Puppy News☛

Δέκα απλές συμβουλές που αφορούν την εκπαίδευση του σκύλου σας.1. ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ
Μάθετε να ακούτε το σκύλο σας. Αν ο σκύλος σας φαίνεται να είναι ανήσυχος και δεν θέλει να συναντήσει άλλο σκύλο, ζώο ή πρόσωπο, δεν θα πρέπει να επιμείνετε. Σας δείχνει με τον τρόπο του, ότι δεν νιώθει άνετα για κάποιο λόγο, και θα πρέπει να το σεβαστείτε αυτό. Φτάνοντας το θέμα στα άκρα, εξαναγκάζοντας το σκύλο σας, μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα.


2. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΑΣ
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα και είναι πολύ σαφής σχετικά με το πότε είναι δυσαρεστημένοι από τα σκυλιά τους, αλλά συχνά αγνοούν τα καλά πράγματα. Μεγάλο λάθος! Βεβαιωθείτε ότι δίνετε προσοχή στο σκυλί σας, όταν κάνει το σωστό πράγμα. Πρέπει να του το αναγνωρίζετε όταν συμπεριφέρεται σωστά, και είναι καλό να είστε γενναιόδωροι δίνοντάς του περισσότερη προσοχή και έπαινο.


3. ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ;
Ακριβώς επειδή η τσάντα της τροφής αναγράφει" μια απόλαυση που όλα τα σκυλιά αγαπούν" δεν σημαίνει ότι το σκυλί σας θα αγαπήσει αυτή την τροφή αυτόματα. Μερικά σκυλιά είναι πολύ επιλεκτικά με το τι θέλουν να φάνε. Μαλακές και λαστιχένιες λιχουδιές είναι συνήθως πιο συναρπαστικές για το σκυλί σας σε σχέση με τα σκληρά και τραγανά κεράσματα. Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για ότι του αρέσει.


4. ΠΕΙΤΕ ΤΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ
Δεν υπάρχει τίποτα πιο λανθασμένο από το να λέτε στο σκυλί σας "όχι", γιατί με αυτό τον τρόπο δεν του δίνετε αρκετές πληροφορίες και δεν θα καταλάβει τι θέλετε να κάνει. Για παράδειγμα, αν το σκυλί σας πηδά επάνω σε κάποιον για να τον χαιρετήσει και εσείς του λέτε όχι, μπορεί να πηδήξει ψηλότερα ή μπορεί να πηδήξει στην αριστερή πλευρά αντί της δεξιάς. Γι’ αυτό λοιπόν, η καλύτερη λύση είναι να του ζητήσετε να "καθίσει". Πείτε του τι θέλετε να κάνει, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση.


5. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΠΕΙΣ
Κάθε φορά που εκπαιδεύετε το σκύλο σας, είναι σημαντικό να είστε όσο το δυνατόν περισσότεροι από τα μέλη της οικογένειας, έτσι ώστε όλοι να εμπλέκονται και να εκπαιδεύουν με τον ίδιο τρόπο το σκύλο. Εάν ένα μέλος της οικογένειας λέει στο σκύλο "μακριά" όταν πηδάει στον καναπέ, κάποιος άλλος λέει "κάτω", ενώ κάποιος τρίτος λέει να τον αφήσει να κάθετε εκεί, πώς περιμένετε ο σκύλος να καταλάβει και να μάθει τι πρέπει να κάνει; Η συνέπεια λοιπόν, είναι το κλειδί για την επιτυχία σας.


6. ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
Η αλλαγή της συμπεριφοράς απαιτεί χρόνο. Θα πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με την αλλαγή της συμπεριφοράς του σκύλου σας, καθώς και υπομονή για όσο καιρό θα χρειαστεί να αλλάξει τις συμπεριφορές που δεν σας αρέσουν. Συχνά οι συμπεριφορές οι οποίες είναι "φυσιολογικές" για ένα σκυλάκι όπως το γάβγισμα, το σκάψιμο και το άλμα, θέλουν αρκετό χρόνο. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε πόσο καιρό ο σκύλος σας επαναλαμβάνει τη συμπεριφορά που σας ενοχλεί. Για παράδειγμα, αν δεν είχατε προσέξει ότι ο σκύλος για τα τελευταία επτά χρόνια πηδούσε επάνω στους ανθρώπους για να τους χαιρετήσει και τώρα έχετε αποφασίσει ότι δεν θέλετε να το κάνει αυτό, η αλλαγή της συμπεριφοράς του θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ότι αν είχε αντιμετωπιστεί όταν ήταν κουτάβι. Να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξετε τη συμπεριφορά ,απλά σε μερικά σκυλιά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος απ’ ότι σε άλλα.


7. ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 
Ταΐστε το σκυλί σας με μια υψηλής ποιότητας τροφή που περιέχει τις κατάλληλες ποσότητες πρωτεϊνών και βιταμινών για τις ανάγκες του σκυλιού σας . Αν ο σκύλος σας ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του χαλαρώνοντας στον καναπέ σας, μην τον ταΐζετε με τρόφιμα που έχουν μεγάλο πρωτεϊνικό επίπεδο και είναι ιδανικά για σκυλιά που κινούνται και είναι δραστήρια όλη την ημέρα. Τα χρήματα που θα δαπανήσετε αγοράζοντας "λάθος" τροφή είναι συχνά τα χρήματα που μπορείτε αργότερα να ξοδέψετε σε επισκέψεις στον κτηνίατρο. Θα σας συνιστούσαμε να ελέγχετε πάντα με τον κτηνίατρό σας τη κατάλληλη τροφή για το σκυλί σας.


8. ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΤΟΥ ΕΧΕΤΕ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ - ΟΧΙ ΚΑΤ 'ΑΝΑΓΚΗΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ
Αν ο σκύλος σας παρουσιάζει μια συμπεριφορά που δεν σας αρέσει, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο εσείς έχετε ενισχύσει με την αντιμετώπισή σας στο παρελθόν. Ένα καλό παράδειγμα είναι, όταν το σκυλί σας φέρνει ένα παιχνίδι και γαβγίζει για να σας δελεάσει να του το ρίξετε. Εσείς πετάτε το παιχνίδι, και ο σκύλος σας μόλις έχει μάθει ότι όταν γαβγίζει μπορεί να σας να κάνει ό, τι θέλει. Λέτε "όχι" με αποτέλεσμα να γαβγίζει ακόμα περισσότερο και εσείς το αντιμετωπίζετε ρίχνοντάς του το παιχνίδι ξανά! Γιατί; Επειδή του έχετε διδάξει ότι η επιμονή του δικαιώνετε. Προτού το καταλάβετε θα έχετε ένα σκυλί που γαβγίζει, και θα γαβγίζει κάθε φορά που θέλει κάτι. Η λύση; Αγνοήστε το γάβγισμα του ή ζητήστε του να κάνει κάτι για σας, (όπως να καθίσει), πριν του ρίξετε το παιχνίδι του.


9. ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ
Η ιδέα να χρησιμοποιήσετε κεράσματα στην εκπαίδευση συχνά ταυτίζεται με τη δωροδοκία. Ειλικρινά, αν λειτουργεί στο σκυλί σας κάντε το χωρίς δισταγμό. Εάν δίνοντάς του λιχουδιές μπορείτε να τον κάνετε ότι θέλετε, τότε γιατί να μην το χρησιμοποιήσετε; Μπορείτε επίσης, χρησιμοποιώντας τα τρόφιμα,να μεταμορφώνετε κάθε αλληλεπίδραση που έχετε με το σκυλί σας σε μια ευκαιρία για μάθηση, και όχι μόνο να τα χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια μιας ενεργής προπόνησης. Μην τον ενισχύετε μόνο με έπαινο, χάδια, παιχνίδια και περιπάτους. Απλά θυμηθείτε, ότι η συμπεριφορά θα πρέπει να παράγει την απόλαυση και όχι το κέρασμα να παράγει τη συμπεριφορά.


10. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Αφήστε το νέο σκυλί σας να κερδίσει σταδιακά την ελευθερία του μέσα στο σπίτι. Ένα κοινό λάθος που κάνουν πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι να δίνουν στο νέο σκυλί τους πολύ σύντομα υπερβολική ελευθερία. Αυτό μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ατυχήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση τουαλέτας, καταστροφές και μάσημα αντικειμένων μέσα στο σπίτι. Έτσι, κλείστε τις πόρτες σε άδειους χώρους και χρησιμοποιήστε, όπου είναι απαραίτητο, διαχωριστικά στα μέρη του σπιτιού. Τέλος, ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ελαχιστοποίηση των επεισοδίων όταν δεν μπορείτε να τον επιβλέπετε είναι να κρατήσετε το σκυλί σας δεμένο χρησιμοποιώντας ένα ειδικό κλουβί σε μια ασφαλή περιοχή.

Πηγή: i-pet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.