Puppy News☛

Ο σκύλος σου είναι ένας χαριτωμένος χοντρούλης;

Ο σκύλος δεν μπορεί να ελέγξει το βάρος του, πράγμα που σημαίνει ότι εκείνα τα παραπανίσια κιλά στην περιοχή της κοιλιάς του είναι δικό σου φταίξιμο. Ξέρεις άραγε ποιο είναι το σωστό βάρος για το σκύλο σου; Αν δεν είσαι σίγουρη, διάβασε παρακάτω.

Παρατήρησέ τον

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να διαπιστώσεις αν ο σκύλος σου είναι υπέρβαρος είναι να τον παρατηρήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πλευρά του δεν θα πρέπει να είναι εμφανή, αλλά θα πρέπει να ξεχωρίζουν από τη γραμμή των γοφών. Δεν πρέπει να έχει δίπλες στην κοιλιά ή πολύ περίσσιο δέρμα ή λίπος στο πρόσωπό του. Αν ο κορμός του σκύλου είναι μονοκόμματος από το κεφάλι μέχρι την ουρά, τότε πιθανόν να είναι ελαφρώς υπέρβαρος.

Αφού τον παρατηρήσεις, ψηλάφισέ τον για να σιγουρευτείς. Παρότι τα πλευρά δεν πρέπει να εξέχουν, θα πρέπει να μπορείς να τα νιώσεις με ένα απαλό άγγιγμα. Ψηλαφίζοντας ολόκληρο τον σκελετό, θα μπορέσεις να καταλάβεις καλύτερα τη δομή του.

Μάθε τη ράτσα του

Ένας άλλος τρόπος για να μάθεις αν το βάρος του σκύλου είναι υγιές, είναι να ενημερωθείς για τη ράτσα του. Αν ο σκύλος σου είναι πρόσμειξη ή δεν έχεις ιδέα σε ποιά ράτσα ανήκει, ζήτησε από τον κτηνίατρο να σου πει ώστε να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς για τα χαρακτηριστικά της ράτσας αυτής. Μερικά σκυλιά εκτρέφονται για να είναι αδύνατα και σχεδόν κοκαλιάρικα, όπως τα γκρέιχαουντ (greyhound) ή τα γουίπετ (whippet).  Ακόμα και σε κανονικό βάρος φαίνονται τα πλευρά τους και τα παραπανίσια κιλά μπορούν να βλάψουν τον ελαφρύ σκελετό τους. Αντίθετα, ράτσες όπως τα σαρπέι (shar pei) έχουν περίσσιο δέρμα και δίπλες σε όλο τους το σώμα χωρίς να σημαίνει ότι είναι υπέρβαρα. Άλλα σκυλιά,  πάλι, είναι πιο μυώδη με αποτέλεσμα η ζυγαριά να δείχνει περισσότερα κιλά χωρίς να είναι υπέρβαρα. Κάθε ράτσα έχει τον δικό της μέσο όρο βάρους και ακόμα και αν ο σκύλος σου βρίσκεται χαμηλότερα ή υψηλότερα στην κλίμακα, θα πρέπει πάντα να είναι στα πλαίσια του μέσου όρου.

Μην αφήνεις το σκύλο σου να τεμπελιάζει

Τα περισσότερα σκυλιά πρέπει να είναι δραστήρια μέσα στη μέρα και να μην κουράζονται καθόλου στις γρήγορες βόλτες μετρίων αποστάσεων. Αν ο νεαρός σκύλος σου περνάει τον χρόνο του ξαπλωμένος και δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον στην άσκηση,  ή αν λαχανιάζει στη βόλτα, ίσως να τα έχει τα κιλάκια του. Βάσει της οπτικής παρακολούθησης, αν πιστεύεις ότι αιτία για την κούραση του σκύλου σου είναι το βάρος, πάρε κάποια μέτρα και βοήθησέ τον να χάσει κιλά.

Υπολόγισε ποια είναι η ποσότητα που πρέπει να τρώει

Σχεδόν κάθε μάρκα σκυλοτροφής αναγράφει τη συνιστώμενη ποσότητα συνήθως βάσει ενός μόνο παράγοντα:  το βάρος του σκύλου. Οι οδηγίες χρησιμεύουν σαν  κατευθυντήρια γραμμή και δεν είναι απόλυτες. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να συνυπολογίσεις τον τρόπο ζωής του σκύλου σου και να κάνεις τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Λάβε υπόψη την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας, τη ράτσα, τα άλλα σνακ που τρώει μέσα στη μέρα και πρώτα απ’ όλα, το αν έχει ένα υγιές βάρος. Όσο καλύτερη είναι η ποιότητα της τροφής που του αγοράζεις, τόσο λιγότερο θα πρέπει να τον ταΐζεις. Αν αλλάξεις μάρκα, έλεγξε και πάλι τη συνιστώμενη ποσότητα γιατί μπορεί να ποικίλλει.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το υγιές βάρος για το σκύλο

Το παραπανίσιο βάρος μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα στο κατοικίδιό σου σοβαρά προβλήματα υγείας και να φτάσει στο σημείο να μικρύνει το προσδόκιμο της ζωής του. Προβλήματα αρθρώσεων, διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις θα σου κοστίσουν αρκετά χρήματα και είναι πολύ πιο πιθανό να προκύψουν αν ο σκύλος σου είναι υπέρβαρος. Λάβε τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσεις την τροφή και να αυξήσεις τη σωματική του δραστηριότητα, και θα είσαστε και οι δύο πιο χαρούμενοι που τα καταφέρατε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.