Puppy News☛

Καταστάσεις που ανταποκρίνονται καλύτερα στη φυσικοθεραπεία.

Ο στόχος της φυσικής αποκατάστασης, σε συνδυασμό με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι η επαναφορά –κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό- στη φυσιολογική κινητικότητα και δραστηριότητα του μυοσκελετικού συστήματος του ασθενούς ζώου. Οι πρακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν τη μάλαξη των μυών, την έκταση των άκρων, την υποβολή των αρθρώσεων σε παθητικές κινήσεις και γενικά την κινητοποίηση τους. Τα τεχνητά μέσα περιλαμβάνουν τη θερμο- και κρυο-θεραπεία, τη θεραπευτική νευρομυϊκή ηλεκτροδιέγερση, τη θεραπεία με laser και τη θεραπεία με υπερήχους. Πιο εξειδικευμένες ασκήσεις αποτελούν η μπάλα γυμναστικής και η σανίδα ισορροπίας, οι ασκήσεις μετ’ εμποδίων (cavaletti rails), ο υποβρύχιος ή επίγειος διάδρομος και η χρήση πισίνας.
Παρά το γεγονός ότι σκύλοι με ποικιλία παθολογικών καταστάσεων μπορούν να επωφεληθούν από τη φυσιοθεραπεία, οι ακόλουθες καταστάσεις πιστεύεται ότι έχουν την καλύτερη ανταπόκριση:

Aποκατάστασης της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ) είναι ένα από τα συχνότερα ορθοπεδικά προβλήματα στο σκύλο. Η χειρουργική αποκατάσταση είναι αναμφίβολα η καλύτερη προσέγγιση για την επαναφορά της κινητικότητας όταν προκληθεί βλάβη στον ΠΧΣ. Πέρα από τη χειρουργική διαδικασία, η αποκατάσταση περιλαμβάνει αρχικά τη διαχείριση του πόνου, μαλάξεις, παθητικές κινήσεις σε όλο το εύρος της άρθρωσης και κρύα επιθέματα. Καθώς οι ιστοί επουλώνονται, οι ασθενείς υπόκεινται σε ασκήσεις μετατόπισης βάρους και βάδισης σε υποβρύχιο διάδρομο. Όταν η χωλότητα μειώνεται, η θεραπεία περιλαμβάνει βόλτες με λουρί για περπάτημα και αργότερα για τρέξιμο.

Εκτομή της κεφαλής και του αυχένα του μηριαίου
Η εκτομή της κεφαλής και του αυχένα του μηριαίου είναι η πιο συχνή, στην πράξη, θεραπεία της ασηπτικής νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου, του εξαρθρήματος του ισχίου και του κατάγματος της κεφαλής ή του αυχένα του μηριαίου. Επιπρόσθετα, η τεχνική αυτή μπορεί να αποτελέσει σωστική επέμβαση σε επώδυνες περιπτώσεις δυσπλασίας ισχίου ή οστεοαρθρίτιδας. Η ικανοποιητική διαχείριση του πόνου είναι σημαντική για την ενθάρρυνση της πρώιμης χρήσης του άκρου. Η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει την εφαρμογή μαλάξεων και ήπιων, παθητικών κινήσεων των αρθρώσεων του πάσχοντος άκρου. Μετά την επούλωση του χειρουργικού τραύματος, η βάδιση σε υποβρύχιο διάδρομο μπορεί να προάγει τη μερική φόρτιση του άκρου και την επιστροφή στη φυσιολογική κινητικότητα. Όταν πλέον αρχίσει η κανονική χρήση του άκρου, αυτό μπορεί να φορτιστεί περισσότερο. Η χρήση ειδικού εξοπλισμού όπως π.χ. η σανίδα ισορροπίας ή η μπάλα γυμναστικής, μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη φόρτιση του άκρου.

