Puppy News☛

Η φροντίδα του σκύλου (Β Μέρος).

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Στο φαρμακείο σας πρέπει να υπάρχουν:

 • βαμβάκι
 • αποστειρωμένες γάζες
 • λευκοπλάστ
 • ελαστικός επίδεσμος
 • 1 σύριγγα 10ml
 • 2 σύριγγες 2,5ml
 • οξυζενέ
 • ιώδιο Betadine
 • υδροκορτιζόνη ενέσιμη
 • παυσίπονα-αντιφλεγμονώδη χάπια
 • αντιβιοτικό spray
 • αντιβιοτική αλοιφή
 • θερμόμετρο
 • εμετικό
 • ατροπίνη (αντίδοτο σε κάποιες δηλητηριάσεις)
 • konnakion (αντίδοτο σε κάποιες δηλητηριάσεις)

ΠΩΣ ΘΑ ΒΑΖΕΤΕ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

Χρησιμοποιείστε θερμόμετρο του 1΄ ή ηλεκτρονικό για μεγαλύτερη ασφάλεια. Σηκώστε την ουρά του ζώου και εισάγετε το θερμόμετρο στον πρωκτό του με προσοχή, περίπου 1cm, δίνοντας μια ελαφιά κλίση έτσι ώστε να εφάπτεται στο τοίχωμα του εντέρου. Η φυσιολογική θερμοκρασία του σκύλου είναι 38-39 βαθμοί Κελσίου.

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ

Τα φάρμακα σε υγρή μορφή, προστίθονται στο φαγητό ή δίνονται με μια σύριγγα (χωρίς την βελόνα) απ΄ευθείας στο στόμα . Για τον σκοπό αυτό, κρατήστε κλειστό το στόμα του σκύλου,σηκώστε λίγο το κεφάλι του και εισάγετε το άκρο της σύριγγας, στο κενό ανάμεσα στα μάγουλα και στα δόντια. Αδειάστε το περιεχόμενο της σύριγγας με ρυθμό τέτοιο ώστε να μπορεί το ζώο να καταπίνει.

Τα χάπια τα τοποθετείτε βαθιά στην βάση της γλώσσας, κλείνετε το στόμα, δίνετε λίγο νερό από τα πλάγια και περιμένετε εώς ότου καταπιεί. ʼλλος τρόπος είναι να τα τοποθετήσετε μέσα σε μια μπουκιά φαγητό που θα την δώσετε με το χέρι, ώστε να είστε σίγουροι ότι πήρε το φάρμακο. Κάποια χάπια μπορείτε να τα λιώσετε σε λίγο νερό και να δώσετε με σύριγγα άν σας είναι πιο εύκολο.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΕΝΕΣΗ

Συνιστάται, να κάνετε μόνο υποδόρια (κάτω από το δέρμα ) ένεση που είναι πιο εύκολη και κατ΄εξαίρεση τις ενδομυικές.

Αρχικά καθαρίζετε με βαμβάκι και οινόπνευμα το σημείο που θα κάνετε την ένεση. Ανασηκώνετε το δέρμα στο ύψος του τραχήλου ή των πλευρών και εισάγετε την βελόνα παράλληλα στο σώμα του ζώου. Προσοχή να μην βγεί η βελόνα από την απέναντι μεριά του δέρματος που κρατάτε! Προσοχή μην κουνηθεί το ζώο και τρυπήσετε κάθετα στον κορμό του σώματος! Αφού είστε σίγουροι ότι η βελόνα βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα του ζώου, πιέστε σταθερά το έμβολο. Με λίγη ψυχραιμία είναι εύκολο.

Όσον αφορά τις ενδομυικές ενέσεις, καλό είναι να σας δείξει μια φορά ο κτηνίατρός σας. Γίνονται στην εξωτερική επιφάνεια του μηρού.

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

Αναζητήστε αμέσως την βοήθεια κτηνιάτρου ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για το τί πρέπει να κάνετε. Μια δηλητηρίαση μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Αν το ζώο σας δηλητηριάστηκε με φόλα, προκαλέστε του εμετό δίνοντάς του πυκνότατο διάλυμα αλατόνερου στο στόμα με μια σύριγγα ή κάνοντας του υποδόρια ένεση Filtalon (εμετικό, μισή αμπούλλα σε σκύλο 20 kg ).Αν έχει φάει ποντικοφάρμακο, κάνετε ενδομυικά konnakion (μισή αμπούλλα σε σκύλο 15 kg ). Αμέσως μετά τις πρώτες βοήθειες επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας, ο οποίος είναι ο μόνος που θα κρίνει την κατάσταση υγείας του μικρού σας φίλου.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ-ΚΑΤΑΓΜΑ

Σε τέτοιες περιπτώσεις,αντιδράστε ψύχραιμα. Μην τα χάνετε λόγω της απώλειας αίματος. Τοποθετήστε γάζες πάνω στο τραύμα και δέστε το πιεστικά Αν το τραύμα βρίσκεται σε σημείο που δεν δένεται, πιέστε το δυνατά με το χέρι σας και κρατήστε το έτσι μέχρι να φτάσεται στο κτηνίατρο. Αν πρόκειται για άκρο που έχει σπάσει, σχηματίστε ένα είδος νάρθηκα, σαν «σωλήνα» από περιοδικό ή σκληρό χαρτόνι και τυλίξτε το, μέχρι να αναληφθεί θεραπεία αποκατάστασης του κατάγματος.

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ-ΗΛΙΑΣΗ

Αν ξεχάσατε το ζώο σας στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα ή δεμένο στον ήλιο και το βλέπετε αδύναμο και λιπόθυμο, τοποθετήστε το αμέσως σε μέρος σκιερό και δροσερό και κάντε του κρύες κομπρέσσες με βρεγμένες πετσέτες ή πάγο. Αναζητήστε όπωσδήποτε τον κτηνίατρο σας.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΟΙΔΗΜΑ


Εάν παρουσιαστεί στο πρόσωπο του μικρού σας φίλου οίδημα (πρήξιμο), μετά από τσίμπημα εντόμων, λήψη κάποιου φαρμάκου, εμβολιασμό κ.λ.π και βρίσκεστε μακριά από κάποιον κτηνίατρο, κάντε του ενδομυικά μια ένεση υδροκορτιζόνης βάση των οδηγιών του κτηνιάτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.