Puppy News☛

Ανακαλύπτοντας τον εγκέφαλο των σκύλων.

Μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, έδειξε ότι οι περισσότεροι σκύλοι είχαν θετική ανταπόκριση στον κερκοφόρο πυρήνα του εγκεφάλου, όταν γινόταν μία χειρονομία που έδειχνε ότι πρόκειται να λάβουν μια λιχουδιά, σε σύγκριση με μία διαφορετική χειρονομία η οποία «δεν περιελάμβανε λιχουδιά».
Το πείραμά μιας ομάδας επιστημόνων ήταν πραγματικά μια απόδειξη του σχεδίου, αποδεικνύοντας ότι οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν για να υποβληθούν σε επιτυχή λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI). Η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) των σκύλων είναι αξιόπιστη και μπορεί να γίνει με ελάχιστη καταπόνηση για αυτούς βάζοντας τα θεμέλια για την εξερεύνηση της νευρικής βιολογίας και των γνωστικών διαδικασιών του καλύτερου αλλά και παλιότερου φίλου του ανθρώπου. 

Οι επιστήμονες για την ολοκλήρωση της έρευνας βοήθησαν στην εκπαίδευση των σκύλων ώστε να εγκλιματιστούν σε ένα μηχάνημα λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI). Το έργο αυτό απαιτούσε συνεργάσιμους σκύλους οι οποίοι θα εισέρχονταν από ένα μικρό άνοιγμα του fMRI σαρωτή και θα παρέμεναν τελείως ακίνητοι παρά το θόρυβο και τους κραδασμούς του μηχανήματος. Μόνο οι σκύλοι που συνεργάστηκαν πρόθυμα παρέμειναν στο ερευνητικό πρόγραμμα. Στους σκύλους «μάρτυρες» δόθηκαν αβλαβή fMRI εγκεφαλογραφήματα ενώ παρακολουθούσαν ανθρώπινες χειρονομίες τις οποίες είχαν εκπαιδευτεί να καταλαβαίνουν. Η μία χειρονομία ανέφερε ότι ο σκύλος θα λάβει ένα hot dog για λιχουδιά ενώ η άλλη σήμαινε ότι δεν θα λάβει hot dog. 

Το τελευταίο πειραματικό στάδιο περιελάμβανε αρχικά δύο σκύλους, καθώς και έντεκα επιπλέον αυτών, διαφόρων φυλών. Οκτώ από τους δεκατρείς είχαν θετική ανταπόκριση στον κερκοφόρο πυρήνα του εγκεφάλου για τη χειρονομία που έδειχνε ότι θα λάβουν το hot dog. Ο κερκοφόρος πυρήνας βρίσκεται πάνω από το εγκεφαλικό στέλεχος στα θηλαστικά και έχει την υψηλότερη συγκέντρωση υποδοχέων ντοπαμίνης, οι οποίοι εμπλέκονται στην κίνηση και την ευχαρίστηση μεταξύ άλλων νευρολογικών διεργασιών. Αξίζει να αναφερθεί ότι στους ανθρώπους ο κερκοφόρος πυρήνας σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων, την κίνηση αλλά και την επεξεργασία συναισθημάτων. 

Ως σημείο αναφοράς, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα με ένα παρόμοιο πείραμα που είχε πραγματοποιηθεί πριν 10 χρόνια και αφορούσε ανθρώπους, στο οποίο οι «μάρτυρες» πατούσαν ένα κουμπί όταν εμφανιζόταν ένα φως, για να πάρουν χυμό φρούτων. Έντεκα από τους δεκαεφτά ανθρώπους που έλαβαν μέρος στο πείραμα έδειξαν θετική ανταπόκριση στον κερκοφόρο πυρήνα η οποία ήταν παρόμοια με την θετική αντίδραση των σκύλων. Τα ευρήματα φαίνεται να υποδεικνύουν ότι ο κερκοφόρος πυρήνας στον εγκέφαλο του σκύλου συμπεριφέρεται παρόμοια με του ανθρώπου, υπό παρόμοιες συνθήκες. 

