Puppy News☛

Πρώτες Βοήθειες.

Πρώτες βοήθειες για κουτάβια

Ας ελπίσουμε ότι το κουτάβι σας δεν θα τραυματίσει ποτέ σοβαρά τον εαυτό του, αλλά έχοντας υψηλά επίπεδα ενέργειας, είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει κάποιες γρατζουνιές και γι' αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα βασικά από τις πρώτες βοήθειες.


Κουτί Πρώτων Βοηθειών

Πρέπει πάντα να έχετε εύκαιρα λίγα βασικά αντικείμενα για επείγουσες καταστάσεις, όπως: επιδέσμους με βαμβάκι, βαμβακερό ή λινό ύφασμα για τον καθαρισμό των πληγών, ήπιο φιλικό προς τα ζώα αντισηπτικό για το πλύσιμο των πληγών, και ένα τσιμπιδάκι για την απομάκρυνση κεντριών ή αντικειμένων από το στόμα.


Κόκαλα, Ξύλα και Μπάλες

Κόκαλα, ξύλα και μπάλες μπορούν να παραμείνουν μέσα ή στην οροφή του στόματος του σκύλου. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο σκύλος ξύνει το στόμα του ή αγωνίζεται για να κλείσει τα σαγόνια του. Μπορεί να είστε σε θέση να αφαιρέσετε το αντικείμενο με το χέρι ή με λαβίδα, αλλά αν όχι θα πρέπει να πάρετε τον κτηνίατρό σας για να το κάνει αυτός. Αυτός ή αυτή θα χρειαστεί αναισθησία για να γίνει η αφαίρεση ευκολότερα. Όπως πάντα, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, οπότε να μην αφήνετε ποτέ το σκύλο σας να παίξει με μικρές μπάλες και αποφύγετε τη ρίψη ξύλων.


Εγκαύματα

Αν το κουτάβι σας υποφέρει από έγκαυμα από ζεστό νερό, λάδι, χημικά ή πάγο, θα χρειαστεί άμεση προσοχή. Τα μικρά εγκαύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι- απλά καθαρίστε την προσβεβλημένη περιοχή με ένα ήπιο αντισηπτικό και εφαρμόστε καταπραϋντική κρέμα ή τζελ όπως αλόη βέρα. Τα σοβαρά εγκαύματα θα χρειαστούν κτηνιατρική προσοχή, οπότε πηγαίνετε το κουτάβι σας αμέσως στον κτηνίατρο.


Κοψίματα και πληγές

Τα κουτάβια μπορεί να υποφέρουν από κοψίματα ή πληγές, ιδιαίτερα στα πόδια τους, αν τρέχουν πάνω σε κάτι αιχμηρό όπως σπασμένο γυαλί. Αν συμβεί αυτό, καθαρίστε την προσβεβλημένη περιοχή με ένα αραιωμένο απολυμαντικό όπως Hibiscrub και εφαρμόστε έναν επίδεσμο αν είναι απαραίτητο. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αν δε μπορείτε να σταματήσετε την αιμορραγία ή η πληγή είναι σοβαρή.


Δαγκώματα σκύλων

Αν το κουτάβι σας είναι εξαιρετικά άτυχο και δαγκωθεί από έναν άλλο σκύλο, ένας έλεγχος από τον κτηνίατρο είναι πάντα χρήσιμος. Κανονίστε μια επίσκεψη ρουτίνας αν το δάγκωμα ή τα δαγκώματα είναι μικρά και βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας αντιμετωπίζεται ως επείγον περιστατικό αν αυτά είναι αρκετά σοβαρά.


Ωτολογικά Προβλήματα

Τα αυτιά του κουταβιού σας πρέπει να έχουν λαμπερό, ανοιχτό ροζ χρώμα εσωτερικά και να είναι ελεύθερα κηρός ή απέκκρισης. Δεν πρέπει να μυρίζουν δυσάρεστα.

Όλα τα ωτολογικά προβλήματα απαιτούν την προσοχή κτηνιάτρου.


Προβλήματα στα μάτια

Εάν το κουτάβι σας έχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τα μάτια του, όπως μια αμυχή ή επιπεφυκίτιδα, θα πρέπει να δείτε τον κτηνίατρό σας. Εάν μπορείτε, προσπαθήστε να σταματήσετε το κουτάβι σας από το να τρίβει το μάτι του.


Κρίσεις

Μια κρίση μπορεί να αναγνωριστεί από τις ξαφνικές, ανεξέλεγκτες, σπασμωδικές κινήσεις, συχνά με σύσφιξη της γνάθου και σιελόρροια. Ένας σκύλος σε κρίση συνήθως θα πέσει στο πλάι και δεν θα αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του.

