Puppy News☛

Οι αιτίες της παχυσαρκίας.


Οι αιτίες για την παχυσαρκία στους σκύλους είναι ποικίλες. Είτε η παχυσαρκία οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή σε κάποια πάθηση, η ουσία είναι μία: ο σκύλος λαμβάνει περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίει. Ασχέτως από την αιτία της παχυσαρκίας, ο ιδιοκτήτης είναι τελικά ο υπεύθυνος για τη ρύθμιση της πρόσληψης θερμιδών και για την σωστή κτηνιατρική φροντίδα για τη διατήρηση του ιδανικού βάρους του σκύλου.

Παρακάτω, παρουσιάζω τις πιο συνηθισμένες αιτίες παχυσαρκίας στους σκύλους:

Τύπος και διαθεσιμότητα φαγητού

Κάποιοι σκύλοι τρώνε όσο χρειάζονται και συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα αν έχουν συνεχή πρόσβαση σε φαγητό. Από την άλλη, υπάρχουν σκύλοι που όσο υπάρχει φαγητό διαθέσιμο το τρώνε και επιζητούν διαρκώς και άλλο. Αν ο σκύλος σας είναι λαίμαργος, μην έχετε το μπολ του συνεχώς γεμάτο με φαγητό, αλλά ταίζετέ το μικρά γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, απομακρύνοντας το μπολ με το φαγητό μόλις ο σκύλος τελειώσει.

Ο τύπος φαγτού έχει άμεσο αντίκτυπο στο βάρος του σκύλου. Απομεινάρια φαγητού, λιχουδιές, ακόμα και υψηλής ποιότητας φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Φυσική δραστηριότητα

Ένας δραστήριος σκύλος καταναλώνει πολύ περισσότερες θερμίδες από ότι ένας σκύλος που ξαπλώνει στον καναπέ όλη μέρα. Επιπρόσθετα, ο δραστήριος σκύλος διατηρείται σε καλή πνευματική κατάσταση, συνεπώς είναι απίθανο να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού λόγω στρες ή ανίας.

Στείρωση και Ευνουχισμός

Η στείρωση και ο ευνουχισμός συντελούν στη μείωση του ρυθμού του μεταβολισμού. Επιπρόσθετα, λόγω της μειωμένης παραγωγής των οιστρογόνων και ανδρογόνων στα θηλυκά και τα αρσενικά αντίστοιχα, ο σκύλος δεν έχει την τάση να περιπλανιέται ψάχνοντας για το ταίρι του, με αποτέλεσμα να μειώνεται σε κάποιο βαθμό και η φυσική του δραστηριότητα. Είναι λοιπόν προφανές ότι ένας σκύλος στειρωμένος ή ευνουχισμένος έχει μειωμένες ενεργειακές ανάγκες και πρέπει να καταναλώνει λιγότερο φαγητό. Η στείρωση και ο ευνουχισμός, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, δεν οδηγούν στην παχυσαρκία. Είναι η άγνοια από τη μεριά του ιδιοκτήτη και η ανεπαρκής φροντίδα μετά την επέμβαση που προδιαθέτουν το ζώο για παχυσαρκία.

Γενετικοί παράγοντες

Ορισμένες ράτσες σκύλων είναι πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία από άλλες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι όλα τα σκυλιά μιας συγκεκριμένης ράτσας είναι καταδικασμένα να γίνουν παχύσαρκα, αλλά είναι σημαντικό, καθώς η προδιάθεση υπάρχει, ο ιδιοκτήτης να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο του βάρους και τη διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα Labrador Retrievers, Dachshunds, Beagles, Cairn Terriers, Cocker Spaniels, Collies, Shetland Sheepdogs (Shelties) και Basset Hounds, είναι μερικές από τις ράτσες με προδιάθεση για παχυσαρκία. Η γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία μπορεί να υπάρξει και σε σκύλους εκτός των ρατσών αυτών.

Ηλικία

Οι σκύλοι τείνουν να γίνουν υπέρβαροι μεταξύ 2 και 12 ετών, ειδικότερα γύρω στα 6. Καθώς ο σκύλος γίνεται ηλικιωμένος, η τάση για παχυσαρκία μειώνεται. Νεαροί σκύλοι επίσης έχουν μειωμένη τάση για παχυσαρκία καθώς η φυσική τους δραστηριότητα είναι αυξημένη. Ένας παχύσαρκος σκύλος κάτω των δύο ετών είναι ανησυχητικό σημάδια και πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως από τον ιδιοκτήτη.

Κοινωνικό περιβάλλον

Οι περισσότεροι από εμάς, τρώμε περισσότερο φαγητό, χαμηλότερης θρεπτικής αξίας, όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ή στενοχωρημένοι για κάτι. Οι σκύλοι αλλά και τα ζώα γενικότερα αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο σε μεταβολές της διάθεσης. Έτσι, η άφιξη ενός μωρού στην οικογένεια, η μετακόμιση, η αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα, συχνά συντελούν στην παχυσαρκία. Η ανία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Πολλοί σκύλοι απλούστατα καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες φαγητού γιατί δεν έχουν κάτι άλλο καλύτερο να κάνουν. Σε σπιτικά που υπάρχουν περισσότερο από έναν σκύλοι, παρουσιάζεται «ανταγωνισμός» στο φαγητό, πράγμα που σε γενικές γραμμές κάνει το σκύλο να επικεντρώνεται περισσότερο από ότι θα έπρεπε στο θέμα του φαγητού, οδηγώντας τελικά σε παχυσαρκία.

Φυσικό περιβάλλον

Η εξωτερική θερμοκρασία παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόσληψη θερμίδων. Σε ψυχρά κλίματα, οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται μέχρι και 30% και μειώνονται κατά πολύ όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Ασθένειες και φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν το μεταβολισμό και την όρεξη για φαγητό. Επίσης, ασθένειες όπως υποθυρεοειδισμός, ασθένεια του Cushing και διαβήτης συντελούν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τυχόν αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο διαιτολόγιο του σκύλου σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.