Puppy News☛

Η ομαλή συμβίωση γάτας και σκύλου.


Δεν είμαι σίγουρη, από που προέρχεται η φράση "μαλώνουν σαν το σκύλο με τη γάτα", αλλά στην πλειοψηφία των σπιτιών οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα σκυλιά και οι γάτες που μοιράζονται την ίδια στέγη είναι αρκετά φιλικά. Στην πραγματικότητα, συχνά είναι πιο δύσκολο να εισαχθεί μια δεύτερη θηλυκή γάτα ή ένας δεύτερος αρσενικός σκύλος σε ένα νοικοκυριό απ' ότι ένα άλλο μέλος άλλου είδους. Υπάρχουν και εξαιρέσεις, φυσικά. Προσπαθώντας να κοινωνικοποιηθούν οι αδέσποτες γάτες παρουσιάζεται σοβαρός κίνδυνος για την υγεία τους από τα σκυλιά της οικογένειας, ακόμα και σε αυτές που είναι πιο φιλικές. Τα σκυλιά με ισχυρές κινήσεις βλέπουν τη γάτα σα λεία αφού η επιθυμία και το ένστικτο του σκύλου είναι να πιάσει, να κυνηγήσει και να σκοτώσει προκαλώντας στη γάτα μεγάλο κίνδυνο.

Δημιουργήστε μεταξύ τους ένα χώρισμα.

Για να πραγματοποιηθεί μια επιτυχημένη εισαγωγή στο νοικοκυριό μεταξύ των ειδών, χρειάζεται λίγο παραπάνω από ένα σκυλί που καταλαβαίνει μερικές υποτυπώδης εντολές και ένα ανθεκτικό χώρισμα. Ένας σκύλος ο οποίος έχει μάθει να ανταποκρίνεται στα βασικά όπως η εντολή «Αφήστε το" ,"Κάτω" και "Έλα εδώ" μπορεί πιθανότατα να ελέγχεται εύκολα γύρω από μια νέα γάτα σε εσωτερικούς χώρους. Σε εξωτερικούς χώρους η διαδικασία διαχώρισης των ζώων αλλάζει εντελώς. Ακόμη και τα σκυλιά τα οποία είναι πιο φιλικά με τις γάτες αντιμετωπίζουν τις γάτες ως θήραμα και προσπαθούν να τις κυνηγήσουν. Ένα ισχυρό επιχείρημα για τη κοινή συμβίωση μεταξύ σκύλου και γάτας είναι ότι τα σκυλιά πρέπει να είναι δεμένα με λουρί! Αν ο σκύλος σας στερείται των βασικών τρόπων ή είναι νεοφερμένος, ένα λουρί ή ένα κολάρο μπορεί να δώσει τον ουσιαστικό έλεγχο της κατάστασης. Όταν ο σκύλος σας γνωρίζει το παιχνίδι "πιάσε τη γάτα" πλησιάστε τον και αφαιρέστε του το λουρί. Στη συνέχεια, όταν γυρίσει και σας κοιτάξει, φωνάξτε του την εντολή "Κάτω" ή "Κάτσε". Μην ξεχάσετε να επαινέσετε το σκύλο όταν αυτός ανταποκρίνεται. Αν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για να κυνηγήσει τη γάτα, φωνάξτε δυνατά "Άφησέ τη" και επαινέστε τον ακόμη μια φορά, καθώς κοιτάζει από μακριά την γάτα. Το διαχωριστικό είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή συμβίωση γάτας και σκύλου. Μία νευρική γάτα μπορεί να πηδήξει την πύλη του χωρίσματος για να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο, καθώς και ένα κύπελλο με τροφή το οποίο θα πρέπει να τοποθετείται και να μένει ανέγγιχτο από το σκύλο.

Ποιό είναι το σχέδιο;

Η τοποθέτηση του ειδικού κουτιού με άμμο για τις γάτες πρέπει να τοποθετείται πίσω από την πύλη του διαχωριστικού για να εξασφαλίζεται ότι τα περιττώματα θα παραμένουν στη θέση τους. Μπορεί εσείς να σκέφτεστε: "Αχ, πόσο άγευστο!" αλλά η ανταπόκριση του σκύλου σας πιθανόν να είναι: "Μιαμ! Πόσο νόστιμο!" Προβλέψετε λοιπόν αυτό το ενδεχόμενο και προετοιμαστείτε κατάλληλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις το διαχωριστικό δε θα λειτουργήσει όπως το περιμέναμε. Αν κι εσείς αντιμετωπίζετε παρόμοιο πρόβλημα η δημιουργική σκέψη σας είναι αυτή που θα παίξει καθοριστικό ρόλο και θα σας δώσει λύση στο πρόβλημά σας. Για παράδειγμα, είναι η παλιά σας μπανιέρα σας ψηλή και ο σκύλος σας μικρού μεγέθους; Αν ναι, χρησιμοποιήστε τη τοποθετώντας στη μία άκρη την άμμο και στην άλλη ένα πιάτο με φαγητό. Αυτό θα ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες τις γάτας σας. Αν σας ανήκει το σπίτι σας, υπάρχουν και άλλες επιλογές για εσάς. Μερικοί άνθρωποι συνηθίζουν να κόβουν ένα μικρό άνοιγμα σε κουτιά από λινό ύφασμα για τις γάτες τους. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να κρατήσετε το σκύλο έξω από το κουτί.

Ξεχωρίστε την τροφή τους.

Ως εναλλακτική λύση για τον τρόπο σίτισης, πάγκοι και ευρεία περβάζια παραθύρων μπορούν να είναι προσβάσιμα σημεία για τις γάτες. Θυμηθείτε, ότι οι τροφές για γάτες και σκύλους δεν είναι ίδιες. Μεγάλο μέρος της έρευνας έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων τροφών για σκύλους και γάτες. Προσπαθήστε να κρατήσετε τον ένα μακριά από τα κύπελλα του άλλου γιατί είναι ζωτικής σημασίας.Αυτό που χρειάζεται ένα σπίτι με σκύλους και γάτες είναι προνοητικότητα και προσεγμένη διαχείριση και μην ξεχνάτε ότι ένα πλήρες σπίτι είναι πάντα νικητής.

Πηγή: i-pet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.