Puppy News☛

Ο ηλικιωμένος σκύλος...

Μήπως Ήρθε Η Ώρα Να Επισκεφθείτε Τον Κτηνίατρο;

Θα παρατηρήσατε οτι ο 10-χρονος σκύλος σας υποφέρει κάθε φορά που προσπαθεί να σηκωθεί.

Κινείται πιό αργά, φαίνεται οτι πίνει περισσότερο νερό και η ανάσα του είναι ανυπόφορη.

Μήπως αυτά τα συμπτώματα δείχνουν οτι πρέπει να επισκεφθείτε τον Κτηνίατρο σας; Σίγουρα ναι, αν θέλετε να προσφέρετε στον υπερήλικο σκύλο σας την καλύτερη φροντίδα.

Ενώ η προχωρημένη ηλικία δεν είναι απο μόνη της ασθένεια, εν τούτοις μειώνει τις αναπλαστικές ικανότητες του οργανισμού και ως εκ τούτου την άμυνα του να πολεμήσει ασθένειες που καραδοκούν.

Τα συχνότερα προβλήματα είναι καρδιακή, νεφρική, ηπατική νόσος, ο καρκίνος και η αρθρίτιδα. Ενώ δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών, η διάγνωση τους σε αρχικά στάδια και η σωστή διαχείρηση θα βοηθήσουν τον υπερήλικο σκύλο να ζήσει μεγαλύτερη και πιό άνετη ζωή.

Πότε μπορεί να θεωρηθεί υπερήλικος ο σκύλος; Οι κτηνίατροι έχουν διαφορετικές απόψεις.

Πιστεύουμε οτι δεν υπάρχει κανένας σαφής και αυστηρός κανόνας. Το πιο σπουδαίο είναι να ακολουθήσετε την συμβουλή του κτηνίατρου όταν προτείνει οτι ο σκύλος χρειάζεται ειδική φροντίδα. Η γηριατρική φροντίδα του υπερήλικου εξαρτάται απο τα συμπτώματα που παρουσιάζει και όχι απο τον αριθμό των χρόνων που έχει στην πλάτη του.

Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να φροντίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τον υπερήλικο σκύλο σας;

Το καλύτερο και το πιό απλό πράγμα που μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης για τον σκύλο του είναι να τον διατηρήσει στο ιδανικό του βάρος.

Η υπερβολική συγκέντρωση λίπους βοηθάει στην εκδήλωση σοβαρών παθολογικών καταστάσεων όπως αρθρίτιδες, καρδιακά προβλήματα, υπέρταση, διαβήτης. Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει, οι ενεργειακές του ανάγκες μειώνονται, οπότε καθίσταται απαραίτητο να ρυθμίζεται ανάλογα η πρόσληψη του φαγητού.

Πρέπει να είναι ενήμεροι του “τέστ των πλευρών” που σημαίνει οτι πρέπει να αισθάνεστε τα πλευρά κατά την ψηλάφηση αλλά να μην τα βλέπετε (να τα μετράτε).

Ο υπέρβαρος σκύλος πρέπει να ταϊζεται με τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες και χαμηλής σε λιπαρά.

Ο Dr. Chris Moritz προτείνει να επισκέπτονται 2 φορές τον χρόνο οι σκύλοι που έχουν υπερβεί το 7ο έτος της ηλικίας τους. Αλλοι συνιστούν ετήσια τσέκ-απ.. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις παρακάτω επισημάνσεις όταν παρατηρούν ή περιποιούνται τον σκύλο τους.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ:
 

  • Δόντια και ούλα: στις περισσότερες ράτσες, τα ούλα έχουν ευχάριστο ροζέ χρώμα με άσπρα δόντια.

Άλλες σκουρόχρωμες ράτσες ωστόσο, μπορεί να παρουσιάζουν υπερχρωμίες κατά μήκος των ούλων και των χειλέων. Βασικά, πρέπει να γνωρίζετε το φυσιολογικό χρώμα και να ελέγχετε το ζώο περιοδικά για πιθανές αλλαγές. Αλλαγές, όπως έντονα κόκκινο ή πολύ ωχρό χρώμα, μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα υγείας.

