Puppy News☛

Εξωτικά Κατοικίδια Ζώα

Tί είναι το εμπόριο εξωτικών κατοικίδιων ζώων;
Το εμπόριο εξωτικών κατοικίδιων ζώων είναι το εμπόριο που διακινεί τα αγρια ζώα ως κατοικίδια, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δυστυχία εκατομμυρίων ζώων παγκοσμίως, απειλώντας τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια, τη διατάραξη των οικοσυστημάτων και την οδήγηση των ειδών σε κίνδυνο εξαφάνισης. Τα περισσότερα εξωτικά κατοικίδια ζώα καταλήγουν στα χέρια των ιδιωτών, όπου υποφέρουν υπό ακατάλληλη στέγαση και φροντίδα και από την κακή διατροφή.

Από που προέρχονται τα εξωτικά ζώα;
Εκατοντάδες εκατομμύρια ζώα εισάγονται ως εξωτικά κατοικίδια ζώα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Κάποια συλλαμβάνονται στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ άλλα εκτρέφονται σε ιδιωτικά εκτροφεία και άλλα προέρχονται από θηριοτροφεία, ζωολογικούς κήπους και τσίρκο. Τα εξωτικά ζώα προέρχονται από την άγρια φύση Για να ικανοποιηθεί η ζήτηση για εξωτικά κατοικίδια ζώα, χιλιάδες ζώων λαμβάνονται από το φυσικό τους περιβάλλον κάθε χρόνο, διαιωνίζοντας την παρακμή πολλών ειδών και διαταράσσοντας τα οικοσυστήματα.
Τα ζώα υφίστανται συχνά φρικτές συνθήκες μεταφοράς και πριν φτάσουν στα σημεία πώλησης, πεθαίνουν στο δρόμο. Εξωτικά ζώα που εκτρέφονται σε αιχμαλωσία Ενώ είναι κοινό τα εξωτικά ζώα να αρπάζονται από τους πάτριους τους οικοτόπους, πολλά άλλα προέρχονται από μαζική εκτροφή σε αιχμαλωσία. Η ζωή για τα ζώα αυτά δεν είναι εύκολη. Παρόμοια με τα Puppy Mills (link), οι συνθήκες εκτροφής σε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι τραγικές και χωρίς κατάλληλες συνθήκες υγειϊνής, μεταξύ άλλων.
Οι εκτροφείς αφαιρούν συχνά τα νεογνά από τις μητέρες τους μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες από τη γέννηση, έτσι ώστε να μπορούν να είναι μεγαλωμένα από ανθρώπινο χέρι. Ο απόχωρισμός αφήνει τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος τραυματικά συναισθηματικά σημάδια.

Πλεόνασμα εξωτικών Ζώων στην αιχμαλωσία
Λόγω της ανεξέλεγκτης υπερ-αναπαραγωγής σε ορισμένους ζωολογικούς κήπους, τσίρκα και άλλες δημόσια 'αξιοθέατα' ζώων, υπάρχει συχνά πλεόνασμα αιχμάλωτων εξωτικών ζώων που εισέρχονται στην αγορά. Επιπλέον, όταν τα μωρά ενηλικιωθούν, συνήθως αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης για να κάνουν χώρο για μια νέα παρτίδα νεαρά ζώα. Τα ζώα που 'περισσεύουν' ζώα μπορούν να ταξιδεύουν από αγοραστή σε αγοραστή, πριν τελικά καταλήξουν σε θηριοτροφείο, ζωολογικό κήπο ή ιδιωτική κατοικία, αν φυσικά δεν απότελεί απλούστερη λύση να θανατωθούν.

Ποιές είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του εμπορίου εξωτικών κατοικίδιων ζώων;
Πολλά από τα εξωτικά ζώα λαμβάνονται από περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, όπως το τροπικό δάσος ή τις αφρικανικές πεδιάδες. Η απώλεια των ζώων από το φυσικό τους περιβάλλον είναι επικίνδυνο φαινόμενο, δεδομένου ότι τα οικοσυστήματα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά τα ζώα για να μεταφέρουν τους σπόρους των φυτών μέσω της γούνας και η κοπριά τους. Επιπλέον, είναι λεία αρπακτικών ζώων και βασίζονται ο ένας στον άλλο για να κρατήθούν οι πληθυσμοί τους σε ισορροπία. Συχνά η μητέρα σκοτώνεται, προκειμένου να πάρουν τα μικρά της, αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο στη εξαφάνιση πολλών απειλούμενων ζώων.

