Puppy News☛

Πως να φροντίσω σωστά τον σκύλο μου.

Τα σκυλιά εξημερώθηκαν από τους ανθρώπους πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα σκυλιά έχουν γίνει πλήρως εξαρτώμενα από εμάς για να ικανοποιήσουμε τις ημερήσιες ανάγκες τους και να τα προστα- τεύσουμε από κινδύνους. Επειδή τα κοινωνικοποιήσαμε και ζουν μαζί μας,χρειάζονται συνεχή προσοχή και αγάπη εκτός απο τα βασικά όπως τροφή, νερό, στέγη και ιατρική φροντίδα. Η ποιότητα της σχέσης σας με το σκυλί σας εξαρτάται απο την ικανοποίηση των αναγκών του από μέρους σας.

Τροφή και νερό
Τα κουτάβια - μέχρι ενός έτους - πρέπει να τρέφονται από τρεις εώς τέσσερις φορές την ημέρα. Τα ενήλικα σκυλιά-ενός έτους και πάνω-πρέπει να τρέφονται μία η δυό φορές την ημέρα.Δώστε μόνο επώνυμες, καλές τροφές, κατάλληλες για την ηλικία τους και ακολουθείστε τις οδηγίες της εταιρείας ή του κτηνίατρου για την ποσότητα. Φρέσκο, καθαρό νερό πρέπει να είναι διαθέσιμο όλη τη ημέρα. Μήν δίνετε αμφιβόλου θρεπτικής αξία σκυλοτροφές, απομεινάρια απο το τραπέζι, τροφές για γάτες, αληθινά κόκκαλα και γάλα [μπορεί να προκαλέσει διάρροια].

Καθαριότητα [σπιτιού]
Μία επιτυχημένη μέθοδος καθαριότητας του κουταβιού ξεκινάει απο την δημιουργία ενός συνεπούς και συνετού προγράμματος. Κάθε μέρα σε συγκεκριμένες ώρες [όπως μετά από γεύματα,πριν και μετά από ύπνο] βγάλτε το σκυλί σας έξω στο προκαθορισμένο σημείο για τουαλλέτα, όπου και το ανταμείβετε για την αφόδευση. Φροντίστε να καθαρίζετε το χώρο για λόγους υγιεινής πολιτισμού και σεβασμού προς την κοινωνία. Τα μικρά σκυλιά -κάτω των πέντε μηνών-δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τον έλεγχο των μυών τους,έτσι είναι επιρρεπή σε ατυχήματα μέσα στο σπίτι.Με το να τιμωρήσετε το σκυλάκι για αυτό δεν βοηθάει και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον προβλήματα συμπεριφοράς. Ο έπαινος κι η ανταμοιβή για τις επιθυμητές πράξεις, η υπομονή και η συνέπεια ειναι πιο αποδοτικοί τρόποι εκπαίδευσης για όλα τα σκυλιά.

Υγεία και φροντίδα
Πηγαίνετε το κουτάβι ή το σκυλί σας στον κτηνίατρο αμέσως μετα την απόκτησή του.Ο κτηνίατρος θα το εξετάσει και θα το εμβολιάσει - απαραίτητη προυπόθεση για τις ασθένειες οι οποίες μπορεί να αποβούν θανατηφόρες για το ΄΄ φιλαράκι΄΄ σας. Επομένως μία - τουλάχιστον - ετήσια επίσκεψη στον κτηνίατρο,για πλήρη έλεγχο και εμβόλια είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση τραυματισμού ή άλλου προβλήματος υγείας ζητείστε αμέσως τις συμβου- λές και τη φροντίδα του κτηνιάτρου.

