιον τρόπο θα τον αποζημιώσετε που δεν θα μπορεί πια να ζει φυσική ζωή.

Αν χρειάζεται να λείπετε όλη μέρα από το σπίτι, ίσως να μην πρέπει να πάρετε σκύλο, ή ίσως να πρέπει να πάρετε δύο σκύλους που να γνωρίζουν κιόλας ο ένας τον άλλο, για να κάνουν παρέα. Μια άλλη λύση θα ήταν να διαλέξετε ένα σκύλο που έχει μικρότερη ανάγκη προσκόλλησης και χαμηλότερη ενεργοποίηση του συναισθήματος πανικού. Πιθανόν και να κοιμάται όλη μέρα.

Ακούω ότι πάρα πολλά σκυλιά υποφέρουν από μοναξιά και βαρεμάρα. Τα σκυλιά είναι πολύ λιγότερο ικανά από τους λύκους να μένουν μόνα τους για ώρες, γιατί τα σκυλιά ουσιαστικά είναι νεαροί λύκοι, κι οι νεαροί λύκοι μένουν πάντα με τους γονείς τους ώσπου να γίνουν δύο περίπου ετών. Υπάρχουν και περιπτώσεις νεαρών λύκων που έμεναν με τους γονείς τους ώς τα τρία τους χρόνια.

Τα μικρόσωμα σκυλιά, όπως τα Κινγκ Τσαρλς σπάνιελ, έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη συντροφιάς, γιατί η πνευματική τους ανάπτυξη είναι μικρότερη απ' ό,τι των μεγαλόσωμων. Εχω πει ότι τα Κινγκ Τσαρλς σταματούν να εξελίσσουν τόσο την κυριαρχική όσο και την υποτακτική τους συμπεριφορά σε ηλικία αντίστοιχη μ' ενός λύκου μόλις είκοσι ημερών. Σε τέτοια ηλικία ένα κουτάβι, είτε λύκου είτε σκύλου, δεν μπορεί να περνάει πολλές ώρες μόνο του, κάτι που επιβεβαιώνουν και πολλοί επιστήμονες που ειδικεύονται στη συμπεριφορά των σκύλων. Στο περιοδικό New Scientist η Ντόνα Μπράντερ λέει: "Τα κουτάβια αυτά παρουσιάσουν άγχος αποχωρισμού. Δεν θα προχωρήσουν ποτέ σε μια πιο ενήλικη μορφή συμπεριφοράς".

Συνιστώ θερμά, λοιπόν, αν πρόκειται να λείπετε πολύ ή αν δεν μπορείτε να αφιερώνετε τουλάχιστον μία ώρα τη μέρα στο σκύλο σας, να σκεφτείτε μήπως πρέπει να πάρετε δύο σκύλους. Ετσι κι αλλιώς, πολλοί πιστεύουν ότι το να έχεις δύο σκύλους είναι πιο διασκεδαστικό από το να έχεις έναν, το να τους παρακολουθείς, δε, να παίζουν είναι αριστούργημα. Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να έχετε έναν μόνο σκύλο και λείπετε από το σπίτι όλη μέρα, βρείτε έναν καλό "παιδικό σταθμό" ν' αφήνετε το σκύλο σας για όσο λείπετε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.