Κακώσεις του νωτιαίου μυελού
Συχνά παραδείγματα κάκωσης του νωτιαίου μυελού αποτελούν η προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου (ΠΜΔ), τα ινοχόνδρινα έμβολα, η εκφυλιστική μυελοπάθεια, οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης και οι φλεγμονώδεις παθήσεις του ΚΝΣ. Τυπικά συμπτώματα είναι η διαταραχή της εν τω βάθει αισθητικότητας και η σοβαρή πάρεση ή παράλυση των οπίσθιων ή όλων των άκρων, αναλόγως του σημείου εντόπισης της βλάβης. Η εκτενής νευρολογική εξέταση είναι πολύ σημαντική για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Όταν υπάρχει ένδειξη θα πρέπει να διενεργείται παρακέντηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) και λήψη μαγνητικής ή αξονικής τομογραφίας (MRI ή CT). Το θεραπευτικό σχήμα, περιλαμβανομένης και της φυσιοθεραπείας, θα οριστεί όταν επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Η φυσική αποκατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο και στις δύο πιο πάνω περιπτώσεις.
Οι θεραπευτικοί στόχοι, στους σκύλους με παθήσεις του νωτιαίου μυελού, περιλαμβάνουν τη μείωση του πόνου, τη διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων, την πρόληψη ή μείωση της μυϊκής ατροφίας και την αποκατάσταση του συντονισμού και της αισθητικότητας των άκρων. Οι διάφορες ασκήσεις εκτελούνται ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και της βλάβης του νωτιαίου μυελού, όμως συχνότερα εφαρμόζονται οι μαλάξεις στα πάσχοντα άκρα, η εκτέλεση παθητικών κινήσεων, οι ειδικές ασκήσεις με τη χρήση μπάλας γυμναστικής και η υδροθεραπεία. Σε σκύλους με σοβαρή πάρεση ή παράλυση, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η υδροθεραπεία είναι μεγάλα. Η άνωση που δέχεται το ζώο όταν βρίσκεται στο νερό ενισχύει την κινητικότητά το. Έτσι η αρχική κινητοποίηση του γίνεται στο νερό και μετέπειτα στο έδαφος. Όταν ο σκύλος μπορεί να περπατήσει χωρίς υποστήριξη, επιπρόσθετες ασκήσεις όπως η βάδιση μετ’ εμποδίων μπορούν να βελτιώσουν το συγχρονισμό των άκρων.

Οστεοαρθρίτιδα
Ασθενή ζώα με οστεοαρθρίτιδα μπορούν να ωφεληθούν από μια πολυδιάστατη θεραπευτική προσέγγιση. Η κατάσταση ενός ασθενούς ζώου συχνά επιδεινώνεται ταχύτατα και καταλήγει σε φαύλο κύκλο: λόγω του πόνου, το ζώο ουσιαστικά μειώνει την κινητικότητά του, οδηγώντας έτσι σε μυϊκή ατροφία και πρόσκτηση βάρους και τελικά σε επιδείνωση της κατάστασης του. Η διαχείριση του πόνου με τη χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων και εφαρμογή φυσικοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. Η ήπια άσκηση σε υποβρύχιο διάδρομο ή πισίνα βοηθά στην ανάκτηση της μυϊκής μάζας και της αντοχής, ενώ ελαχιστοποιείται η καταπόνηση στις επώδυνες αρθρώσεις. Όταν ο ασθενής είναι πλέον ικανός, εκτελούνται στοχευμένες ασκήσεις φόρτισης των άκρων για την ενδυνάμωση των αρθρώσεων.

Παχυσαρκία
Στις ΗΠΑ, περίπου το 50% των σκύλων μεταξύ 5 έως 10 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, κάνοντας την κατάσταση αυτή μια από τις πιο συχνές διαταραχές του σκύλου. Τα προβλήματα υγείας που προκαλεί ή επιπλέκει η παχυσαρκία είναι τα προβλήματα των αρθρώσεων και γενικά του σκελετού, η μειωμένη αντοχή στη ζέστη και κατά την άσκηση, τα αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Παρ’ ότι δίνεται προσοχή στον καταρτισμό της κατάλληλης δίαιτας για απώλεια βάρους, η άσκηση συχνά παραβλέπεται. Όταν συνδυάζεται με περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων, η άσκηση μπορεί να επιφέρει ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, πράγμα ουσιώδες για την απώλεια βάρους. Οι προγραμματισμένες συνεδρίες για φυσική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν στο κάψιμο θερμίδων, στην αύξηση της μυϊκής μάζας και στη βελτίωση του κινήτρου και της συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη. Οι ασκήσεις θα πρέπει να προσαρμόζονται σε κάθε ασθενή. ης και δεύτερης γνώμης να σκεφτούν και να συζητήσουν το κομμάτι της φυσικής αποκατάστασης ως μέρος της συνολικής θεραπείας του ασθενή τους ανάλογα με την περίπτωση.

Πηγή: diagnovet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.