Να ελέγχετε για δυσοσμία του στόματος που μπορεί να οφείλεται ξένο σώμα, έλκη της στοματικής κοιλότητας, ουλίτιδα ή περιοδοντική νόσο. Συμπτώματα που υποδεικνύουν προβλήματα της στοματικής κοιλότητας μπορεί να περιλαμβάνουν: απώλεια της όρεξης ή του σωματικού βάρους, ξύσιμο του στόματος με τα πόδια, υπερβολική σιελόρροια που μπορεί να είναι και αιμορραγική, δυσκολία στην μάσηση και την κατάποση, ατονία, αδιαφορία ή και εκδήλωση πόνου.

Περίπου το 85% των σκύλων ηλικίας μεγαλύτερης των 6 ετών παρουσιάζουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου, η οποία αποτελεί φλεγμονή των βαθέων τμημάτων των ούλων του σκύλου. Αν οι στοματικές φλεγμονές περάσουν απαρατήρητες και τα μικρόβια αρχίσουν να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, αυτό μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ζωή του ηλικιωμένου σκύλου, του οποίου το αμυντικό σύστημα είναι εξασθενημένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε τέτοιες εφόδους όπως μπορούσε παλαιότερα. Η φλεγμονή μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά τα ζωτικά όργανα με αποτέλεσμα καρδιακή, αναπνευστική, νεφρική, ή ηπατική ανεπάρκεια.

Τα μπισκότα για σκύλους, η ξηρά τροφή και τα ειδικά κόκαλα μάσησης μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της οδοντικής πλάκας, όμως τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το βούρτσισμα των δοντιών. Αν δεν το έχετε επιχειρήσει ποτέ προηγουμένως, ζητείστε απο τον κτηνίατρό σας να σας κάνει μια επίδειξη του σωστού τρόπου. Συχνά τσεκ-απ και οδοντική προφύλαξη (επαγγελματικός καθαρισμός, συνήθως με υπέρηχους) μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή των στοματικών και οδοντικών προβλημάτων πρίν γίνουν επικίνδυνα.
 

Όγκοι και οιδήματα: Όταν τον βουρτσίζετε και τον περιποιείστε, βεβαιωθείτε οτι το σώμα του δεν έχει ογκίδια και δερματικές αλλοιώσεις. Οι διογκώσεις στο δέρμα είναι συχνές στον υπερήλικο σκύλο και συνήθως ακίνδυνες. Οι κύστεις, οι κρεατοελιές και τα λιπώματα αποτελούν τα πιό συχνά ευρήματα.

Ο καρκίνος μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται πιό συχνα στις σκύλες που δεν στειρώθηκαν πρίν την εμφάνιση του 1ου οίστρου. Αν η σκύλα στειρωθεί, στην πραγματικότητα έχει προστατευθεί απο τον καρκίνο του μαστού και της μήτρας.

Αν η επέμβαση στείρωσης επιχειρηθεί μετά τον 1ο ή τον 2ο οίστρο δεν υπάρχει κανένα προστατευτικό αποτέλεσμα κατά του καρκίνου του μαστού.

Για σκύλες που δεν προορίζονται για αναπαραγωγή, συστείνεται η στείρωση πρίν την ενηλικίωση (μεταξύ 7-9 μηνών).

Ο ευνουχισμός προστατεύει απο τον καρκίνο των όρχεων και μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη ή διόγκωση του προστατικού αδένα, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην ούρηση και την αφόδευση με κατάληξη την περινεϊκή κήλη σε ορισμένες περιπτώσεις.

