Puppy News☛

Με ποιον τρόπο λαμβάνουν αποφάσεις οι σκύλοι;

Οι ερευνητές του Yale σκέφτηκαν πως η διαδικασία λήψης αποφάσεων του σκύλου καθώς και ο τρόπος συλλογής των κοινωνικών ερεθισμάτων θα μπορούσε να προσφέρει διορατικότητα στην επιστήμη της συμπεριφοράς και της γνωστικής λειτουργίας. Οι πληροφορίες αυτές είναι πιθανό να βοηθήσουν ανθρώπους με αυτισμό και γνωστικές δυσλειτουργίες.
H Lurie Santos, ερευνήτρια διεθνούς αναγνώρισης, έχει αναλάβει το Κέντρο Γνωστικής Λειτουργίας των Σκύλων στο Yale που άρχισε να λειτουργεί από τον Δεκέμβρη. «Τα σκυλιά που συμμετέχουν στην έρευνα, μεγαλώνουν στο ίδιο περιβάλλον με τα παιδιά των ανθρώπων. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να συγκρίνουμε τον τρόπο που μαθαίνει ο σκύλος με τον τρόπο που μαθαίνει ο άνθρωπος και έτσι να συλλέξουμε πολλές πληροφορίες για την ανθρώπινη εξέλιξη».
Η Santos είναι καθηγήτρια ψυχολογίας και γνωστή σε διεθνή κλίμακα για την έρευνά της σχετικά με την συμπεριφορά των πιθήκων. Παρόλο που ακόμα μελετάει αυτό το είδος, πιστεύει πως οι σκύλοι μπορούν να προσφέρουν κάτι παραπάνω στην έρευνά της που οι πίθηκοι δεν μπορούν.
Επιπλέον υποστηρίζει πως οι σκύλοι ενδιαφέρονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα πρωτεύοντα σχετικά με το τι μας ενδιαφέρει και τι γνωρίζουμε εμείς. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι σκύλοι έχουν μεγαλώσει με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα είδη και κατά μια έννοια συμπεριφέρονται περισσότερο, σε σχέση με τους χιμπατζήδες, σαν ανθρώπινα παιδιά που προσπαθούν να μας κάνουν να καταλάβουμε τι θέλουν.
Αυτό συμβαίνει γιατί αν και αποτελούν πολύ καλό εξελικτικό μοντέλο, το περιβάλλον όπου βρίσκονται και ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν είναι εντελώς διαφορετικά από των ανθρώπων. Έτσι το να μελετήσει κάποιος ένα νέο μοντέλο, τον σκύλο, όπου βιώνει το ίδιο περιβάλλον καθώς και μερικές από τις ίδιες πιέσεις επιλογών στην εξέλιξη, είναι σπουδαίο.
Η ερευνήτρια θεωρεί πως οι σκύλοι δεν έχουν γλώσσα να επικοινωνούν και προφανώς δεν είναι άνθρωποι. Πάραυτα μεγαλώνουν σε παραβάλλον ακριβώς ίδιο με τα παιδιά και βασίζονται σε μερικούς ίδιους τρόπους επικοινωνίας. Έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι τι έχουν να μας πουν οι σκύλοι σχετικά με την νοημοσύνη.
Η έρευνα
Οι ιδιοκτήτες των σκύλων φέρνουν το κατοικίδιό τους στο Κέντρο Γνωστικής Λειτουργίας Σκύλων του Yale για τεστ και μετά γυρίζουν σπίτι. Αφού οι σκύλοι εξοικειωθούν με το Κέντρο, οι ερευνητές επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες για επικείμενες μελέτες που πιθανόν να ταιριάζουν στο κατοικίδιό τους.
Οι μελέτες διαρκούν το πολύ 35-40’ και ιδιοκτήτες δύναται να παρακολουθούν τη διαδικασία, όπου ο σκύλος συνήθως καλείται να λύσει προβλήματα- παιχνίδια σπαζοκεφαλιάς. Ένα πολύ απλό παράδειγμα αποτελεί ο σκύλος Porter που προσπαθεί να καταλάβει γιατί ο ιδιοκτήτης του τοποθέτησε ένα παιχνίδι κάτω από τον κάδο. Η αντίδρασή του θα μπορούσε να μας παρέχει κάποιες ενδείξεις σχετικά με τον αυτισμό και άλλες γνωστικές δυσλειτουργίες.
