Puppy News☛

Η παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας που επιφέρει.


Όπως στους ανθρώπους, έτσι και στους σκύλους, το υπερβολικό βάρος ασκεί πίεση στον οργανισμό και απαιτεί αυξημένη λειτουργία σχεδόν όλων των οργάνων του σώματος. Συνεπώς, είναι συχνό φαινόμενο η εμφάνιση ασθενειών και σε πολλές περιπτώσεις ο θάνατος. Τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία είναι ποικίλα και πολύ σοβαρά και κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να τα γνωρίζει, να μπορεί να τα αντιμετωπίζει και ακόμα καλύτερα να τα προλαβαίνει. Παρακάτω, παραθέτουμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που επιφέρει η παχυσαρκία στους σκύλους.


Σακχαρώδης Διαβήτης

Η παχυσαρκία οδηγεί σε αυξημένα ποσοστά γλυκόζης στο αίμα, απαιτώντας από τον οργανισμό να αντιδράσει παράγοντας ινσουλίνη –ορμόνη η οποία παράγεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη στον οργανισμό γιατί υποβοηθάει τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος και να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια-. Αυτό, συν το ότι οι ανάγκες σε ινσουλίνη είναι αυξημένες λόγω του επιπρόσθετου ιστού στον παχύσαρκο σκύλο, αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην αυξημένη ανάγκη για ινσουλίνη. Όταν τελικά οι απαιτήσεις του οργανισμού σε ινσουλίνη υπερτερούν της ποσότητας που μπορεί να παραχθεί, τότε εμφανίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ζημιά σε αρθρώσεις, κόκαλα και συνδέσμους

Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 25% των παχύσαρκων σκύλων αναπτύσσουν σοβαρά προβλήματα στις αρθρώσεις τους. Τα κόκαλα, οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι, δουλεύουν μαζί με σκοπό να βοηθήσουν το σκύλο να έχει σωστή και λεία κίνηση. Συνεπώς, όταν βαρυφορτώνονται με υπερβολικό βάρος, το έργο τους γίνεται δυσκολότερο και αρχίζουν να φθείρονται. Δυσκολία στην κίνηση, πόνος και αρθρίτιδα είναι συνηθισμένα φαινόμενα στους σκύλους αυτούς.

Καρδιακά προβλήματα και αυξημένη πίεση

Οι παχύσαρκοι σκύλοι, συχνά παρουσιάζουν αυξημένη πίεση του αίματος –υπέρταση-. Η καρδιά επιβαρύνεται μια και πρέπει να στείλει αίμα στους επιπλέον ιστούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα καρδιακά προβλήματα.

Δυσκολία στην αναπνοή

Η λειτουργία των πνευμόνων γίνεται λιγότερο αποτελεσματική και πολύ πιο δύσκολη. Το λίπος στο στήθος δυσκολεύει την διαστολή των πνευμόνων κατά την εισπνοή και πιέζει το διάφραγμα. Επιπλέον, η αυξημένη ποσότητα ιστών απαιτεί την πιο εντατική λειτουργία των πνευμόνων για την ικανοποιητική παροχή οξυγόνου, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει βλάβες και σταδιακή φθορά στους πνεύμονες.

Μειωμένη αντοχή

Οι παχύσαρκοι σκύλοι έχουν λιγότερη αντοχή. Ο οργανισμός επιβαρύνεται σημαντικά μια και η καρδιά, οι μύες και το αναπνευστικό σύστημα καλούνται να δουλέψουν πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό. Έτσι, ο σκύλος κουράζεται πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα ακόμα και οι πιο απλές φυσικές δραστηριότητες να γίνονται επίπονες.

Ευαισθησία στη ζέστη

Το λίπος αποτελεί έναν εξαίρετο θερμομονωτή, πράγμα το οποίο είναι πολύ καλό για μια πολική αρκούδα. Για έναν σκύλο όμως, ειδικότερα σε κλίματα θερμά, το πρόσθετο λίπος αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Ο σκύλος υποφέρει από τη ζέστη και η ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος μειώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει από απλή δυσφορία μέχρι ακόμα και θάνατο.

