Puppy News☛

Φόβος για τους Ξένους.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Πρόσφατα υιοθετήσαμε ένα αρσενικό Γερμανικό λυκόσκυλο ηλικίας ενός έτους.  Όλη του τη ζωή μέχρι σήμερα, την πέρασε σε ένα κυνοτροφείο, εκτός από μία περίοδο περίπου 3 εβδομάδων που έμεινε με έναν ηλικιωμένο άντρα. Ο άντρας επέστρεψε τον σκύλο επειδή δεν ταίριαζε η χημεία τους.  Από τότε που τον φέραμε σπίτι, έχει δεθεί πολύ μαζί μας, όμως φοβάται τους ξένους που συναντάει, είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω από αυτό.  Όταν βρίσκεται έξω προσπαθεί να φύγει μακριά τους όμως όταν είναι μέσα στο σπίτι, ως αντίδραση, μερικές φορές γρυλίζει. Δεν έχει πρόβλημα με όσους ανθρώπους γνωρίζει.

Καταλαβαίνουμε ότι ο σκύλος χρειάζεται να εκπαιδευτεί πολύ πάνω στην κοινωνικο-ποίηση, όμως τι πρέπει να κάνουμε για να τον κάνουμε να καταλάβει ότι οι ξένοι δεν είναι επικίνδυνοι; Ο σκύλος μας δεν δείχνει καμία εχθρικότητα προς τα άλλα σκυλιά και δέχεται χωρίς πρόβλημα ανθρώπους που βλέπει τακτικά.  Θα μπορέσουμε να τον κάνουμε να νιώσει άνετα με τους άλλους ανθρώπους ή θα έχουμε πάντα έναν σκύλο που θα φοβάται τους ξένους;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ένας σκύλος που δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά για μεγάλο διάστημα στα πρώτα στάδια της ζωής του, μπορεί να ταλαιπωρείται από φόβο για τους ξένους για πολύ καιρό, και σε μερικά σκυλιά αυτό μπορεί να συνεχιστεί και για όλη τους τη ζωή.  Ωστόσο, αν δουλέψετε μαζί του με επιμονή, υπομονή και συνέπεια για να τον κοινωνικοποιήσετε, είμαι σίγουρη ότι τελικά όλα θα πάνε καλά.  Η σιγουριά μου προέρχεται από το ότι λέτε ότι έχει συνηθίσει τους ανθρώπους που βλέπει τακτικά.

Μην πιέζετε τον σκύλο σε καταστάσεις με τις οποίες αισθάνεται άβολα.  Όταν είναι εκτός σπιτιού, αφήστε τον να κρατάει την απόσταση όπου ο ίδιος νιώθει ασφάλεια.  Αφήστε τον ίδιο να αποφασίσει πόσο κοντά του θα πάνε οι άλλοι.  Μην προσπαθήσετε να τον δελεάσετε ή να δοκιμάσετε να του πείτε ότι οι άνθρωποι είναι εντάξει – αυτό χρειάζεται να το ανακαλύψει από μόνος του.  Επαινέστε τον πολλές φορές κι ανταμείψτε τον για οποιοδήποτε μικρό έστω, σημάδι που δίνει για το ότι θέλει να πλησιάσει και να «χαιρετήσει» κάποιον.  Οι άνθρωποι τους οποίους συναντάει θα πρέπει να στέκονται με το πλάι τους γυρισμένο προς τη μεριά του σκύλου και να κοιτάνε αλλού κι όχι τον σκύλο, έτσι ώστε να μην νιώθει ότι απειλείται.  Πρέπει να κρατάνε ακίνητα τα χέρια και τα πόδια τους, και να μην απλώνουν το χέρι τους για να τον χαϊδέψουν.  Μπορούν να κρατάνε ένα μεζεδάκι στο χέρι τους αλλά να αφήσουν το σκύλο να πλησιάσει αρκετά κοντά για να το πάρει αντί να απλώσουν αυτοί το χέρι τους προς το σκύλο και πιθανόν να τον τρομάξουν και να απομακρυνθεί.

