Puppy News☛

Η σωστή φροντίδα του σκύλου (Α Μέρος).

Από την στιγμή που αποφασίσαμε να βάλουμε ένα νέο μέλος στην οικογένεια μας, οφείλουμε να φροντίσουμε για τις καθημερινές του ανάγκες:

Νερό – Τροφή
Στέγη
Άσκηση – Παιχνίδι
Καθαριότητα - Υγιεινή
Ιατρική φροντίδα
 

Το τρίχωμα του σκύλου - Βούρτσισμα

Το τρίχωμα στον σκύλο, αποτελεί φυσική προστασία του στις εναλλαγές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και στην μόλυνση της ατμόσφαιρας. Τον προστατεύει όπως ακριβώς προστατεύουν τον άνθρωπο τα ρούχα που φορά.
Αποτελείται από 3 διαφορετικά είδη τριχών: Τις κύριες τρίχες, τις δευτερεύουσες και τις τρίχες του εσωτερικού μανδύα. Το μέγεθος, το πάχος και η αναλογία του τριχώματος ποικίλει, ανάλογα με την φυλή του σκύλου.


Ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος, χωρίζουμε τις φυλές των σκύλων σε 5 βασικές κατηγορίες :
 1. Σκύλοι με κοντό και λείο τρίχωμα (π.χ. Boxer, Dalmatian, Great Dane, Beagle, Doberman)
2. Σκύλοι με κοντό αλλά πυκνό τρίχωμα (π.χ. λαμπραντόρ, Γερμανικός Ποιμενικός, Ροτβάιλερ)
3. Σκύλοι με μακρύ και μεταξένιο τρίχωμα (π.χ. Γιορκσαιρ Τεριέ, Αφγανισταν, διάφορα σπανιελ)
4. Σκύλοι με μακρύ αλλά πυκνό τρίχωμα (κόλλει, λάσα άπσο, Βέλγικός Ποιμενικός, διάφοροι Ποιμενικοί)
5. Σκύλοι με σκληρό, πυκνό και σγουρό τρίχωμα (π.χ. Κανίς, Fox Terrier, διάφορα τεριε)


Το βούρτσισμα του τριχώματος του σκύλου, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής φροντίδας του.

Έτσι :
1. Κρατάμε το σκύλο καθαρό
2. Γυαλίζουμε το τρίχωμα του
3. Απομακρύνουμε βρωμιές, σκόνη, νεκρές τρίχες, τους κόμπους της τρίχας
4. Ερευνάμε για δερματικά προβλήματα, και ενοχλητικά εξωπαράσιτα (τσιμπούρια, ψύλλους, κ.ά.)
5. Ενισχύεται ο δεσμός ανάμεσα σε μας και τον σκύλο μας

Είτε κοντότριχο, είτε μακρύτριχο, το σκυλί σας χρειάζεται τακτικό χτένισμα:
Στα κοντότριχα τουλάχιστον κάθε 5 μέρες, ενώ στα μακρύτριχα καθημερινά. Αγοράστε μία βούρτσα ειδική για το τρίχωμα του σκύλου σας (αν είναι κοντό προτιμήστε τρίχινη βούρτσα και το ειδικό γάντι, άν είναι μακρύ, προτιμήστε μεταλλική βούρτσα).

Καλό θα ήταν, πριν ξεκινήσουμε, να βάλουμε τον σκύλο σε ένα ψηλό σημείο (ένα τραπέζι, έναν πάγκο) ώστε να μην χρειάζεται να σκύβουμε και να κουραστούμε γρήγορα και να μπορούμε να έχουμε καλύτερη πρόσβαση στα δύσκολα σημεία του ζώου.

Βουρτσίστε το σκυλί προς τη φορά που φυτρώνουν οι τρίχες και προσέξτε η βούρτσα να φτάνει μέχρι το δέρμα χωρίς όμως να ασκείτε έντονη πίεση και να πληγώνετε το ζώο.

Μην βουρτσίζετε το τρίχωμα του ζώου όταν είναι υγρό.

Καθαρισμός και περιποίηση ποδιών (νύχια, πέλματα)

Τα ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση φροντίζουν ενστικτωδώς για το τακτικό κόψιμο και λιμάρισμα των νυχιών τους.
Έχετε όλοι δει γάτα να ξύνει με τα νύχια της τον κορμό ενός δέντρου, ή σκύλο που σκάβει με μανία στον κήπο.
Επειδή όμως πλέον –οι περισσότεροι από εμάς – δεν έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε στο σκυλί μας αυτήν την ευκαιρία, τουλάχιστον όσο συχνά πρέπει, γι΄αυτό οφείλουμε να κάνουμε τακτικό έλεγχο στην κατάσταση των νυχιών του. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικοί νυχοκόπτες για τα σκυλιά. Προσοχή να μην κόβετε τα νύχια πολύ κοντά γιατί ματώνουν.

Ζητήστε οδηγίες για τον τρόπο φροντίδας των νυχιών και την τεχνική από τον κτηνίατρο σας. Σε περίπτωση που εσείς δεν μπορείτε, ή δεν θέλετε να αναλάβεται αυτήν την εργασία μπορεί να το κάνει ο κτηνίατρος.

Ελέγχετε τακτικά τα νύχια, τα πέλματα, τις πτυχές ανάμεσα στα δάχτυλα, για ξένα σώματα, τραυματισμούς, μολύνσεις. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές κρέμες που μαλακώνουν και δυναμώνουν το πέλμα για την αποφυγή ραγάδων.

Περιποίηση προσώπου (μάτια, δόντια,αυτιά)
Ελέγχετε καθημερινά τα μάτια του σκύλου σας για ξεραμένα δάκρυα. Καθαρίστε τα με μια βρεγμένη γάζα. Παρατηρήστε για αφύσικες κοκκινίλες και έντονα δάκρυα (σημάδια πιθανού κρυώματος ή αλλεργίας).

Τα ούλα και τα δόντια του σκύλου θέλουν επίσης έλεγχο κάθε 15-20 μέρες για σημάδια μόλυνσης και πέτρα. Καθαρίστε τα με ένα πανάκι ή μια ειδική για σκύλους οδοντόβουρτσα. Έτσι εμποδίζετε τη δημιουργία πέτρας και κακοσμίας. Παρότι το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, καλό είναι να το ξεκινήσετε από νωρίς όσο το σκυλί σας είναι ακόμη κουτάβι, ώστε να το συνηθίσει και να το αποδέχεται πιο εύκολα.
Προσοχή: Αγοράστε ειδική πάστα για σκύλους και μην χρησιμοποιήσετε ανθρώπινη οδοντόκρεμα. Το φθόριο που περιέχει είναι επικίνδυνο για την υγεία του ζώου μας σε περίπτωση που το καταπιεί. Ακομή, η ειδική πάστα έχει ευχάριστη για τον σκύλο γεύση κι έτσι θα αποδεχτεί την όλη διαδικασία ευκολότερα.

Τα αυτιά του σκύλου είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα δικά μας. Κρατάτε τα καθαρά, στεγνά και ελέγξτε τα για ερεθισμούς και υπερβολική ύπαρξη κεριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.