Puppy News☛

Δηλητηρίαση.


Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το είδος και την ποσότητα του δηλητηρίου που έχει ληφθεί. Στις πλείστες περιπτώσεις παρουσιάζονται :

*Έντονη σιελόρροια

*Έλλειψη συντονισμού κινήσεων

*Έντονος εμετός

*Διάρροια

*Υπνηλία – δηλητηρίαση από ποντικοφάρμακο-

*Παραλήρημα

*Κατάρρευση

*Σπασμοί


Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο ας λέγοντάς του ποια πιστεύετε ότι ήταν η ουσία. Αυτό θα του επιτρέψει να μάθει σχετικές πληροφορίες όσο εσείς μεταφέρετε το ζώο στο κτηνιατρείο.

Μην προκαλέσετε εμετό χωρίς τη σύσταση του κτηνιάτρου. Ορισμένα δηλητήρια με τον εμετό μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνα για το ζώο.

Αν ο κτηνίατρος σας πει να προκαλέσετε στο ζώο εμετό ώστε να αποβάλει όσο περισσότερο δηλητήριο γίνεται, βάλτε έναν ή δύο κρυστάλλους σόδας (ανθρακικό νάτριο) αν έχετε, στο πίσω μέρος του λαιμού. Εναλλακτικά, φτιάξτε ένα μείγμα από νερό και μουστάρδα ή αλάτι. Στο εμπόριο, υπάρχουν επίσης πολλά εμετικά φάρμακα τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιείσετε. Μια εναλλακτική λύση είναι η υποδόρια ένεση η οποία δρα γρήγορα και την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από τον κτηνίατρο σας. Ο κτηνίατρος θα σας υποδείξει τον τρόπο χρησιμοποίησης της υποδόριας ένεσης.

Πηγαίνετε το ζώο στην κτηνιατρική κλινική χωρίς καθυστέρηση. Πάρτε μαζί σας και δείξτε στον κτηνίατρο, εφόσον είναι εφικτό, την ετικέτα ή ολόκληρη την συσκευασία (φιάλη ή κουτί) του προϊόντος που προκάλεσε την δηλητηρίαση. Αυτό θα δώσει στον κτηνίατρο βασικές πληροφορίες, πράγμα το οποίο μπορεί να σώσει τη ζωή του αγαπημένου σας τετράποδου.

Η δηλητηρίαση μπορεί να αποβεί μοιραία μέσα σε λίγα λεπτά, ειδικά αν το ζώο είναι μικρό και η ποσότητα του δηλητηρίου μεγάλη. Επομένως, η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας.

*Πάντα να φυλάττετε τις επικίνδυνες ουσίες σε δυσπρόσιτα μέρη, ειδικά αν έχετε μικρά γατάκια ή κουταβάκια στο σπίτι τα οποία τείνουν να είναι πολύ περίεργα με το περιβάλλον τους.

*Εκπαιδεύστε το ζώο σας να μην τρώει τίποτα απευθείας από κάτω, από τη γη. Τέτοια εξάσκηση λέγεται «απάρνηση του δολώματος» και είναι ευδίδακτη, ειδικά σε σκύλους.

* Οι δηλητηριάσεις ζώων από ασυνείδητους συνανθρώπους μας είναι δυστυχώς γεγονός. Για αυτό και είναι σημαντικό να μην προκαλούμε με οποιοδήποτε τρόπο.

(i) Πρέπει πάντοτε να έχουμε το σκυλί μας περιορισμένο στον κήπο ή στο σπίτι. Ο κήπος πρέπει να είναι περιφραγμένος με ανθεκτικό και ψηλό φράχτη.
(ii) Να μαζεύουμε τα περιττώματά του και να μην το αφήνουμε να ουρεί ή να αφοδεύει σε ξένους κήπους ή πάνω σε πεζοδρόμια.
(iii) Να φροντίσουμε να μην γαυγίζει σε ώρες κοινής ησυχίας.
(iv)(v) Να έχουμε πάντοτε το σκύλο σε λουρί όταν τον παίρνουμε βόλτα. Οι γάτες από την άλλη είναι πιο ανεξάρτητες και δεν μπορείς να τις περιορίσεις εύκολα. Όσο ψηλός και αν είναι ένας φράχτης, η γάτα θα μπορέσει να διαφύγει.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι :

(i) Να προτείνουμε στο γείτονά μας ένα απωθητικό για γάτες. Υπάρχουν στην αγορά απωθητικά για γάτες τα οποία είναι ασφαλή.
(ii) Η στείρωση επίσης βοηθά. Οι αρσενικοί γάτοι έχουν την τάση να περιπλανιούνται συνεχώς για να βρουν ταίρι όπως επίσης και οι θηλυκοί κατά την περίοδο ζευγαρώματος. Η στείρωση εξαλείφει το ένστικτο της αναπαραγωγής και ο γάτος αρκείται να μένει στο σπίτι ή να τριγυρίζει στην αυλή.
(iii) Είναι σημαντικό να παρέχουμε στο γάτο ερεθίσματα και κίνητρα για να μένει στο σπίτι.

Να του δείχνουμε αγάπη και τρυφερότητα. Αν και είναι πιο ανεξάρτητος από το σκύλο, ο γάτος απολαμβάνει τα χάδια από το αφεντικό του.
Να του αγοράζουμε παιχνιδάκια –υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε καταστήματα με είδη κατοικιδίων- τα οποία να ανανεώνουμε συχνά, και να του παρέχουμε ένα αναπαυτικό και απομονωμένο χώρο για ύπνο και ξεκούραση.

Τέλος, μια λύση που μπορεί να ακουστεί κάπως ανορθόδοξη για μερικούς. Κρατήστε μια καλή σχέση με τους γείτονές σας, έστω και τυπική. Να θυμάστε ότι είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον να κάνει κακό σε κάποιον άλλο, όταν δεν γνωρίζει ποιος είναι. Εξάλλου, αν υπάρχει μια υποτυπώδης έστω επαφή, θα είναι πολύ πιο εύκολο για αυτόν να σας μιλήσει αν νιώσει ότι ενοχλείται από το κατοικίδιό σας παρά να προβεί στη δηλητηρίαση. Να έχουμε την ειδική ταμπέλα που να προειδοποιεί ότι υπάρχει σκύλος, για αποφυγή οποιωνδήποτε ατυχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.