Πώς και τα πιο εξωτικά ζώα πωλούνται στο ευρύ κοινό;
Τα εξωτικά ζώα πωλούνται στον πλειοδότη σε δεκάδες πλειστηριασμούς που διοργανώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το διαδίκτυο έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος τόπος διακίνησης για τους ανθρώπους που αγοράζουν αυτά τα ζώα. Δυστυχώς, η διακίνηση στο Διαδίκτυο των ζώντων ζώων είναι σε άνοδο. Με λίγο περισσότερο από μια πιστωτική κάρτα, οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν σε ένα από δεκάδες ιστοσελίδες και εύκολα να αγοράσουν μια τίγρη, ένα μπαμπουίνο ή ένα μωρό καμηλοπάρδαλη, και να έχουν ένα νέο κατοικίδιο ζώο μέσα σε λίγες μέρες.
Είναι δύσκολη η φροντίδα ενός κατοικίδιου εξωτικού ζώου;
Ναι, είναι σχεδόν αδύνατο να καλύψει κάποιος τις ανάγκες ένος εξωτικού ζώου σε αιχμαλωσία. Για παράδειγμα, πολλές μαϊμούδες, ερπετά, και πουλιά, ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα σε μία ημέρα, όπως η ζωή σε ένα κλουβί, έτσι και το να περιφέρεται γύρω ή μέσα σε ένα σπίτι δεν είναι διαφορετικό. Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που κρατούν τα εξωτικά ζώα που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, τα ζώα συχνά γίνονται θύματα της κακοποίησης και παραμέλησης, είναι σε κλουβιά, αλυσοδεμένα, συχνά με ηρεμιστικά.
Ο υποσιτισμός, το στρες, τα τραύματα και οι διαταραχές της συμπεριφοράς είναι επίσης πολύ συχνές σε εξωτικά ζώα που διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα. Δυστυχώς, το να έχουν ιατρική περίθαλψη είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ένας λόγος που πολλά εξωτικά ζώα κρύβουν τα συμπτώματα της ασθένειας. Και ακόμα και όταν υπάρχουν υπόνοιες ασθένειας, υπάρχουν ελάχιστες κτηνιατρικές πρακτικές που ειδικεύονται στη φροντίδα των εξωτικών κατοικίδιων ζώων.
Είναι επικίνδυνα τα εξωτικά κατοικίδια ζώα;
Ναι. Ενώ τα λιοντάρια ή το μωρό πιθήκους μπορεί να είναι πολύ χαριτωμένα και αξιαγάπητα κατοικίδια, η ασφάλεια των ιδιοκτητών τους είναι σε κίνδυνο όταν τα ζώα μεγαλώνουν και δυναμώνουν. Πολλά ενηλίκα ζώα μπορεί να γίνουν επιθετικά και απρόβλεπτα. Επειδή τα ζώα αυτά στερούνται των πιο βασικών αναγκών τους, είναι αγχωμένα και σαφώς επικύνδυνα. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν δεχθεί επίθεση και τραυματίστεί σοβαρά από εξωτικά κατοικίδια ζώα. Μερικές από τις επιθέσεις είναι θανατηφόρες, και τα παιδιά είναι πολύ συχνά τα θύματα. Μπορεί τα εξωτικά κατοικίδια ζώα να μεταδώσουν ασθένειες; Η φυσική ασφάλεια των πολιτών δεν είναι μόνο ένα ζήτημα για τους ιδιοκτήτες των εξωτικών ζώων: η εξάπλωση της νόσου είναι πολύ μεγαλύτερη απειλή. Η American Veterinary Medical Association (AVMA), οι Ηνωμένες Πολιτείες Υπουργείο Γεωργίας (USDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν αντιταχθεί στη διατήρηση ορισμένων εξωτικών ζώων ως κατοικίδια ζώα. Τα εξωτικά ζώα μεταφέρουν συχνά τις ασθένειες όπως ο έρπης Β, η σαλμονέλα, την ευλογιά των πιθήκων και η λύσσα, οι οποίες είναι εύκολο να μεταδοθούν και δυνητικά θανατηφόρες για τον άνθρωπο.

