Puppy News☛

Σκύλοι που φοβούνται τις βροντές.

Ο φόβος της βροντής είναι μια κοινή φοβία των σκύλων. Συνήθως χαρακτηρίζεται από κρύψιμο, τσίριγμα, γάβγισμα, ξύσιμο ή ακόμα και ούρηση. Κανείς δεν είναι ακριβώς βέβαιος για ποιο λόγο οι σκύλοι φοβούνται τις βροντές. Φαίνεται ότι εμφανίζεται συχνότερα σε ορισμένες φυλές και όχι σε άλλες.
 

Η αγωνία για τις βροντές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε, διότι η αγωνία συνήθως γίνεται σταδιακά εντονότερη όσο αυξάνεται η ηλικία. Οι σκύλοι που φοβούνται τις καταιγίδες με κεραυνούς μπορεί να εμφανίσουν αγχώδη συμπεριφορά πολύ πριν την έναρξη της καταιγίδας. Η παρουσία βροχής στη σκεπή του σπιτιού, οι δυνατές αναλαμπές φωτός, ακόμα και η πτώση στην πίεση του αέρα πριν την καταιγίδα, αρκούν για να πυροδοτήσουν μια αγχώδη απόκριση. Ο φόβος των πυροτεχνημάτων είναι επίσης συνηθισμένος σε σκύλους που φοβούνται τις βροντές.

Μην τιμωρείτε ή αγκαλιάζετε

Όταν αντιμετωπίζετε αυτή τη φοβία είναι σημαντικό να μην τιμωρείτε το σκύλο σας επειδή νιώθει ανήσυχος ούτε να τον αγκαλιάζετε πολύ, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα αυτό. Η τιμωρία του σκύλου απλά θα τον κάνει πιο φοβισμένο και ανήσυχο, αφού θα συνδέσει την βροντή όχι μόνο με το φόβο αλλά και με την τιμωρία.
Το αγκάλιασμα και η παρηγόρηση του σκύλου σας δε συστήνεται, επειδή διδάσκει στο σκύλο σας ότι η αγχώδης συμπεριφορά είναι σωστή και ότι σας αρέσει.

Σώος και αβλαβής

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε για έναν σκύλο που φοβάται τις βροντές είναι να του παρέχετε ένα ασφαλές μέρος κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Τα κιβώτια σκύλων (χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σκύλων), κάτω από ένα κρεβάτι ή μια καρέκλα, αποτελούν επιλογές κρυψώνων για έναν σκύλο. Ο σκύλος σας επιλέγει αυτές τις θέσεις επειδή τον κάνουν να νιώθει προστατευμένος και ο θόρυβος που τον τρομάζει καταπνίγεται. Αν ο σκύλος σας δεν έχει ήδη διαλέξει μέρος, προσφέρετέ του ένα. Μπορεί να θέλετε να αφήσετε μερικές λιχουδιές για να τον ενθαρρύνετε να πάει εκεί κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.
 

Η παροχή ενός ασφαλούς μέρους για το σκύλο σας κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας βοηθά σε ορισμένα σημάδια άγχους αλλά δεν χτυπάει τη ρίζα του προβλήματος. Αυτό είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί και ίσως χρειαστείτε τη βοήθεια του κτηνίατρού σας ή ενός ειδικού για τη συμπεριφορά. Το κλειδί είναι να απευαισθητοποιήσετε το σκύλο σας στον ήχο της βροντής ή σε άλλα ερεθίσματα που σχετίζονται με τη βροντή. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τη θεραπεία, τόσο πιο γρήγορα θα δείτε θετικά αποτελέσματα.

Η οικειότητα φέρνει την ευχαρίστηση

Η απευαισθητοποίηση πρέπει να γίνει σταδιακά. Βασικά θέλετε ο σκύλος σας να συνηθίσει στον ήχο της βροντής και να τη θεωρεί φυσιολογική. Αυτό γίνεται σταδιακά, παίζοντας μαγνητοφωνημένο ήχο της βροντής σε χαμηλή ένταση και σε μικρά χρονικά διαστήματα.
Ο ήχος της βροντής θα πρέπει να εμφανιστεί ξαφνικά για να μιμηθεί την αληθινή βροντή. dagger; Ενώ κάνετε αυτό, παρακολουθείστε τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Δοκιμάστε να αποσπάσετε την προσοχή του ενώ έχει θόρυβο παίζοντας «πιάσε» ή συμμετέχοντας σε κάποιο είδος ευχάριστης δραστηριότητας. Αν ο σκύλος σας είναι πολύ φοβισμένος ώστε να συμμετάσχει τότε θα πρέπει να χαμηλώσετε την ένταση του ερεθίσματος βροντής και να δοκιμάσετε ξανά αργότερα. Αυτή μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία που απαιτεί πολλή υπομονή, αλλά στο τέλος ο σκύλος σας θα νιώθει πιο άνετα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Πηγή: hillspet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.