Puppy News☛

Λίγο νερό, λίγη δροσιά παρακαλώ.


Σε κάποιες χώρες, αφήνοντας ο ιδιοκτήτης το ζώο του εκτεθημένο στη ζέστη ή το κρύο, μπορεί όχι μόνο να καταδικαστεί, αλλά και να πληρώσει μεγάλα ποσά για την κακοποίηση του ταλαιπωρημένου ζώου. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για όσους ταλαιπωρούν τα ζώα με τέτοιο τρόπο, κρατώντας τα αλυσοδεμένα στο χώμα με μοναδικό ίσκιο αυτόν της λαμαρίνας, χωρίς σπιτάκι και νερό, χωρίς να λύνονται ποτέ. Ή αφήνοντας τα στο μπαλκόνι για μέρες μέχρι να τελειώσουν οι διακοπές, με κίνδυνο να πεθάνουν από θερμοπληξία, έλλειψη νερού και κατάθλιψη.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί αφήνουν το σκύλο στο αυτοκίνητο. Η θερμοκρασία όμως στο αυτοκίνητο ανεβαίνει επικίνδυνα, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει ο σκύλος να αντιμετωπίσει τη δυνατή ζέστη, γιατί μπορούν να ιδρώσουν και να πάρουν αέρα στο σώμα τους, μόνο μέσω των πατουσων τους και της ανάσας τους.

Η φρικτή ζέστη που μπορεί να υποστεί ένα ζώο στο αυτοκίνητο ή αλλού, έχει συνήθως σαν αποτέλεσμα το θάνατο ή στην καλύτερη περίπτωση, εγκεφαλικά προβλήματα, όπως κούραση, μόνιμη δίψα, λαχάνιασμα, λήθαργος, ανορεξία, ταχυκαρδίες, πυρετός, εμετός.

Αν ο σκύλος σας έχει αυτά τα συμπτώματα, πρέπει άμεσα να τον μεταφέρετε σε δροσερό μέρος και να καλέσετε γιατρό να τον εξετάσει. Δροσίστε τον με νερό, τοποθετήστε του βρεγμένη πετσέτα ή παγοκύστες στο κεφάλι, στο λαιμό και το στήθος ή καλύτερα βάλτε τον σε χλιαρό νερό.

Συμβουλές:

*Μην αφήνετε ποτέ το σκύλο σας σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο σε μία ηλιόλουστη μέρα.

*Αν δείτε σκύλο μέσα σε αυτοκίνητο να έχει συμπτώματα θερμοπληξίας, σημειώστε τον αριθμό, το χρώμα, το μοντέλο του αυτοκινήτου και καλέστε επειγόντως την αστυνομία. Εντωμεταξύ μη φύγετε, θα πρέπει κάποιος να παρακολουθεί το σκύλο.

*Αν η αστυνομία αργήσει ή αρνηθεί να έρθει, προσπαθείστε να ζητήσετε από μερικούς μάρτυρες να δουν την κατάσταση του σκύλου και κάντε ότι μπορείτε για να βγάλετε το ζώο από το αυτοκίνητο. Κατόπιν περιμένετε την αστυνομία να έρθει.

*Μην μεταφέρετε το σκύλο σας σε ανοιχτό φορτηγάκι, γιατί καίγονται τα πόδια του από το ζεστό μέταλλο.

*Μην παίρνετε μαζί σας τον σκύλο σας για βόλτες ή τρέξιμο, παρά μόνο πολύ πρωί ή αργά το απόγευμα και ποτέ μην τον πιέζετε να κάνει ασκήσεις ή να παίξει αν έχει πολλή ζέστη. Προτιμήστε δροσερές ώρες, γρασίδι και σκιά για τα παιχνίδια σας.

*Επισκεφθείτε ειδικούς που κόβουν το τρίχωμα του σκύλου σας με τέτοιο τρόπο ώστε να δροσίζετε, ακόμα και αν δεν το κουρέψετε τελείως (trimming) ώστε να υπάρχει και η απαραίτητη προστασία από τις σκνίπες.

*Να έχετε τον σκύλο σας μέσα στο σπίτι τις ζεστές ημέρες. Αν πρέπει παρόλαυτα να μένει εκτός για πολλές ώρες, να προσέχετε να μην μένει τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας. Φροντίστε να έχει σκιά, πολύ νερό και αν υπάρχει η δυνατότητα, μια πισίνα σκύλων ή μια μεγάλη λεκάνη ώστε να μπορεί να κάθεται μέσα. Το μπωλ του νερού του, φροντίστε ώστε να μην αναποδογυρίζει.

*Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για δεμένους σκύλους. Σιγουρευτείτε πως έχουν τροφή, πολύ και φρέσκο νερό και στέγη για σκιά. Αν δείτε δεμένο ζώο με πρόβλημα, επικοινωνείστε με το τοπικό φιλοζωϊκό σωματείο για συμβουλές και με την αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.