Κίνδυνοι εκτός σπιτιού
Οι συνθήκες της πόλης και η κοινή λογική επιβάλλουν ότι το σκυλί σας πρέπει να εί ναι δεμένο με το λουρί του όταν βαδίζετε στο πεζοδρόμιο. Τα σκυλιά που τους επιτρέπεται να τρέχουν λυμένα στους δρόμους δεν ειναι ΄΄ ελεύθερα΄΄ στην πραγματικότητα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από διερχόμενα αυτοκίνητα, άλλα ζώα, δηλητήρια, υπερβολική ζέστη η κρύο και απο κακοπροαίρετους ανθρώπους. Επιπλέον τα ....΄΄έλεύθερα΄΄ σκυλιά δημιουργούν προβλήματα στους συνανθρώπους μας για τα οποία ως ιδιοκτήτες τους, είμαστε υπεύθυνοι.

Επίβλεψη
Ένα κουτάβι χρειάζεται αρκετή επίβλεψη για την ασφάλειά του, εκπαίδευση και σωστή κοινωνικοποίηση Κανένα σκυλί-κουτάβι ή ενήλικο-δεν πρέπει να αφήνεται μόνο του έξω ή με μικρά παιδιά χωρίς την επίβλεψη κάποιου μεγάλου. Ελέγξτε επίσης το σπίτι σας για ηλεκτρικά καλώδια, αντικείμενα που σπάζουν εύκολα, δηλητήρια κλπ. Μερικά φυτά μπορεί να είναι δηλητηριώδη για το σκυλί σας. Στείρωση
Τα σκυλιά δεν έχουν συναισθηματική ή ψυχολογικά αναγκη για αναπαραγωγή, οπότε η στείρωση ειναι μια πολύ καλή λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των σκύλων. Η χειρουργική επέμβαση είναι απλή και μπορεί να γίνει σε μικρή ηλικία.Εκτός του ότι έτσι επιτυγχάνεται η μείωση της ανεξέλεκγτης αύξησης του αριθμού των σκύλων. Η στείρωση επίσης βοηθάει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς επίσης και σε μερικές περιπτώσεις προβλημάτων συμπεριφοράς.

Κολάρο και ταυτότητα
Όλα τα σκυλιά θα πρέπει να φορούν κολάρο, μια ταυτότητα με το όνομα τους και ενα τηλέφωνο. Σιγουρευτείτε ό,τι το κολλάρο δεν είναι ούτο χαλαρό ούτε σφικτό και θυμηθείτε να το ρυθμίζετε ή να το αλλάξετε καθώς το σκυλί μεγαλώνει. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος το σκυλί να χαθεί. Εάν βρεθεί από κάποιον φιλόζωο οι πιθανότες να δείτε πάλι το "φιλαράκι" σας είναι μεγάλες. Μιά άλλη μέθοδος "αναγνώρισης" σκύλου είναι η ηλεκτρονική. Με αυτή τη μέθοδο, ένα μικροτσίπ τοποθετείται κάτω απο το δέρμα του σκύλου σας και έτσι με τη βοήθεια των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό [απαιτείται η χρήση ειδικού SCANER] μπορεί να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του σκύλου.

Μάσημα
Για όλη τους τη ζωη τα σκυλιά και ιδιαίτερα τα κουτάβια έχουν την αναγκη να μασούν.Αποθαρρύνετε το ανεπιθύμητο μάσημα με το να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας να μασάει αντικείμενα που του παρέχετε εσείς, όπως ΄΄ ψεύτικα΄΄ κόκαλα, σκληρά μπισκότα ειδικά για σκύλους και παιχνίδια απο σκληρό καουτσούκ. Ποτέ μην δίνετε πολύ μικρά παιχνίδια που είναι δυνατόν να καταπιεί το σκυλί. Παπούτσια και κάλτσες δεν είναι κατάλληλα παιχνιδια για μάση- μα, το σκυλί δεν μπορεί να καταλάβει την διαφορά μεταξυ παλιού και καινούργιου παπουτσιού ή κάλτσας.

