Puppy News☛

Χορήγηση φαρμάκων στο σκύλο μας.


Δεν είναι λίγες οι φορές που θα χρειαστεί το σκυλάκι μας να λάβει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Και ειδικά όταν πρόκειται για χάπι –τα περισσότερα έχουν και άσχημη γεύση-, αυτό μπορεί να καταστεί από δύσκολο εώς αδύνατο. Είναι λοιπόν σημαντικό για τον ιδιοκτήτη να μάθει το σωστό τρόπο να χορηγεί φάρμακα, ώστε η διαδικασία αυτή να γίνει όσο το δυνατό ανώδυνη και για μας αλλά και για το κατοικίδιό μας.


ΠΩΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΧΑΠΙ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ

Κατ’ αρχάς, αν ο κτηνίατρος μας το επιτρέπει, μπορούμε να βάλουμε το χάπι στο φαγητό του σκύλου. Αυτός είναι και ο ευκολότερος τρόπος. Κρύψτε το καλά σε ένα κομμάτι κρέας, σε φυστικοβούτυρο, τυρί κρέμα ή οτιδήποτε άλλο το κατοικίδιό σας απολαμβάνει να τρώει. Είναι καλό να δώσετε πρώτα μια μικρή ποσότητα φαγητού χωρίς το χάπι, ώστε να απομακρύνετε τυχόν...καχυποψία από τη μεριά του σκύλου. Σε καμιά περίπτωση μην υποτιμήσετε τη νοημοσύνη του σκύλου. Είναι αρκετά πιθανόν να μυριστεί το χάπι και να μην αγγίξει το φαγητό, ακόμα και να υποψιαστεί ότι κάτι...ετοιμάζετε μόνο από τον τόνο της φωνής σας.

Όπως και να έχει, είτε ο κτηνίατρος δεν σας επιτρέπει να βάλετε το χάπι στο φαγητό του σκύλου, είτε ο σκύλος έχει αντιληφθεί τα ύπουλα σχέδιά σας, είναι καλό να γνωρίζετε το σωστό τρόπο χορήγησης χαπιού. Απλά, ακολουθήστε τα επόμενα βήματα: 

1. Πάρτε το χάπι και φωνάξτε το σκύλο σας με τόνο χαρούμενο. Προσοχή! Αν ακουστείτε ανήσυχοι ή συμπεριφερθείτε περίεργα, ο σκύλος θα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά και ενώ μπορεί να τον ξεγελάσετε την πρώτη φορά, δεν θα τα καταφέρετε τη δεύτερη.

2. Μεταφέρετε το σκύλο σε ένα άνετο μέρος και φροντίστε ο πισινός του να ακουμπά στον τοίχο ή σε κάποιο έπιπλο ώστε να μην μπορεί να απομακρυνθεί από εσάς. Ίσως αν τον τοποθετήσετε κάπου ψηλά, να σας βοηθήσει περισσότερο. Στην περίπτωση αυτή, φροντίστε κάποιος να κρατά το σκύλο γύρω από το στήθος και τους ώμους για να μην πέσει κάτω.

3. Κρατήστε το χάπι με το δείκτη και τον αντίχειρά σας.

4. Με το άλλο σας χέρι, απαλά κρατήστε τη μουσούδα του σκύλου από την πάνω μεριά, βάζοντας τον αντίχειρά σας στη μια μεριά και τα υπόλοιπα δάκτυλά σας στην άλλη. 


5. Ανοίξτε το στόμα κρατώντας την άνω σιαγόνα και φροντίστε ώστε ο σκύλος να έχει το κεφάλι προς τα πάνω, κοιτάζοντας το ταβάνι. Η κάτω σιαγόνα του, θα πέσει από μόνη της προς τα κάτω, αφήνοντάς σας άφθονο χώρο για να τοποθετήσετε το χάπι.

6. Με το άλλο σας χέρι, σπρώξτε προς τα κάτω την κάτω σιαγόνα για να ανοίξει κι άλλο.

7. Γρήγορα, τοποθετήστε το χάπι όσο πιο πίσω στο στόμα γίνεται.


8. Αμέσως, κλείστε το στόμα, κρατάτε το κλειστό και χαμηλώστε το κεφάλι στην κανονική του θέση ώστε να κάνετε πιο εύκολη την κατάποση.