Γιατί τα εξωτικά κατοικίδια ζώα συχνά γίνονται θύματα κακοποίησης;
Οι περισσότεροι άνθρωποι που αγοράζουν εξωτικά ζώα δεν έχουν ιδέα σε τί μπελάδες μπαίνουν. Ακόμα και το πιο καλοπροαίρετο άτομο μπορεί να απογοητευτεί, αφού προσπάθησει να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις και τις ειδικές ανάγκες μιας "κατοικίδιας" μαϊμούς για 30 χρόνια. Καθώς τα άγρια ζώα σε μεγάλη ηλικία γίνονται όλο και πιο δύσκολα στον 'χειρισμό' τους, ορισμένοι ιδιοκτήτες θα αφαιρέσουν τα δόντια ή τα νύχια των ζώων, έτσι ώστε το ζώο να μην μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Τελικά, ο ιδιοκτήτης μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες του ζώου, και έρχονται να καταλάβουν την εγγενή σκληρότητα της διατήρησης της αιχμαλωσία των ζώων. Αλλά τί μπορεί ένα άτομο να κάνει; Τα περισσότερα καταφύγια δεν είναι εξοπλισμένα για να φιλοξενήσουν εξωτικά ζώα, οι ζωολογικοί κήποι δεν τα δέχονται και φυσικά ο έμπορος δεν θα το πάρει πίσω! Πολλά εξωτικά ζώα που γίνονται πάρα πολύ δύσκολο για τους ιδιοκτήτες τους για να φροντίσουν, ή που έχουν ξεπεράσει τους «χαριτωμένο» φάση, καταλήγουν να μαραζώνουν σε μικρές μάνδρες σε αυλές, καταδικασμένα να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Άλλα εγκαταλείπονται, σκοτώνονται ή μεταπωλούνται. Μερικοί άνθρωποι θα ελευθερώσουν το ζώο απλά -το οποίο είναι επικίνδυνο και φυσικά παράνομο. Το ζώο μπορεί να εξαπλωσεί ασθένειες σε αυτόχθονα είδη.

Πόσο αυτό το άρθρο αφορά την Ελληνική πραγματικότητα;
Εξωτικά ζώα δεν είναι μόνο τα λιοντάρια και οι τίγρεις!
Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε συναντήσει σε Pet Shop,σε ιστοσελίδες ακόμα και σε πανηγύρια, σκίουρους, ιγκουάνα, φίδια, αράχνες, μαϊμούδες, κροκοδειλάκια, χελωνάκια, σκαντζόχοιρους και πουλιά, σε κλουβιά στιβαγμένα προς πώληση! Πόσο έυκολο είναι να τα αποκτήσει κανείς!
Ακόμα και καγκουρώ και κερκοπιθήκους μπορείτε να βρείτε να πωλούνται σε φάρμες στην Ελλάδα!
Όμως τα εξωτικά ζώα, ανεξάρτητα με το μέγεθος έχουν αμετάβλητα άγρια ένστικτα, και σε αντίθεση με τους σκύλους και τις γάτες, δεν μπορούν να ζήσουν καλά κοντά σε ανθρώπους. Οι παπαγάλοι, τα ερπετά και άλλα μικρά ζώα, όπως οι σκαντζόχοιροι συχνά εσφαλμένα θεωρούνται ως εύκολα "πρώτα κατοικίδια" για τα παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα μικρά εξωτικά ζώα χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και η συντήρηση τους και τα κτηνιατρικά έξοδα μπορεί να είναι ακραία.
Ένα χελωνάκι μπορεί να φτάσει τους 30 πόντους, ένα μικρό ιγκουάνα μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο κατά την ενηλικίωση του, ενώ ένα φιδάκι... το εναμισι μέτρο! 
Όταν οι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι είναι απροετοίμαστοι ή αδυνατούν να καλύπτουν τις ανάγκες των δαπανηρών εξωτικών κατοικίδιων τους, αυτά τα ζώα εγκαταλείπονται συχνά ή πεθαίνουν από έλλειψη φροντίδας μέσα στα 2 πρώτα χρόνια της ζωής τους..

Τί μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε στο να τερματιστεί το εμπόριο εξωτικών κατοικίδιων ζώων: Μην αγοράζετε εξωτικά ζώα, συμπεριλαμβανομένων πτηνών και ερπετών, από εμπόρους ή καταστήματα κατοικίδιων ζώων. Αρνηθείτε να επισκέπτεστε τα καταστήματα και τους ιστοχώρους που πωλούν τα εξωτικά κατοικίδια ζώα, ακόμα και αν τα επισκέπτεστε για αγορά τροφής για το σκύλο ή τη γάτα σας (στην περίπτωση αυτή επιλέξτε να τη προμηθεύστε από καταστήματα φιλικά προς τα ζώα). Εκπαιδεύστε ενημερώνοντας την οικογένεια και τους φίλους σας για τα προβλήματα καλής διαβίωσης των ζώων και τις ανησυχίες ασφάλειας που σχετίζονται με τη διατήρηση εξωτικών ζώων. Μην επισκέπτεστε ζωολογικούς κήπους και έκθεσεις ζώων που απόσκοπούν στο κέρδος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.