Puppy News☛

Βιβλία για σκύλους.

"Η ΤΕΛΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ" Gwen Bailey, εκδ. "ΙΡΙΔΑ" 2000 ("THE PERFECT PUPPY" εκδ. "OCTOPUS" 1995).

Καταρχήν να πούμε ότι η κυρία Gwen Bailey, η συγγραφέας αυτού του βιβλίου, δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε, εδώ στην Ελλάδα, εκπαιδευτής σκύλων. Στο εξωτερικό υπάρχουν σαφείς διαχωρισμοί ανάμεσα στους εκπαιδευτές σκύλων και σ' αυτούς που ονομάζονται "ειδικοί στη συμπεριφορά των σκύλων" (Μπηχεϊβοριστές). Η διαφορά τους είναι ότι οι μεν αναλαμβάνουν το καθαρά πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης σκύλου και ιδιοκτήτη, ενώ οι δε είναι περισσότερο ...θεωρητικοί, διδάσκουν εκπαιδευτές, δίνουν σεμινάρια σε ιδιοκτήτες και γράφουν βιβλία. Αυτό κάνει και η κυρία Bailey, και μάλιστα πολύ καλά. Δυστυχώς ο πρωτότυπος τίτλος ("The Perfect Puppy") δεν αναγράφεται στο εξώφυλλο του βιβλίου, κι έτσι ίσως πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για ένα εγχειρίδιο με στυλιζαρισμένες οδηγίες και πρακτικές ασκήσεις εκπαίδευσης σκύλων. Όμως πρόκειται για μια έκδοση που προσφέρει πολύ περισσότερα. Παρόλο που αφιερώνεται ένα ολόκληρο κεφάλαιο σε πρακτικές ασκήσεις εκπαίδευσης με έγχρωμες φωτογραφίες σχεδόν σε κάθε σελίδα, το βιβλίο αποτελεί στην ουσία μια "αποκαλυπτική" παρουσίαση του κόσμου ενός κουταβιού. Πως μαθαίνει ένα κουτάβι,πόσα πρέπει να περιμένουμε απ' αυτό, με ποιους τρόπους πρέπει να το χειριστούμε για να μη "λερώνει" μέσα στο σπίτι, για να μη δαγκώνει και να πάψει να δείχνει επιθετικότητα ή σημάδια προβληματικής συμπεριφοράς, πως θα μάθει να μένει κάποιες ώρες μόνο του στο σπίτι, ποιες είναι οι ανάγκες του για άσκηση και παιχνίδι, και γενικά τα πάντα (ή σχεδόν τα πάντα) που θα ήθελε να μάθει κάποιος, για τον οποίο ένα κουτάβι (κι ένας σκύλος γενικότερα) αποτελεί ένα "μυστήριο", ένα "γρίφο" που πρέπει να λύσει, μιας κι έχει αποφασίσει να συμβιώσει μαζί του. Η δουλειά που έχει κάνει ο εκδοτικός οίκος πάνω στο βιβλίο είναι εξαιρετική, με σκληρό εξώφυλλο, 200 καλοτυπωμένες σελίδες, αναρίθμητες έγχρωμες φωτογραφίες, πίνακες και επεξηγήσεις για το παραμικρό. Με τις πολλές γνώσεις της κας Bailey πάνω στο θέμα και με προσοχή στη λεπτομέρεια, η έκδοση θα προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες για το πως ν' αποκτήσετε αυτό που ο πρωτότυπος τίτλος υπόσχεται : ένα τέλειο κουτάβι.


"ΣΚΥΛΟΣ ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου" εκδ. ΙΡΙΔΑ 2000 (DOG : The complete guide εκδ. Team Media Book 1999).

Αν το προηγούμενο βιβλίο αποτελούσε μια "εισαγωγή" στα πρώτα στάδια της ζωής και την συμπεριφορά ενός σκύλου, το παρόν αποτελεί μια μικρή εγκυκλοπαίδεια για την φροντίδα, την υγεία, την εκπαίδευση, τις φυλές, την ιστορία και την προέλευσή του. Το γεγονός ότι είναι έργο ομαδικής δουλειάς 2 κτηνιάτρων, ενός εκδότη ("Dogs Today") κι ενός μπηχεϊβορίστα, δείχνει από μόνο του την πληρότητα και την πιστότητα των πληροφοριών που περιέχει. Βέβαια, επειδή θίγει ολόκληρη τη γκάμα των θεμάτων που πρέπει να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου, ίσως σε κάποια σημεία να "κόβει" αυτόν που θα ήθελε να διαβάσει κάτι περισσότερο για κάποιο επιμέρους τομέα. Πάντως η ύπαρξή του στην βιβλιοθήκη κάθε κυνόφιλου, θα λύσει πολλές απορίες, θα προλάβει πιθανές ασθένειες βάσει των συμπτωμάτων, θα καθοδηγήσει στη σωστή αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς, θα βοηθήσει στην επιλογή της φυλής που σας ταιριάζει μ' έναν οδηγό για περισσότερες από 100 ράτσες σκύλων. Η "ΙΡΙΔΑ" δίνει και εδώ τον καλύτερο εαυτό της, εκδίδοντας ένα βιβλίο μεγάλου μεγέθους με περισσότερες από 250 ιλουστρασιόν σελίδες, και με μια ποικιλία έγχρωμων φωτογραφιών την οποία θα ζήλευαν πολλές "οπτικές εγκυκλοπαίδειες".


"Πως να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας" Tom Scott εκδ. "ΒΑΣΔΕΚΗΣ" 1984 ("Obedience & security training for Dogs" εκδ. 1967).

Αυτό το βιβλίο μπορεί να θεωρηθεί από πολλούς - κλασσικό - και σίγουρα οι γνώσεις που περιέχει για την εκπαίδευση, είναι η "ραχοκοκαλιά" όλων όσων γνωρίζουμε σήμερα για το θέμα. Δυστυχώς, όμως, γράφτηκε το 1967 από έναν εκπαιδευτή της Αγγλικής Αστυνομίας, κι αναπαράγει την "ματιά" μιας άλλης εποχής σχετικά με το είναι ο σκύλος και πως πρέπει να τον εκπαιδεύουμε... Ο Συγγραφέας παραμένει συναισθηματικά αποκομμένος από την ιδέα - σκύλος - κι αν αυτό είναι - ίσως - πλεονέκτημα για να εκπαιδεύεις καλά, είναι - προφανώς - μειονέκτημα για να γράφεις καλά. Έτσι, λοιπόν, ο αναγνώστης που είναι απλά ιδιοκτήτης ενός σκύλου - και όχι ειδικός - δεν μπορεί ν' αποθησαυρίσει πολλά πράγματα από το βιβλίο του Scott. Εξάλλου σ' αυτή την έκδοση δεν παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη μέθοδος εκπαίδευσης με σαφή κατεύθυνση και φιλοσοφία. Απλά παρατίθενται εντολές (και τρόποι εφαρμογής τους) που δύσκολα θα κατηγοριοποιηθούν στο μυαλό του αναγνώστη, για να του φανούν χρήσιμες στη συνέχεια, όταν θα θελήσει να τις θέσει σ' εφαρμογή ! Η ανατύπωση του 1999 έχει σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του χαρτιού και της εκτύπωσης, αλλά παραμένει φτωχή σε φωτογραφίες, πίνακες και σχεδιαγράμματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.