Puppy News☛

Oι βασικές εντολές εκπαίδευσης σκύλων.


Ένα σκυλί όταν το εκπαιδεύσετε εκτός από τους καλούς τρόπους που θα αποκτήσει, θα έχει και πολλά άλλα οφέλη, αφού ενδυναμώνεται η σχέση μεταξύ εσάς και του σκύλου σας. Επίσης, θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα του σκύλου σας. Ωστόσο θα πρέπει να θέσετε όρια στο σκυλί σας για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις κατά την εκπαίδευσή του, όπως η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να μασάει παπούτσια ή τον καναπέ. Η εκπαίδευση βοηθά, πραγματικά, στην πρόληψη των προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως το σκάψιμο και το άλμα και αυξάνει την εμπιστοσύνη προς το σκυλί σας.

Μόλις ο σκύλος σας αποφοιτήσει από την εκπαίδευση υπακοής (με άριστα, φυσικά!), υπάρχουν προηγμένες τεχνικές κατάρτισης που μπορεί να ενδιαφέρουν τόσο εσάς όσο και το σκύλο σας. Η εκπαίδευση ευκινησίας είναι εξαιρετική άσκηση για το σκυλί σας (και για εσάς) και υπάρχουν αγώνες στους οποίους μπορείτε να συμμετάσχετε. Ακόμη, το σκυλί σας μπορεί να γίνει ένας σκύλος θεραπείας ή ένας σκύλος οδηγός. Έτσι λοιπόν, βλέπετε ότι η εκπαίδευση δεν είναι μόνο για την κατάρτιση υπακοής και για να δημιουργήσει ένα σκύλο με καλή συμπεριφορά, αλλά ανοίγει ευκαιρίες που μπορείτε να μοιραστείτε εσείς παρέα με το σκυλί σας.

Βασικές εντολές για κατάρτιση υπακοής

"Κάθισε!"

Κρατήστε μια λιχουδιά στο χέρι σας, μπροστά από τη μύτη του σκύλου σας.

Πείτε την εντολή "Κάθισε!" και μετακινείστε τη λιχουδιά, προς το κεφάλι του σκύλου σας.

Καθώς μετακινείτε το κέρασμα, ο σκύλος σας θα πρέπει φυσικά να καθίσει κάτω στο έδαφος. Αν όχι, την επόμενη φορά, μπορείτε να σπρώξετε απαλά το πίσω μέρος του προς τα κάτω, όταν πείτε την εντολή "Κάθισε!".

Κάντε εξάσκηση και πρακτική στην εντολή αρκετές φορές την ημέρα και επιβραβεύστε και επαινέστε το σκύλο σας με χάδια και απολαύσεις όταν υπακούει στην εντολή.


"Άφησέ το! "

Πείτε στο σκύλο σας να κάτσει και τοποθετήστε μια απόλαυση ή ένα αγαπημένο παιχνίδι μπροστά του.

Πείτε την εντολή "Άφησέ το!" και κρατήστε το χέρι σας κοντά στο αντικείμενο.

Αν κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, καλύψτε το αντικείμενο με το χέρι σας και επαναλάβετε την εντολή "Άφησέ το!"

Αφαιρέστε το χέρι σας και περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα.

Επιβραβεύστε τον και επαναλάβετε καθημερινά για να εξασκηθεί και να μειώσετε το χρόνο που χρειάζεται ο σκύλος σας για να φύγει από την απόλαυση ή το παιχνίδι.


"Κοίτα με!"

Πάρτε την προσοχή του σκύλου σας και δείξτε του μια λιχουδιά στο χέρι σας.

Σιγά-σιγά πλησιάστε την λιχουδιά στο πρόσωπό σας και πείτε του "Κοίτα με!"

Με την εξάσκηση της εντολής να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε την λιχουδιά για να τον παροτρύνετε, ώστε τελικά λέγοντας την εντολή "Κοίτα με!" σε συνδυασμό με το σήκωμα του χεριού σας πρόσωπό σας να σας υπακούει.


"Έλα!"

Βάλτε το σκύλο σας να καθίσει μπροστά σας με ένα λουρί μήκους 1-2 μέτρα και κρατήστε μια απόλαυση στο χέρι σας.

Πείτε "Κοίτα με!" για να αποσπάσετε την προσοχή του.

Σκύψτε λίγο και χτυπώντας ελαφρά τους μηρούς σας πείτε την εντολή "Έλα!"

Τραβήξτε ελαφρά το λουρί του σκύλου σας και οδηγήστε τον απαλά προς το μέρος σας.

Ανταμείψτε τον με έπαινο και απόλαυση. Εξασκηθείτε στη εντολή με τον τρόπο αυτό για μια εβδομάδα ή λίγο παραπάνω και στη συνέχεια, σε μια περιφραγμένη περιοχή όπως η αυλή σας ή ο κήπος σας, αρχίστε να κάνετε πρακτική χωρίς το λουρί.


Επιπλέον εντολές, πέρα από τις εντολές για κατάρτιση υπακοής

"Μείνε!"

Πείτε στο κουτάβι σας να καθίσει δίπλα σας.

Τοποθετήστε την παλάμη του χεριού σας κατακόρυφα μπροστά στο πρόσωπο του σκύλου σας και πείτε του "Μείνε!"

Πηγαίνετε ένα ή δύο βήματα πίσω.

Αν κινηθεί, επιστρέψτε ήρεμα προς την πλευρά του και επαναλάβετε την εντολή. Συνεχίστε να απομακρύνεστε όταν υπακούει στην εντολή.

Επιβραβεύστε τον όταν παραμένει στη θέση του, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα.


"Κάτω!"

Πείτε στο κουτάβι σας να καθίσει μπροστά σας.

Δείξτε του μια απόλαυση και σιγά-σιγά κατεβάστε την, από μπροστά του, στο πάτωμα λέγοντας "Κάτω!".

Αν δεν χαμηλώσει προς τα κάτω όλο του το σώμα, τραβήξτε απαλά προς τα εμπρός τα μπροστινά του πόδια μέχρι να το κάνει.

Από τη στιγμή θα κάτσει κάτω επαινέστε και ανταμείψτε τον.


Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι εκπαίδευσης. Οι εντολές που περιγράφονται εδώ είναι πολύ βασικές και ο εκπαιδευτής σας μπορεί να έχει άλλες μεθόδους. Εκτός από τις οδηγίες και τις εντολές κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, μπορείτε να κάνετε και ερωτήσεις στο σκύλο σας για να τον βοηθήσετε να κοινωνικοποιηθεί πιο εύκολα. Μπορείτε να ξεκινήσετε από μόνοι σας την εκπαίδευση, αλλά συνιστάται το σκυλί σας να λάβει τουλάχιστον μια βασική κατάρτιση υπακοής από έναν ειδικό εκπαιδευτή.

Πηγή: i-pet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.