Puppy News☛

Έρευνα για τους “πνίχτες”.

Γερμανική έρευνα απέδειξε ότι 46 στους 50 σκύλους που φορούσαν πνίχτη είχαν τραυματιστεί στο λαιμό, στην τραχεία ή στην πλάτη, ενώ 35 στους 50 θα υπέφεραν για όλη τους τη ζωή από χρόνιες τραχείτιδες, αναπνευστικά προβλήματα και άλλα σοβαρά θέματα υγείας.

Αναφερόμενοι σε παλιές και «απαρχαιωμένες» μεθόδους εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στη χρήση του πνίχτη, η πλειονότητα των ειδικών του χώρου (εκπαιδευτές, κτηνίατροι, εκτροφείς) τονίζουν ομόφωνα ότι πρόκειται για τη χειρότερη μέθοδο εκπαίδευσης που θα μπορούσε να υπάρχει. Ο πνίχτης δεν είναι παρά ένα εργαλείο τιμωρίας και βασανισμού των ζώων και αποδεικνύει μόνο την αδυναμία των εκπαιδευτών να διδάξουν και να επικοινωνήσουν με τους σκύλους.

Η χρήση του, δε, από το αφεντικό του σκύλου σε καθημερινή βάση θεωρείται καθημερινή εξάσκηση τρομοκρατίας και βίας απέναντι στο σκύλο, από ανθρώπους ανεύθυνους και αδαείς.

Όσο για σας που διαφωνείτε, μία δοκιμή στο δικό σας λαιμό, θα σας πείσει……

Έρευνα για τους “πνίχτες” στην εκπαίδευση σκύλων

Σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε στην Γερμανία σχετικά με την χρήση του «πνίχτη» στην εκπαίδευση των σκύλων.
 

  •  100 σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα
  •  50 είχαν τον κλασικό πνίχτη (συρόμενος)
  •  50 είχαν «αγκαθωτό πνίχτη»
  •  Τα σκυλιά παρακολουθήθηκαν για όλη τους την ζωή
  •  Με τον θάνατο κάθε σκυλιού γινόταν αυτοψία
  •  Από τα 50 με τον κλασικό πνίχτη , τα 48 είχαν τραύματα στον λαιμό, στην τραχεία ή την πλάτη. 2 εξ αυτών είχαν προβλήματα εκ γενετής. Τα άλλα 46 είχαν προκληθεί από την χρήση του πνίχτη.
  •  Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα από την χρήση αγκαθωτού πνίχτη.

(Η πληροφορίες για την πιο πάνω έρευνα είναι από το σεμινάριο της κ. Anne Marie Silverton)
Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τους πνίχτες στην πραγματικότητα «πνίγουν» τα σκυλιά τους. Μερικοί φορούν τους πνίχτες στα σκυλιά όλοι την ώρα , κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο επειδή ο πνίχτης πιάνετε εύκολα σε διάφορα αντικείμενα και το σκυλί στραγγαλίζεται.
Η επιθετικότητα και τα προβλήματα συμπεριφοράς συμβαίνουν επειδή ο πνίχτης «στραγγαλίζει» το σκυλί. Αν κάποιος σφίξει τα χέρια του γύρω από τον λαιμό σας αμέσως νοιώθετε άβολα και φοβάστε. 


Έτσι και χειρότερα νοιώθει το σκυλί κάθε φορά που τραβάτε τον πνίχτη. Ένα σύνηθες σενάριο είναι το ακόλουθο: Ένα άλλο σκυλί σας πλησιάζει και εσείς τραβάτε το λουρί του σκυλιού σας , σφίγγοντας τον πνίχτη, γιατί αυτό προσπαθεί να πάει προς το άλλο σκυλί. Αυτό επαναλαμβάνεται μερικές φορές και γρήγορα το σκυλί σας αναπτύσσει φοβία και επιθετικότητα προς τα σκυλιά γιατί τα συνδυάζει με τον πόνο που νοιώθει στο λαιμό του από τον πνίχτη. Η εκδήλωση επιθετικότητας με την σειρά της τιμωρείται με ακόμη δυνατότερα τραβήγματα του λουριού και σύντομα τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας και το σκυλί έχει σχεδόν καταστραφεί , καταδικασμένο σε συνεχή τιμωρία , αγωνία και καβγάδες και πολλές φορές στην ευθανασία. Αν η επιθετικότητα κατευθυνθεί και προς άλλες καταστάσεις συχνά τα θύματα είναι και οι άνθρωποι.
 

Θυμηθείτε , ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείτε τον ένα τύπο πνίχτη ή τον άλλο , είτε απλώς ένα κανονικό λουρί το οποίο όμως το χρησιμοποιείτε για να «διορθώνετε / τιμωρείτε» τραβώντας τον σκύλο σας κάθε φορά που δεν συμπεριφέρεται «σωστά» , στην πραγματικότητα δεν του μαθαίνεται να μην τραβάει. Το τράβηγμα είναι συμπεριφορά που δεν πρέπει να την αφήνουμε αναπτύσσεται και να γίνεται συνήθεια. Κάθε φορά που το σκυλί σας τραβάει, σταματήστε και βαδίστε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που αν χρησιμοποιηθούν έγκαιρα και σωστά το σκυλί σας θα μάθει να περπατάει χαλαρά δίπλα σας. Η χρήση του πνίχτη όχι μόνον δεν είναι αναγκαία αλλά είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνη τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία του σκυλιού σας. 

Πολλές δε φορές τις συνέπειες τις «πληρώνουν» άλλα σκυλιά και άνθρωποι που πέφτουν θύματα τις επιθετικότητας του σκύλου που προήλθε από την χρήση των τόσο αναχρονιστικών και μη ζωοφιλικών τεχνικών (διορθώσεις μέσω πνίχτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.