Μειωμένη δραστηριότητα του συκωτιού

Το συκώτι αποθηκεύει λίπος. Συνεπώς, στον παχύσαρκο σκύλο, συγκεντρώνεται αυξημένη ποσότητα λίπους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη και λιγότερο αποτελεσματική λειτουργία του συκωτιού.

Αυξημένο ρίσκο κατά την αναισθησία και την εγχείριση

Η επίδραση της παχυσαρκίας στην καρδιά και τους πνεύμονες, έχει σημαντικό αντίκτυπο κατά τη διάρκεια της αναισθησίας, καθώς μπορεί να συντελέσει σε ανακοπή καρδίας και σε φτωχή κυκλοφορία οξυγονωμένου αίματος στους ιστούς. Επιπρόσθετα, ο παχύσαρκος σκύλος χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο να συνέλθει από την αναισθησία, αυξάνοντας έτσι το ρίσκο κατά την επέμβαση. Τέλος, το λίπος στους ιστούς αυξάνει το ρίσκο μιας επέμβασης, καθώς σε γενικές γραμμές είναι δυσκολότερο για το γιατρό να «διανύσει» τα στρώματα λίπους και να φτάσει στο όργανο που θέλει. 

Αναπαραγωγικά προβλήματα

Οι παχύσαρκοι σκύλοι έχουν περισσότερες επιπλοκές κατά τον τοκετό –δυστοκία-. Οι σκύλοι που παρουσιάζουν δυστοκία, συχνά χρειάζονται την άμεση επέμβαση του κτηνίατρου για να μπορέσουν να γεννήσουν και είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να γίνει Καισαρική Τομή.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Η παχυσαρκία οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας, σε εντερικά αέρια και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού.

Μειωμένη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η παχυσαρκία στους σκύλους, σχετίζεται με μειωμένη αντίσταση σε μολύνσεις από ιούς και βακτήρια.

Προβλήματα στο δέρμα και το τρίχωμα

Το ρίσκο εμφάνισης δερματικών παθήσεων ή παθήσεων του τριχώματος είναι σαφώς μεγαλύτερο στους παχύσαρκους σκύλους. Το δέρμα παράγει περισσότερα έλαια και διπλώνεται δημιουργώντας «θήκες» μέσα στις οποίες η συσσώρευση των ελαίων αυτών μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις.

Αυξημένο ρίσκο καρκίνου

Η συσχέτιση του καρκίνου και της παχυσαρκίας είναι προς το παρόν άγνωστη. Πρόσφατες μελέτες όμως έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης συγκεκριμένων τύπων καρκίνων, ειδικότερα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα έχει δείξει ότι παχύσαρκοι σκύλοι κάτω του ενός έτους παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Φτωχή ποιότητα και μειωμένη διάρκεια ζωής

Είναι προφανές από τα παραπάνω, ότι η υγεία, η ικανότητα για κίνηση και παιχνίδι, ακόμα και η αναπνοή επηρεάζονται σημαντικά στους παχύσαρκους σκύλους. Ο σκύλος που κουβαλά περισσότερο βάρος από ότι θα έπρεπε, είναι λογικό να είναι πιο νωθρός, πιο ευέξαπτος, να νιώθει πόνο, να ζεσταίνεται υπερβολικά, ή απλά να νιώθει πολύ άβολα. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι η παχυσαρκία επηρεάζει την λειτουργία πολλών βασικών οργάνων, συντελεί στην εμφάνιση σοβαρών παθήσεων και συνεπώς μειώνει σημαντικά το μέσο όρο ζωής του σκύλου.

Την επόμενη λοιπόν φορά που το αγαπημένο σας τετράποδο θα σας ρίξει αυτό το λυπημένο βλέμμα, ικετεύοντας για μια λιχουδιά, μην υποκύψετε. Να θυμάστε ότι μικρές, στιγμιαίες απολαύσεις, πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε μια σύντομη, δυστυχισμένη ζωή. Η ζωή του αγαπημένου σας τετραπόδου είναι στα χέρια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.