Εάν το κουτάβι σας έχει μια κρίση, μην προσπαθήσετε να το περιορίσετε. Αντίθετα, προσπαθήστε να απομακρύνετε τα γύρω έπιπλα ή σκληρά αντικείμενα, στα οποία θα μπορούσε να χτυπήσει. Κλείστε όλα τα ερεθίσματα, όπως φώτα, ράδιο, τηλεόραση, πλυντήριο ρούχων, κλπ και συσκοτίστε το δωμάτιο για να μπορέσει να ανακάμψει ήρεμα.

Θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας εάν το κουτάβι σας έχει μια κρίση.


Σπασμένα ή τραβηγμένα νύχια

Αυτά μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επώδυνα και τείνουν να μολύνονται γρήγορα. Η αιμορραγία συχνά είναι έντονη. Εάν είναι δυνατό προσπαθήστε να εφαρμόσετε έναν επίδεσμο στο πόδι και στη συνέχεια πηγαίντε το κουτάβι σας στον κτηνίατρο καθώς συχνά απαιτούνται αντιβιοτικά και το νύχι μπορεί να πρέπει να κοπεί υπό καταστολή ή αναισθησία.


Θερμοπληξία

Η καλύτερη συμβουλή όσον αφορά τη θερμοπληξία είναι ότι η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας δεν μένει για μεγάλο διάστημα έξω στον ήλιο τις πολύ ζεστές ημέρες, και ότι δεν είναι έξω το μεσημέρι.

Εάν, παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, πάθει ήπια θερμοπληξία, δροσίστε το όσο καλύτερα μπορείτε με υγρές πετσέτες ή έναν ανεμιστήρα, δώστε του άφθονο δροσερό νερό και βεβαιωθείτε ότι θα ξεκουραστεί αρκετά.

Η σοβαρή θερμοπληξία απαιτεί την προσοχή κτηνιάτρου.


Χωλότητα

Εάν το κουτάβι σας πονάει φανερά και δεν μπορεί να σηκώσει βάρος στα πόδια του, θα πρέπει να το πάτε άμεσα στον κτηνίατρο για να αποκλείσετε την πιθανότητα ενός κατάγματος.

Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, κοιτάξτε την πατούσα για αγκάθια, προσκολλημένη βρωμιά ή αμυχές και εξετάστε τα νύχια για βλάβες.


Δηλητηρίαση

Τα κουτάβια είναι πολύ περίεργα και υπάρχει πάντα η πιθανότητα το κουτάβι σας να πιάσει κάτι που δεν θα έπρεπε. Όπως και στη θερμοπληξία, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, οπότε θα πρέπει να κάνετε το σπίτι σας και τον κήπο σας ασφαλή για το κατοικίδιό σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν μπορεί να φτάσει σε αντικείμενα που είναι δυνητικά επικίνδυνα, όπως παρασιτοκτόνα, χλωρίνη ή σοκολάτα. Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας έχει καταπιεί κάτι που δεν θα έπρεπε, τότε πάντα να παίρνετε μαζί σας στον κτηνίατρο τη συσκευασία του προϊόντος, για να μπορεί να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να χορηγήσει το κατάλληλο αντίδοτο.

Εάν συμβεί το χειρότερο, πηγαίντε στον κτηνίατρό σας ως επείγον.


Τροχαία Ατυχήματα

Εάν το κουτάβι σας είχε ένα ατύχημα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας. Το κουτάβι σας μπορεί να βρίσκετε σε σοκ και να αντιδρά απρόβλεπτα. Οπότε προσεγγίστε το αργά και προσεκτικά. Εάν είναι δυνατό, σηκώστε το σκύλο σας με μια κουβέρτα (ή χρησιμοποιήστε το χαλάκι του αυτοκινήτου), και πηγαίντε το στον κτηνίατρο όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Εάν δεν μπορεί να μετακινηθεί, μπορείτε να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να έρθει στο σημείο του ατυχήματος.


Κεντριά και τσιμπήματα από έντομα

Εάν το κουτάβι σας έχει σοβαρό πρήξιμο γύρω από το στόμα, τη μύτη ή το λαιμό του, που θα μπορούσε να προκαλέσει δυσκολίες στην αναπνοή, εξαιτίας ενός τσιμπήματος, θα πρέπει να το πάτε άμεσα στον κτηνίατρο.

Εάν το τσίμπημα ή το δάγκωμα δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα, μπορείτε να απαλύνετε τη δυσφορία του κουταβιού σας εφαρμόζοντας μια κρύα κομπρέσα στην επηρεασμένη περιοχή.


Πηγή: hillspet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.