9. Τρίψτε απαλά το λαιμό ώστε να υποβοηθήσετε την κατάποση.

10. Ανταμείψτε το σκύλο με πολλά χάδια και γλυκόλογα. Αυτό θα κάνει την επόμενη φορά ευκολότερη και για τους δύο.

ΠΩΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ

Κατ’ αρχάς, αν ο κτηνίατρος μας το επιτρέπει, μπορούμε να βάλουμε το σιρόπι στο φαγητό του σκύλου. Αυτός είναι και ο ευκολότερος τρόπος. Ανακατέψτε το καλά σε φαγητό κονσέρβας, σε φυστικοβούτυρο, τυρί κρέμα ή οτιδήποτε άλλο το κατοικίδιό σας απολαμβάνει να τρώει. Είναι καλό να δώσετε πρώτα μια μικρή ποσότητα φαγητού χωρίς το σιρόπι, ώστε να απομακρύνετε τυχόν...καχυποψία από τη μεριά του σκύλου. Σε καμιά περίπτωση μην υποτιμήσετε τη νοημοσύνη του σκύλου. Είναι αρκετά πιθανόν να μυριστεί το σιρόπι και να μην αγγίξει το φαγητό, ακόμα και να υποψιαστεί ότι κάτι...ετοιμάζετε μόνο από τον τόνο της φωνής σας. Καλό θα ήταν να μην αναμείξετε το σιρόπι σε μεγάλη ποσότητα φαγητού, καθώς εάν ο σκύλος δεν το φάει όλο, δεν θα λάβει την απαραίτητη ποσότητα φαρμάκου.

Αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να δώσετε απευθείας στο σκύλο το σιρόπι, ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα.

1. Γεμίστε μια σύριγγα –θα την προμηθευτείτε από τον κτηνίατρό σας ή από ένα φαρμακείο-, με την απαιτούμενη ποσότητα του φαρμάκου.

2. Φωνάξτε το σκύλο σας με τόνο χαρούμενο. Προσοχή! Αν ακουστείτε ανήσυχοι ή συμπεριφερθείτε περίεργα, ο σκύλος θα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά και ενώ μπορεί να τον ξεγελάσετε την πρώτη φορά, δεν θα τα καταφέρετε τη δεύτερη.

3. Μεταφέρετε το σκύλο σε ένα άνετο μέρος και φροντίστε ο πισινός του να ακουμπά στον τοίχο ή σε κάποιο έπιπλο ώστε να μην μπορεί να απομακρυνθεί από εσάς. Ίσως αν τον τοποθετήσετε κάπου ψηλά, να σας βοηθήσει περισσότερο. Στην περίπτωση αυτή, φροντίστε κάποιος να κρατά το σκύλο γύρω από το στήθος και τους ώμους για να μην πέσει κάτω.

4. Πάρτε την σύριγγα με το ένα χέρι και με το άλλο πιάστε απαλά τη μουσούδα του σκύλου από την πάνω μεριά. Γυρίστε το κεφάλι ελαφρώς προς τα πίσω και χωρίς να ανοίξετε το στόμα, τοποθετήστε τη σύριγγα στο κενό που δημιουργείτε μεταξύ του μάγουλου και των πίσω δοντιών.


5. Αργά, χορηγείστε το σιρόπι. Χορηγείστε σε μικρές ποσότητες κάνοντας παύση για λίγο στο μεσοδιάστημα. Προσοχή να μην δώσετε το σιρόπι γρήγορα καθώς μπορεί ο σκύλος να μην προλάβει να το καταπιεί. Μην επιχειρήσετε να δώσετε όλο το σιρόπι με μια κίνηση, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει εμετό, ακόμα και πνιγμό.

6. Κρατήστε το στόμα κλειστό και το κεφάλι ελαφρώς ανυψωμένο ώστε να μπορεί ο σκύλος να καταπιεί. Τρίψτε ελαφρώς το λαιμό καθώς αυτό υποβοηθά την κατάποση.

7. Με μια βρεγμένη πετσέτα, σκουπίστε τυχόν υπολείμματα στο πρόσωπο.

8. Ανταμείψτε το σκύλο με πολλά χάδια και γλυκόλογα. Αυτό θα κάνει την επόμενη φορά ευκολότερη και για τους δύο.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Καλό θα ήταν να εξασκηθείτε πρώτα δίνοντας νερό αντί για σιρόπι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.