Βούρτσισμα και καθαρισμός
Το τακτικό βούρτσισμα βοηθάει να απομακρυνθούν οι χαλαρές τρίχες και να κρατήσετε το τρίχωμα του σκυλιού σας καθαρό και αστραφτερό. Κάντε μπάνιο στο σκυλί σας μια φορά περίπου το μήνα και χρησιμοποιείστε ένα σαμπουάν ειδικό για σκυλιά.Μερικά σκυλιά χρειάζονται κούρεμα από επαγγελματίες. Μερικά σκυλιά χρειάζονται κούρεμα απο επαγγελματίες. Tο καλοκαίρι ελέγξτε για τσιμπούρια και άλλα έντομα καθώς και προβλήματα δερματος. Το χειμώνα φροντίστε το σκυλί σας να μην έχει παγάκια ή αλάτια στα δάκτυλά του και ξεβγάλτε με νερό της βρύσης μετά απο κολύμβηση σε αλατισμένο νερό. Το αλάτι στεγνώνει και ερεθίζει το δέρμα. Κόψτε τα νύχια του σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου και ελέγξτε τα ούλα και τα δόντια του κάθε 15-20 μέρες, καθαρίστε τα με ένα πανάκι η μικρή οδοντόβουρτσα.Ετσι εμποδίζετε τη δημιουργία πέτρας και κακοσμίας. Κρατάτε τα αυτιά του σκύλου σας καθαρά στεγνά και ελέγξτε τα για ερεθισμούς και υπερβολική ύπαρξη κεριού.

Άσκηση και παιχνίδι
Πάντα βγάλτε βόλτα το σκυλί σας δεμένο με γερό λουρί και κολάρο[όχι πνίχτες] Επίσης μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τις ακαθαρσίες του. Τα σκυλιά όχι μόνον αγαπούν αλλα και χαίρονται το παιχνίδι, φροντίστε λοιπόν από μικρή ηλικία να του μάθετε ''καλά'' παιχνίδια. Για παράδειγμα το πέταγμα του τοπιού -προσοχή το μέγεθος- και επαναφορά του σε σας απο τον σκύλο χτίζει μεταξύ σας μία σχέση συνεργασίας, ενώ το τράβηγμα ενός σχοινιού -την μια άκρη τραβάτε εσείς ενω την άλλη ο σκύλος- χτίζει πολλές φορές μια σχέση διεκδίκησης και αντιπαλότητας.

Ύπνος
Δώστε στο σκυλί σας ενα χώρο που να μπορεί να κοιμάτε και να ηρεμεί, φροντίστε να μην κρυώνει ουτε να ζεστένεται υπερβολικά. ΄Ολα τα σκυλιά και ειδικότερα τα κουτάβια χρειάζονται ύπνο και ξεκούραση κατα την ημέρα και τη νύχτα.

Εκπαίδευση
Όλα τα σκυλιά καθώς και οι ιδιοκτήτες τους χρειάζονται εκπαίδευση. Οι ιδιοκτήτες τους οχι μόνο πρέπει να καταλαβαίνουν τη συμπεριφορά των σκύλων τους αλλά και να μάθουν σωστούς τρόπους-χωρίς βία-επικοινωνίας μαζί τους. Αυτό θα κάνει την σχέση με τα ζώα τους πιο ευχάριστη και ασφαλή και τα σκυλιά τους να προσαρμόζονται ευκολότερα στους κανόνες της ανθρώπι νης κοινωνίας.Διαλέξετε με προσοχή τον εκπαιδευτή του σκύλου σας και μην δέχεστε οποιασδήποτε μορφής βία ενάντια στο φιλαράκι σας. Επίσης απορρίψτε αμέσως τη χρήση πνίχτη και ηλεκτρικών κολλάρων.

Προβλήματα συμπεριφοράς
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα συμπεριφοράς με το σκυλί σας πρώτα ελεξτε με το κτηνίατρο σας μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που επιρρεάζει την συμπεριφορά του. Αφού όλα είναι εντάξει με την υγεία του απευθυνθείτε για συμβουλές σε έναν εκπαιδευτή σκύλων. Συνήθως τα περισσότερα προβλήματα λύνονται μέ γνώση και υπομονή. Όπως πάντα και εδώ η πρόληψη είναι καλύτερη απο την θεραπεία. Γι' αυτό αρχίστε την εκπαίδευση του σκυλιού σας εγκαίρως, προτού αναπτυχθούν γνωστά προβλήματα συμπεριφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.