Όποτε ο σκύλος δείχνει ανασφάλεια μπορείτε να τον βοηθήσετε με το να σταθείτε ήρεμα μεταξύ αυτού και του ανθρώπου.  Κάνοντας αυτό, αναλαμβάνετε εσείς την ευθύνη της κατάστασης και ο σκύλος μπορεί να χαλαρώσει.  Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και μέσα στο σπίτι.  Μην τον μαλώνετε και μην του δίνετε καμία σημασία όταν γρυλίζει – απλά αισθάνεται ανασφαλής.  Κάποιος από εσάς να μπαίνει μεταξύ του σκύλου και των επισκεπτών σας, να τους χαιρετάτε και να τους μιλάτε, ενώ ο επισκέπτης πρέπει να αγνοεί τελείως τον σκύλο.  Φέρτε τον σκύλο μαζί σας μέσα στο σπίτι και καθίστε, ενώ ο σκύλος πρέπει να βρίσκεται δίπλα σε έναν από τους ιδιοκτήτες του, ακόμη και με λουρί αν αυτό βοηθάει την κατάσταση κι υποκριθείτε ότι ο σκύλος δεν βρίσκεται εκεί.  Εσείς και ο σκύλος μπορεί να χρειάζεται να καθόσαστε λίγο μακριά από τους επισκέπτες σας στην αρχή και να θυμάστε ότι πρέπει να καθόσαστε έτσι ώστε να είσαστε μεταξύ των επισκεπτών και του σκύλου.  Αγνοήστε τον σκύλο, μην τον κοιτάτε, μην του μιλάτε και μην τον αγγίζετε.  Όταν ο σκύλος κοιτάζει τον επισκέπτη και μένει ήρεμος, δώστε του ένα μεζεδάκι.  Μερικές φορές, οι επισκέπτες σας μπορούν να του πετάνε κι αυτοί ένα μεζεδάκι.  Προσεκτικά όμως και χωρίς να τον κοιτάνε.  Να πετάνε τα μεζεδάκια κοντά του στην αρχή, έπειτα όταν ο σκύλος σας φαίνεται να αισθάνεται πιο άνετα, μπορούνε να του τα πετάνε λίγο πιο κοντά τους ώστε να αναγκάζεται να κάνει ένα βήμα προς το μέρος τους για να πιάσει το μεζεδάκι.  Αν αυτό δυσκολεύει τον σκύλο σας, τότε σταματήστε το.

Το γρύλισμα σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι πολύ κοντά, τον πλησιάζουν πολύ άμεσα (πάνε κατευθείαν επάνω του) ή του φαίνονται απειλητικοί για κάποιο λόγο.  Ίσως υπάρχει ελάχιστος χώρος γι’ αυτόν, ώστε αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω.  Αν είναι έτσι, προσπαθήστε να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο ή κάντε τις συναντήσεις σκύλου και ανθρώπων σε ένα μεγαλύτερο δωμάτιο.

Μπορεί να νιώσετε ότι χρειάζεστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.  Σε αυτή την περίπτωση, αναζητήστε έναν καλό συμπεριφεριολόγο ή εκπαιδευτή με πείρα στον χειρισμό τέτοιου είδους προβλημάτων και χωρίς την χρήση τιμωρίας.  Η τεχνική που ανέφερα παραπάνω είναι πολύ αποτελεσματική και την έχω χρησιμοποιήσει άπειρες φορές με φοβισμένους σκύλους.  Εφόσον βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος δεν αισθάνεται να απειλείται και τον ανταμείβετε γιατί πλησιάζει τους ανθρώπους με δική του θέληση, είμαι σίγουρη ότι θα δείτε θαυμάσια πρόοδο.

Πηγή: StarDogs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.