Οι σκύλοι που εγγράφτηκαν για την ερεύνα είναι περίπου 300 και αυτοί που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη είναι 40. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελούν η στείρωση, ο πλήρης εμβολιασμός, η καλή υγεία και καμία ένδειξη επιθετικότητας.
Η ιστορία της επιστήμης της συμπεριφοράς και γνωστικής λειτουργίας των σκύλων
Το 2011 το περιοδικό Comparative Cognition and Behavior δημοσίευσε το ιστορικό από μελέτες που είχαν γίνει σχετικά με την γνωστική λειτουργία του σκύλου, ξεκινώντας από το πείραμα του Ivan Parlov στις αρχές του 20ου αιώνα και αφορούσε την παραγωγή σιέλου μετά από ένα συγκεκριμένο ερέθισμα.
Μία από τις αρθογράφους του αυτού του paper, η Erica Feuerbacher, διευκρίνισε πως η διαφορά μεταξύ των πρόσφατων μελετών όπου παίρνουν μέρος τα σκυλιά, και των προηγούμενων χρόνων, είναι το κίνητρο που κρύβεται πίσω από την έρευνα. Οι μελέτες των περασμένων χρόνων συνήθιζαν να χρησιμοποιούν το σκύλο σαν ένα συμβατικό μοντέλο που θα μπορούσε να εξηγήσει κάποια πράγματα για τους εαυτούς μας. Μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισαν να πραγματοποιούνται μελέτες για την συμπεριφορά του σκύλου επειδή έχουμε περιέργεια σχετικά με το πώς λειτουργεί το μυαλό τους.
Συμπληρωματικά, ο Braian Hare, καθηγητής της ανθρώπινης εξέλιξης στο Duke University, πιστεύει πως το γεγονός ότι οι σκύλοι και οι γάτες θεωρούνται περισσότερο σαν ανθρώπινα μέλη μέσα στην οικογένεια, δεν είναι τυχαίο. Αφορά την εξημέρωση των ειδών. Οι σκύλοι δεν επιλέχθηκαν από τους ανθρώπους γιατί ήταν πιο έξυπνοι, με τον τρόπο που συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε, αλλά επειδή ήταν πιο συναισθηματικά έξυπνοι. Συμπαθούν τους ανθρώπους και θέλουν να είναι με τους ανθρώπους περισσότερο από ότι θέλουν αν είναι με άλλα σκυλιά. Μας βλέπουν συναισθηματικά σαν συντρόφους!
Συμπέρασμα
Ένα από τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η Santos είναι αν οι σκύλοι έχουν αυτό που στην ψυχολογία είναι γνωστό ως «θεωρία του νου». Δηλαδή η ικανότητα να αναγνωρίζουμε ότι αυτό που σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι είναι διαφορετικό από αυτό που εμείς σκεφτόμαστε. Τα παιδιά κατά βάση αρχίζουν να αναπτύσσουν την θεωρία του νου στην ηλικία των 3 ετών και θεωρείται ορόσημο της εξέλιξης της γνωστικής λειτουργίας. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά με αυτισμό έχουν ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό στα τεστ της θεωρίας του νου. Έτσι η Santos πιστεύει πως με το να εξερευνήσει πως οι σκύλοι αντιλαμβάνονται αυτό που οι άλλοι σκέπτονται θα μπορούσε να διαφωτίσει τι συγκεκριμένα δεν αναπτύσσεται σωστά στα άτομα που διαγιγνώσκονται με αυτισμό. Γενικά όμως η επιστήμονας πιστεύει πως οι σκύλοι έχουν πολλά να μας πουν!

Πηγή: diagnovet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.