Puppy News☛

Σκύλοι και άνθρωποι έμαθαν να ζουν μαζί και να ανταλλάσουν τρόπους συμπεριφοράς και συνήθειες.

Μια νέα θεωρία υποστηρίζει ότι πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας συνύπαρξής μας με τα σκυλιά και αντιστρόφως. Ο Dr. Paul Tacon του Μουσείου της Αυστραλίας και ο βιο-αρχαιολόγος Dr. Colin Pardoe υπέβαλαν στις 25 Μαρτίου 2002, τις παραπάνω ιδέες τους, για έκδοση στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Australia. "Αναρωτηθήκαμε τι είναι ο άνθρωπος;- και τι είναι ο σκύλος;" εξηγεί ο Dr. Tacon. "Η απάντηση αποδείχτηκε δύσκολη και διαπιστώσαμε ότι τα δύο είδη συνδυάζονται".

Οι λύκοι ήταν τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν από τους ανθρώπους, και οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό μπορεί να έχει συμβεί πολύ νωρίτερα από όσο αρχικά πιστεύαμε."Τα κατοικίδια σκυλιά εμφανίστηκαν ξαφνικά και ευρύτερα στις γεωλογικές ανασκαφές, μεταξύ 13.500 και 14.000 έτη πριν. Αλλά η έλλειψη προηγούμενων στοιχείων, μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν υπήρχαν περιοχές ενταφιασμού τους" λέει ο Dr. Tacon. Περίπου εκείνη την περίοδο άρχισαν οι άνθρωποι να μένουν μόνιμα σε κάποιες περιοχές, αφού μέχρι τότε η ζωή ήταν νομαδική και οι περιοχές ενταφιασμών σπάνιες.

Η ανάλυση του DNA αποκαλύπτει το διαχωρισμό μεταξύ των σκύλων και των λύκων, πριν από περίπου 100.000 χρόνια και ενδεχομένως από 135.000 έτη πριν. Επιπλέον τα απολιθωμένα κρανία των κυνοειδών, πολύ μικρότερα από αυτά των σύγχρονων λύκων, έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικές περιοχές της Αγγλίας μαζί με ανθρώπινα εργαλεία. Αυτά υπολογίζονται να είναι 190.000 εώς 130.000 χρόνια παλαιά."Πρέπει να μελετήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις διαφορές των οστών, αυτών των λύκων και των άγριων πληθυσμών για να διαπιστώσουμε εάν όντως υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των δύο ομάδων" προτείνει ο Dr. Tacon.

Στην εργασία τους οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια πρόωρη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των σκυλιών κατηύθυνε την εξέλιξη και των δύο ειδών. "Οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στα αποτελέσματα της ανθρώπινης-σκυλίσιας συνύπαρξης, παρά στο αντίστροφο" γράφουν. "Αλλά τα αποτελέσματα στους ανθρώπους, στην ψυχολογία τους, στις πρακτικές κυνηγιού, την εδαφική ακεραιότητα και την κοινωνική συμπεριφορά τους, ίσως είναι επίσης σημαντικά." Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά μπορεί να μας επέλεξαν παρά το αντίστροφο. Οι αρχαιότεροι λύκοι ίσως να κατοικούσαν γύρω από τους χώρους συγκέντρωσης των ανθρώπων για να τρώνε τα αποφάγια, αλλά μετά μετακινήθηκαν κι έφτιαξαν το δικό τους σπίτι", επισημαίνουν οι ερευνητές. Τόσο οι λύκοι όσο και οι άνθρωποι είναι κοινωνικά ζώα με πολύπλοκα συστήματα επικοινωνίας, που τους δίνουν τη δυνατότητα να υιοθετήσουν ο ένας την συμπεριφορά του άλλου", λένε οι Tacon και Pardoe. Παραδείγματος χάριν, οι άνθρωποι μπορεί να είχαν υιοθετήσει την πρακτική δημιουργίας συμβόλων πάνω στους βράχους από τη συμπεριφορά των λύκων για εδαφικό προσδιορισμό. Αυτά τα σημάδια συμβόλων, που εμφανίστηκαν 40.000 και 50.000 έτη πριν, είναι αρκετά διαφορετικά στις χαράξεις και στις ζωγραφιές, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Μια άλλη συμπεριφορά του λύκου, είναι το ''παιχνίδι του κυνηγιού'', το οποίο δεν εμφανίζεται στους προ Homo sapiens πληθυσμούς. Απαιτείται δύναμη και συνεργασία για την αντιμετώπιση πολύπλοκων καταστάσεων. Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα βέβαιοι εάν οι πρώτοι άνθρωποι που πήγαν στην Αυσταλία είχαν μαζί τους και σκυλιά. Οι περισσότεροι ιθαγενείς ζούσαν σε νομάδες, οπότε οι περιοχές ενταφιασμού είναι σπάνιες. Τα σκυλιά Dingo (γηγενή σκυλιά της Αυστραλίας) πρωτοεμφανίστηκαν πριν περίπου από 4.000 έτη. Αλλά υπάρχουν όμως φιγούρες σκύλων σε παλαιότερες ζωγραφιές βράχων, που θεωρούνται ότι είναι αντιπρόσωποι των thylacines.

"Οι φιγούρες των thylacine φαίνονται σχετίζονται με τους ανθρώπους σε πιο οικιακές ασχολίες", λέει ο Dr. Tacon. Και τι γίνεται με τις γάτες; "Οι γάτες εξημερώθηκαν πριν περίπου 4.000, αλλά η σχέση μας με τους σκύλους φαίνεται να είναι παλαιότερη," λέει ο Dr. Tacon. "Τα σκυλιά και οι άνθρωποι έχουν παρόμοια κοινωνικά συστήματα και έχουν ταιριάξει ιδανικά να ζούνε μαζί."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.