Puppy News☛

Σχέσεις στοργής.

Η σχέση που διαμορφώνουμε με τον σκύλο, όσοι έχουμε ένα σκύλο στην ιδιοκτησία μας, είναι ανάλογη με τον χρόνο που καταναλώνουμε στην σχέση αυτή. Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζουν κι άλλα πράγματα, όπως η ποιότητά μας σαν άνθρωποι, το βιοτικό μας επίπεδο, οι γνώσεις μας σχετικά με τον σκύλο, η ράτσα του σκύλου που επιλέξαμε, η εκπαίδευση που του δώσαμε, η ικανότητες και ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης φυλής κ.α. Αλλά πάνω απ' όλα, το σπουδαιότερο είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε και η επαφή που αποκτούμε σιγά - σιγά με τον σκύλο μας.

Αυτή η επαφή και η εμπιστοσύνη που εδραιώνεται με τον καιρό, προκαλεί μικρά "θαύματα" και επιφυλάσσει εκπλήξεις για μας εμάς τους "ιδιοκτήτες". Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας σκύλος έχει "απορριφθεί" από κάποιο ειδικό εκπαιδευτή ως ανεπίδεκτος, είτε γιατί είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία (ιδανική θεωρείται από 6 μηνών έως 12), είτε γιατί είναι πολύ "ατίθασος", είτε ημίαιμος κτλ. Με τον καιρό όμως, και με τη δυνατή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ "ιδιοκτήτη" και σκύλου μέσα από την καθημερινότητα, βλέπουμε παραδείγματα "κακών μαθητών" να μετατρέπονται σε υπάκουα και πιστά σκυλιά, ενώ πολλές φορές αντίθετα, σκύλοι που έχουν εκπαιδευτεί αλλά παραμεληθεί αργότερα από τα αφεντικά τους, παρουσιάζουν προβληματική συμπεριφορά. 

Πολλά - πολλά μικρά "μυστικά" αποτελούν και διαμορφώνουν τη σχέση σκύλου και αφεντικού. Παιχνίδια, μεζέδες, βόλτες, μικρές χάρες και μεγάλες "χαρές", ένας μικρόκοσμος αμοιβαίας τρυφερότητας, επικοινωνίας, κατανόησης κι αγάπης. Παρόλα αυτά ο σκύλος δεν είναι κανένα "άγιο" πλάσμα, σταλμένο από το θεό για να υπηρετεί τυφλά τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Πολλοί, μάλιστα, μπορεί να υποστηρίξουν ότι ένας κατοικίδιος σκύλος κλεισμένος στο σπίτι, "αποτραβηγμένος" από την φύση και τους ομοίους του, έχοντας ως μόνη διέξοδο επικοινωνίας το αφεντικό του, φυσικό είναι να στρέψει σ' αυτόν όλη την ενεργητικότητα και την αφοσίωσή του. ’σχετα αν μας αρέσει να μυθοποιούμε την συμπεριφορά του σκύλου με ρήσεις σαν "ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου", ο σκύλος είναι ένα πλάσμα, ένα θηλαστικό σαν εμάς, με παρόμοιες κοινωνικές ανάγκες και οι αντιδράσεις του διαμορφώνονται ανάλογα με τις συμπεριφορές και με τους τρόπους με τους οποίους τ' άλλα πλάσματα του φέρονται.

Αν θέλουμε έναν σκύλο για Χριστουγεννιάτικο δώρο, αν τον είδαμε και μας άρεσε η κουταβίσια φατσούλα του, αν προγραμματίζουμε από πριν στοιχήματα με το πητ μπουλ του γείτονα, καλύτερα να το ξανασκεφτούμε. Η απόφαση ν' αποκτήσουμε και να διαμορφώσουμε μια σχέση μ΄έναν σκύλο, πρέπει να φιλτραριστεί μέσα από σκέψεις και ερωτήματα όπως τι είδους σχέση αποζητούμε, πόσο χρόνο είμαστε σε θέση ν΄αφιερώσουμε σ΄αυτήν, αν είμαστε ικανοί να προσφέρουμε και εμείς κάποια πράγματα για να καλύψουμε τις ανάγκες ενός σκύλου και το βασικότερο, να πάρουμε την απόφαση ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτή η σχέση μπορεί να κρατήσει 10 ή και 15 χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.