Puppy News☛

Η σωστή φροντίδα του σκύλου (Β Μέρος).

Το πλύσιμο του σκύλου
Επειδή τα κουτάβια είναι πολύ ευαίσθητα, κάνουμε το πρώτο τους μπάνιο μετά τον πρώτο κύκλο εμβολιασμών (περίπου μετά τον 5ο μήνα). Μέχρι τότε το καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο σφουγγάρι ή με μωρομάντηλα.
Από κει και πέρα, η συχνότητα του πλυσίματος εξαρτάται από την ράτσα τους, το είδος της τρίχας τους, το μέρος όπου ζουν. Ένα μακρύτριχο, για παράδειγμα, θέλει συχνότερα πλύσιμο από ένα κοντότριχο, ενώ ένα σκυλί που ζει μαζί μας στο διαμέρισμα και έρχεται συνέχεια σε επαφή με τα παιδιά μας, θα πρέπει να πλένεται πολύ πιο συχνά από ένα σκυλί που ζει στον κήπο. Κανόνας λοιπόν δεν υπάρχει, αλλά –λόγω της ευαισθησίας του δέρματος- προσπαθούμε να τηρούμε το «μία φορά τον μήνα το καλοκαίρι, και κάθε δύο με τρεις μήνες τον χειμώνα», εκτός αν σας έχει υποδείξει ο κτηνίατρος κάτι άλλο.

Ενώ στα περισσότερα σκυλιά αρέσει το μπάνιο στη θάλασσα και γενικότερα το τσαλαβούτημα σε νερά, τα περισσότερα αρνούνται να πλησιάσουν την μπανιέρα. Γι΄αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πρώτο μπάνιο του σκύλου, ώστε να μην τρομοκρατηθεί και αποκτήσει μια τραυματική εμπειρία για τις επόμενες φορές. Έτσι, θα πρέπει να είναι σύντομο και να προσπαθήσετε να το κάνετε να το δει σαν παιχνίδι.

Το πρώτο στάδιο, είναι να χτενίσουμε τον σκύλο έτσι ώστε να διαλύσουμε τυχόν κόμπους και να ξεμπερδέψουμε την τρίχα.
Αν βρέξουμε τον σκύλο χωρίς να έχει πρώτα ξεμπερδευτεί, μετά θα είναι ακόμα πιο δύσκολο το ξεμπέρδεμα.
Στη συνέχεια κλείνουμε τ’ αυτιά με βαμβάκι. Κατά την διάρκεια του μπάνιου είμαστε πολύ προσεκτικοί να μη μπει νερό στα αυτιά γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ωτίτιδας.
Είτε κάνουμε το μπάνιο του στην κοινή μας μπανιέρα, είτε κάπου αλλού, καλό είναι να του έχουμε αντιολισθητικό λαστιχένιο πατάκι στο δάπεδο. Έτσι δεν θα γλιστράει και θα αισθάνεται πιο άνετα.
Κρατάμε το σαμπουάν μακριά από τα μάτια. Μπορούμε να αλείψουμε γύρω από τα μάτια λίγη βαζελίνη εάν τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.
Ρυθμίζουμε το νερό σε χλιαρή θερμοκρασία (περίπου 35 βαθμούς Κελσίου).
Χρησιμοποιούμε μόνο ειδικά επαγγελματικά σαμπουάν, κατάλληλα για το μέγεθος της τρίχας, το χρώμα και την φυλή του σκύλου. Τα σκυλιά έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα και διαφορετικό PH από το ανθρώπινο. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση σαμπουάν που προορίζονται για τον άνθρωπο μπορεί να δημιουργήσει ξηροδερμία, πιτυρίδα, ή κάποια άλλη δερματική πάθηση. Καλό θα ήταν να αραιώσουμε πρώτα το σαμπουάν με λίγο νερό (αναλογία 1 προς 10) ώστε να μην αφήσει υπολείμματα στο δέρμα.

Ξεκινάμε το πλύσιμο πάντα από τον λαιμό και συνεχίζουμε προς τα κάτω. Έτσι εμποδίζουμε τους τυχόν ψύλλους να ξεφύγουν πηγαίνοντας προς το κεφάλι.

Μπορούμε –εάν είναι απαραίτητο- να χρησιμοποιήσουμε μαλακτική κρέμα, πάντα όμως ειδική για σκύλους.
Ξεβγάζουμε καλά τον σκύλο, προσέχοντας ιδιαίτερα πίσω απ΄τα αυτιά, μασχάλες, κοιλιά, πόδια. Αν δεν ξεπλυθεί καλά θα έχει φαγούρα, ενώ υπάρχει κίνδυνος να ερεθιστεί το δέρμα του.

Μόλις τελειώσει το μπάνιο αφήνουμε για λίγο τον σκύλο να τιναχτεί με δύναμη.
Τον σκουπίζουμε καλά με την πετσέτα του. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σεσουάρ για στέγνωμα –ειδικά τον Χειμώνα - αλλά με πολύ προσοχή, ειδικά στα μάτια. Αν και στην αρχή θα δυσανασχετήσει εξαιτίας του θορύβου, μόλις συνειδητοποιήσει την ζέστη, θα το απολαύσει.


Σημείωση: Σε περίπτωση που ο σκύλος σας κάνει μπάνιο σε θαλασσινό νερό, πρέπει στη συνέχεια να το ξεπλένετε με νερό βρύσης. Το αλάτι ξεραίνει και ερεθίζει το δέρμα.

Το παιχνίδι του σκύλου
Το «μάσημα» για τα κουτάβια αποτελεί αναγκαία πράξη. Αγοράστε μερικά παιχνίδια στο κουτάβι σας (ειδικά και ασφαλή παιχνίδια για κουτάβια). Μην του τα δώσετε απλώς για να παίζει. Συμμετέχετε κι εσείς στο παιχνίδι. Όσο πιο νωρίς δημιουργήσετε θετικούς δεσμούς με το κουτάβι, τόσο πιο εύκολα θα εκπαιδευτεί αργότερα. Δίνετε του τα παιχνίδια του για κάποια ώρα να παίζει αλλά μην του τα αφήνετε (εκτός ίσως από ένα – δύο). Μην το αφήνετε, επίσης να παίζει με δικά σας πράγματα . Αποφύγετε να του αγοράσετε παιχνίδια απομιμήσεις ανθρώπινων ρούχων και μην του δώσετε τα παλιά σας (παντόφλες, μπλούζες, κάλτσες, κλπ.). Το σκυλί δεν μπορεί να καταλάβει την διαφορά μεταξύ παλιού και καινούριου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.