Puppy News☛

Ωμή διατροφή για σκύλους: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις.

Ψιλοκομμένη, υγρή ή ωμή κ.τ.λ. Οι επιλογές διατροφής για τον σκύλο σου είναι άπειρες. Παρότι δεν αποτελεί κάτι νέο, η ωμή διατροφή σκύλων έχει γίνει τάση τα τελευταία χρόνια.

Τι είναι η ωμή διατροφή σκύλων;

Πολύ απλά, αποτελεί έναν τρόπο διατροφής που περιλαμβάνει πρωτίστως ωμό κρέας.  Η δίαιτα BARF (Biologically Appropriate Raw Food ή Bones and Raw Food) σχεδιάστηκε από τον Δρ. Ίαν Μπίλινγκχερστ και αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον δημοφιλή πρότυπα ωμής δίαιτας. Οι πιο κοινές τροφές που περιλαμβάνει είναι το ωμό κρέας και τα ωμά κόκκαλα με κρέας, το οργανικό κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Συνήθως ένα υγιές ενήλικο σκυλί καταναλώνει την ημέρα 2 με 4 τοις εκατό του βάρους του σώματός του σε τροφή.

Τα υπέρ και τα κατά της ωμής διατροφής

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων λένε ότι υ υγεία τους παρουσίασε βελτίωση και μάλιστα ορατή σε ορισμένες περιπτώσεις. Η ωμή δίαιτα μπορεί να έχει ορισμένα εκπληκτικά αποτελέσματα όπως αυξημένη ενεργητικότητα, στιλπνότερο τρίχωμα, μικρότερα και πιο συμπαγή κόπρανα που δεν μυρίζουν, καλύτερη πεπτική λειτουργία, λαμπερότερα μάτια και βελτίωση δερματικών παθήσεων κ.ά. Παρόλα αυτά, θυμήσου ότι η ωμή δίαιτα δεν είναι κατάλληλη για όλους. Αποτελεί μια δέσμευση που μπορεί να αποδειχτεί ακριβή και χρονοβόρα (αν η προετοιμασία γίνεται σπίτι) και μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες αν δεν παρέχεις την κατάλληλη διατροφή στον τετράποδο φίλο σου.

Ποιές είναι οι επιλογές της ωμής διατροφής;

Οι τρεις βασικές επιλογές είναι: η σπιτική, η κατεψυγμένη και τα γεύματα ψυγείου. Οι δύο τελευταίες διατίθενται στο εμπόριο και κάνουν το γεύμα υπόθεση ενός λεπτού. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βγάλεις την τροφή και να την βάλεις σε ένα μπολ! Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων που ακολουθούν την ωμή δίαιτα συνδυάζουν μία ή περισσότερες από τις παραπάνω επιλογές ανάλογα με το προσωπικό budget , την προτίμηση και τον χρόνο που διαθέτουν.

Σπιτική: Το να ετοιμάζεις το γεύμα του σκύλου σου από το μηδέν σου δίνει τον πλήρη έλεγχο του τί καταναλώνει αλλά είναι πιο χρονοβόρο. Το να αγοράζεις την τροφή, να προγραμματίζεις τα γεύματα και να τα ετοιμάζεις απαιτεί χρόνο αλλά αξίζει τον κόπο.

Κατεψυγμένη: Πολλές εταιρείες σκυλοτροφών διαθέτουν ωμή κατεψυγμένη τροφή για σκύλους υπό την μορφή μπουκιών ή κροκετών. Μπορείς να προμηθευτείς κατεψυγμένα γεύματα με πάπια, βοδινό, κοτόπουλο, κουνέλι και άλλα από τα pet shops ή και online.

Αποξηραμένη τροφή ψυγείου: Αυτό το είδος ωμής τροφής σε μπουκιές ή κροκέτες μπορεί να ξανα-υγρανθεί με την προσθήκη λίγου νερού την ώρα του γεύματος. Πλήρη και ισορροπημένα, τα αποξηραμένα γεύματα ψυγείου αποτελούν την ιδανική λύση για τα ταξίδια ή όταν δεν έχεις χώρο στην κατάψυξη.

Μια ακριβή επιλογή

Ανάλογα με τις διαστάσεις του σκύλου σου, τις διατροφικές του ανάγκες και τον τύπο γεύματος που θα επιλέξεις, το κόστος της ωμής δίαιτας μπορεί να ποικίλλει. Σε γενικές γραμμές πάντως η ωμή διατροφή κοστίζει αρκετά περισσότερο από τα έτοιμα ψιλοκομμένα γεύματα υψηλής ποιότητας. Βέβαια, αν συνυπολογίσεις τα οφέλη για την υγεία και την όλη διαδικασία,  πολλοί ιδιοκτήτες τετράποδων λένε ότι άρχισαν να εξοικονομούν χρήματα από τότε που ο σκύλος τους δεν έχει ανάγκη τόσες πολλές επισκέψεις στον κτηνίατρο.

Δώσε προσοχή

Θυμήσου ότι η υγεία του σκύλου σου εξαρτάται από μία ισορροπημένη διατροφή και ωμή δίαιτα δε σημαίνει να ρίξεις στο πιατάκι του σκύλου σου τα αποφάγια της ημέρας ή σκέτο ωμό κρέας. Αν δε γίνει σωστά, η ωμή δίαιτα μπορεί να προκαλέσει αρρώστιες λόγω έλλειψης βιταμινών ή ιχνοστοιχείων. Να συμβουλεύεσαι πάντα τον κτηνίατρο προτού αλλάξεις τη δίαιτα του σκύλου σου. Αν πάλι, ακολουθηθεί σωστά, η ωμή δίαιτα θα γίνει η επιλογή διατροφής που θα ανταμείψει και τους δυο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.