Έξι από τους σκύλους που έλαβαν μέρος στο πείραμα, είχαν εκτραφεί και εκπαιδευτεί ειδικά για να βοηθήσουν άτομα με αναπηρία και δύο σκύλοι (συμπεριλαμβανομένου ενός από τα σκυλιά εργασίας) εργάστηκαν ως σκύλοι θεραπείας, δηλαδή χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν ανθρώπους να ανακουφιστούν από το άγχος σε νοσοκομεία ή γηροκομεία. Όλοι οι σκύλοι εργασίας/θεραπείας έδειξαν μεγαλύτερη θετική ανταπόκριση στον κερκοφόρο πυρήνα για το σήμα με το hot dog, σε σύγκριση με τους άλλους σκύλους. 

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε και ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Berns “Δεν ξέρουμε αν οι σκύλοι εργασίας και θεραπείας έδειξαν αυτή τη διαφορά λόγω γενετικής ή λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο ανατράφηκαν, αλλά ελπίζουμε να το μάθουμε σε μελλοντικά πειράματα”. «Αυτό μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη για τη διαφορά των εγκεφάλων σκύλων με διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες και προσωπικότητες» Επίσης συμπληρώνει: «Δεν νομίζω ότι ήταν επειδή τους άρεσαν τα hot dogs περισσότερο. Δεν υπήρξε καμία απόδειξη για αυτό. Κανένας από τους σκύλους δεν απέρριψε τα hot dogs» 

Ένας περιορισμός των πειραμάτων είναι ο μικρός αριθμός μαρτύρων και η επιλεκτικότητα των σκύλων που συμμετέχουν, δεδομένου ότι μόνο ορισμένα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν για να κάνουν τα πειράματα. Η ερευνητική ομάδα αναμένεται να συμπεριλάβει περισσότερα σκυλιά και περισσότερες φυλές καθώς όσο περισσότερο εξοικειώνονται οι σκύλοι με τη διαδικασία τόσο πιο εύκολο είναι να πραγματοποιηθούν πιο πολύπλοκα πειράματα. Σύμφωνα με τα σχέδια, γίνεται σύγκριση όσον αφορά την αντίδραση του εγκεφάλου του σκύλου στις χειρονομίες που προέρχονται από τον ιδιοκτήτη, από ένα άγνωστο και έναν υπολογιστή. Ένα άλλο πείραμα το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, μελετά τη νευρική αντίδραση των σκύλων όταν είναι εκτεθειμένοι σε μυρωδιές των αφεντικών τους, σε ανθρώπους αλλά και άλλους σκύλους μαζί και σε άγνωστους ανθρώπους και σκύλους. 

«Σε τελική ανάλυση ο στόχος μας είναι να χαρτογραφήσουμε τις γνωστικές διαδικασίες των σκύλων» αναφέρει ο Berns και προσθέτει πως ακόμα και σε μία ολοένα και πιο τεχνική εποχή, ο ρόλος των σκύλων δεν έχει μειωθεί. Εκτός του ότι είναι δημοφιλή κατοικίδια, είναι εξίσου σημαντικοί στο στρατό, σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, ως βοηθοί για άτομα με ειδικές ανάγκες και ως θεραπευτές του άγχους για ασθενείς νοσοκομείων. Εξάλλου οι σκύλοι αποτελούν μέρος της ανθρώπινης κοινωνίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι οποιοδήποτε άλλο ζώο. 

Και καταλήγει προσθέτοντας πως οι περισσότερες μελέτες της νευροεπιστήμης σε ζώα, διενεργήθηκαν για να χρησιμεύσουν ως πρότυπα για ανθρώπινες ασθένειες και λειτουργίες του εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα δεν μελετά τη γνώση των σκύλων για να αποτελέσει πρότυπο για ανθρώπους, αλλά οτιδήποτε μαθαίνουμε για τον εγκέφαλο του σκύλου μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε περισσότερα για το πώς εξελίχθηκε ο δικός μας εγκέφαλος.

Πηγή: diagnovet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.