Puppy News☛

Εκπαίδευση συμπεριφοράς για το κουτάβι σας.

Τα κουτάβια δεν έχουν καλή συμπεριφορά εκ γενετής

Το νέο σας κουτάβι δεν καταφτάνει με καλή συμπεριφορά. Ο εκτροφέας του μπορεί να του έχει δώσει κάποια αρχική εκπαίδευση τουαλέτας, αλλά ο τρόπος που συμπεριφέρεται ως το κατοικίδιό σας εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Τα καλά νέα είναι ότι τα κουτάβια μαθαίνουν γρήγορα, οπότε όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε την εκπαίδευσή του, τόσο το καλύτερο. Και εάν ακολουθήσετε κάποιους βασικούς κανόνες, θα έχετε μια γεμάτη σχέση με το κατοικίδιό σας, για όλα τα επόμενα χρόνια που ακολουθούν.
 

Πάντα να επιβραβεύετε την καλή συμπεριφορά

Όταν το κουτάβι σας κάνει κάτι καλό από μόνο του, να το επιβραβεύετε. Παρόλο που οι σκύλοι σε κάθε ηλικία αντιδρούν θετικά σε ανταμοιβές τύπου επικρότησης ή φαγητού ή και των δύο, όταν ένα κουτάβι ανταμείβεται θα διασφαλίσει ότι στο μέλλον θα είναι και πάλι "καλό". Αλλά ο σωστός χρόνος είναι θεμελιώδης· η συγκεκριμένη ανταμοιβή θα πρέπει να δοθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ειδάλλως το κουτάβι σας μπορεί να τη συνδέσει με έναν άλλο τύπο συμπεριφοράς από αυτόν που σκοπεύατε.
 

Κακή συμπεριφορά: την αποτρέπετε ή την αγνοείτε;

Στην πραγματικότητα, η απάντηση είναι και τα δύο.


Πάρτε το μάσημα, για παράδειγμα. Είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να αναμένετε ότι θα επιδοθεί το κουτάβι σας, ως μέρος της εξερεύνησης του περιβάλλοντός του και της ανακάλυψης νέων πραγμάτων. Οι λόγοι για το μάσημα μπορεί να ποικίλουν, αλλά κυμαίνονται από την απλή ανία και την αλλαγή της οδοντοφυΐας μέχρι την αναζήτηση της προσοχής σας και του άγχους που βιώνουν όταν τα αφήνετε μόνα τους.

Αγαπημένα αντικείμενα που μασάει ένας σκύλος περιλαμβάνουν τα μαξιλάρια, τα παπούτσια και έπιπλα, όπως τα πόδια μιας καρέκλας, οπότε είναι σημαντικό να μάθετε στο κουτάβι σας τι μπορεί να μασάει και τι όχι. Στην τελική, δεν γεννήθηκε με ένα γονίδιο "δεν πρέπει να μασάς τις παντόφλες των παιδιών".

Ταυτόχρονα με το να του απαγορεύσετε την πρόσβαση σε περιοχές όπου θα μπορούσε να προξενήσει ζημιές, τις πρώτες εβδομάδες, θα πρέπει επίσης να του δώσετε τα πρώτα παιχνίδια του για μάσημα. Όταν δαγκώνει ένα από αυτά, επικροτήστε τον και αφήστε τον να συνεχίσει το μασούλημα.

Και όταν μασάει τα λάθος πράγματα; Αγνοήστε το. Ακριβώς, αγνοήστε την "κακή" συμπεριφορά· ούτε φωνές, ούτε ξύλο, ούτε θυμωμένο πρόσωπο. Απλά προσποιηθείτε ότι το κουτάβι σας δεν είναι εκεί, και σύντομα θα λάβει το μήνυμα.
 

Σε κάποιες περιστάσεις θα πρέπει να αγνοήσετε τον κανόνα "αγνόησέ το"

Φυσικά, υπάρχουν και περιστάσεις όπου η αγνόηση της κακής συμπεριφοράς του κουταβιού σας μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Για παράδειγμα, μπορεί να το πιάσετε έτοιμο να μασήσει ένα ηλεκτρικό καλώδιο. Αυτό δεν γνωρίζει ότι είναι κακό ή επικίνδυνο, οπότε θα πρέπει να παρέμβετε και να πείτε "Όχι". Δεν χρειάζεται να φωνάξετε ή να το συζητήσετε μαζί του· ένα σύντομο, κοφτό "όχι" θα πρέπει να είναι αρκετό για να τραβήξετε την προσοχή του. Όταν σταματήσει και έχετε την προσοχή του, επικροτήστε τον και επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά.
 

Μην αφήνετε το γάβγισμα να σας τρελαίνει

Γνωρίζατε ότι, καθώς τα κουτάβια πλησιάζουν την ωριμότητα, γύρω στους 6 ή 7 μήνες, αρχίζουν να έχουν τη συμπεριφορά φύλακα από τη φύση τους; Λοιπόν το κάνουν, και οι ιδιοκτήτες που δεν το γνωρίζουν και ενθαρρύνουν τα κατοικίδιά τους να γαβγίζουν, καταλήγουν με ένα σκύλο που γαβγίζει σε κάθε ευκαιρία, και δεν μπορούν να το ελέγξουν αργότερα.

Οπότε αν θέλετε μια ήσυχη ικανοποιητική ζωή με το σκύλο σας αργότερα, μην ενθαρρύνετε το κουτάβι σας να γαβγίζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αγνοήσει τις σοβαρές απειλές· θα αντιδράσει φυσικά, χωρίς να έχει εκπαιδευτεί.

Και προς θεού, μην ενθαρρύνετε ή επιβραβεύετε το έντονο γάβγισμα. Μπορεί να γαβγίζει με ενθουσιασμό όταν πρόκειται να βγει έξω για βόλτα, οπότε μείνετε ακίνητος και αγνοήστε τον. Όταν ησυχάσει, συνεχίστε με τις προετοιμασίες για τη βόλτα.
 

Πηγή: hillspet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.