  • Κινητικότητα: Αν ο σκύλος δυσκολεύεται να σηκωθεί ή είναι πιασμένος το πρωί, μπορεί να υποφέρει απο αρθρίτιδα ή απο εκφυλιστική αρθροπάθεια. Ο κτηνίατρος σας μπορεί να συνταγογραφήσει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη σκευάσματα που θα ανακουφήσουν τον υπερήλικο σκύλο. Κορτιζονούχα ισως χρησιμοποιηθούν σε πιό σοβαρές περιπτώσεις για να πολεμήσουν τις φλεγμονώδεις καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στα μη-στεροειδή. Όμως επειδή τα κορτιζονούχα παρουσιάζουν παρενέργειες όπως πολυδιψία, πολυουρία, αύξηση του σωματικού βάρους κλπ, δίνονται μόνο σαν έσχατη λύση.
  • Μάτια: Ο υπερήλικος σκύλος μπορεί να υποφέρει απο μείωση ή και απώλεια της όρασης είτε λόγω της μεγάλης ηλικίας είτε λόγω καταρράκτη, γενετικών ασθενειών ή άλλων αιτίων. Σε αρκετές περιπτώσεις, κτηνίατροι ειδικευμένοι στην οφθαλμολογία μπορούν να επαναφέρουν την όραση σε σκύλο με καταρράκτη αφαιρώντας τον φακό χειρουργικά.

Πολλοί υπερήλικες σκύλοι παρουσιάζουν σκλήρυνση των φακών που εμφανίζεται σαν με γκρι-μπλέ απόχρωση του ματιού. Η φακική σκλήρυνση συνήθως δεν έχει επίδραση στην όραση και δεν απαιτεί θεραπεία.

Όποτε παρατηρήσετε αλλαγή στα μάτια του σκύλου σας, επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για να διαγνώσει και να διαχειριστεί το πρόβλημα.

  • Άλλαγές στις συνήθειες ούρησης και αφόδευσης: Ο υπερήλικος σκύλος μπορεί να χρειάζεται να ουρεί συχνότερα ή να έχει περισσότερα “ατυχήματα” μέσα στο σπίτι. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη νεφρίτιδας, ουρολοίμωξης, ουρολιθίασης, διαβήτη ή και άλλων προβλημάτων. Οποιαδήποτε ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθειες ούρησης και κόπρισης μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποβόσκουσας ασθένειας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
  • Αυξημένη δίψα: Αυτή αποτελεί μιά άλλη πιθανή ένδειξη νεφρικής νόσου ή σακχαρώδη διαβήτη. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
  • Σωματική κατάσταση: Όπως προαναφέρθηκε, η διατήρηση του ιδανικού βάρους του υπερήλικου σκύλου θα μειώσει δραματικά τις πιθανότητες εκδήλωσης προβλημάτων που συνοδεύουν την παχυσαρκία. Ώστόσο, η αυξημένη όρεξη, η απώλεια βάρους, ή οποιαδήποτε αιφνίδια, ανεξήγητη αλλαγή στο βάρος του σκύλου αποτελούν πεδίο έρευνας απο μέρους του κτηνίατρού σας.
  • Κατάστση του δέρματος και του τριχώματος: Το γκριζάρισμα του τριχώματος στον ηλικιωμένο σκύλο είναι φυσιολογικό. Ωστόσο η ξηροδερμία και/ή τριχόπτωση μπορεί να υποδεικνύουν ορμονικό πρόβλημα όπως υποθυρεοειδισμό. Ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει διάγνωση ορμονικών παθήσεων πραγματοποιώντας συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος.
  • Καρδιακή νόσος: Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου ή βήχας κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να αποτελούν ενδείξεις έναρξης καρδιολογικών προβλημάτων.

Αν μπορέσετε να αναγνωρίσετε τα παραπάνω συμπτώματα μόλις εμφανιστούν, θα βοηθήσετε το κτηνίατρο να εντοπίσει το πρόβλημα στην αρχή του και έτσι να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχούς διαχείρισης.

Οταν ο υπερήλικος σκύλος έρθει στο ιατρείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας σε πλήρη εξέλιξη, τότε το έργο του κτηνίατρου γίνεται υπερβολικά δύσκολο και οι πιθανότητες να βοηθήσει αποτελεσματικά μειώνονται ανάλογα.

Τα συχνά τσεκ-απ συχνά προλαμβάνουν πολλά προβλήματα.

Συμβουλευτείτε το κτηνίατρό σας για το γηριατρικό πρόγραμμα που προσφέρει.

Είναι σίγουρο ότι με αυτό το τρόπο θα προσφέρετε στο σκύλο σας το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας και θα τον βοηθήσετε να ζήσει μακρύτερη και πιο άνετη ζωή χωρίς προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.