Puppy News☛

Dogwalking Business.


Μήπως είστε πολυάσχολος και το ζωάκι σας έχει σκυλοβαρεθεί περιμένοντας να το βγάλετε βόλτα;
Μην του στερείτε τη χαρά, αφού και στην Ελλάδα υπάρχουν τώρα οι ειδικοί που φροντίζουν για όλα όσα δεν προλαβαίνετε.Είναι οι dogwalkers, που αναλαμβάνουν με υπευθυνότητα και μεράκι όχι μόνο να βγάλουν βόλτα το σκύλο σας αλλά και να τον ταϊσουν, εφόσον εσείς δεν έχετε το χρόνο ή λείπετε ταξίδι για ...δουλειές.

Επιτέλους, ήρθε και στην Ελλάδα το dog walking.


Τι είναι dog walking;
Είναι η αμοιβόμενη υπηρεσία του να αναλαμβάνει τρίτος τη βόλτα του σκύλου σας.
Εκτός από τη βόλτα ένας dogwalker μπορεί ν' αναλάβει να γεμίζει το μπολ του ζώου σας με καθαρό νερό, να φροντίζει για το τάισμα ή ακόμη – αν θέλετε- και καθάρισμα της αυλής, την περιποίηση των άλλων κατοικιδίων του σπιτιού, έως και το πότισμα των φυτών του κήπου.

Εμπνευστής και οργανωτής αυτών των τόσο σημαντικών υπηρεσιών εν Ελλάδι, ο 25χρονος φοιτητής Νίκος Μουτσούλας, ο οποίος ξεκίνησε πέρυσι την υπόθεση αυτή για να καλύψει την ανάγκη του σκύλου του για καθημερινη βόλτα.

«Επέλεξα αυτή την ενασχόληση γιατι παρότι ευχαριστιέμαι την καθημερινή βόλτα με το σκύλο μου, χρειάζομαι να έχω στη διάθεση μου κι έναν dog walker. Διαπίστωσα όμως ότι δε μπορώ να βρω εύκολα dog walker στην περιοχή μου. Ετσι αποφάσισα να γίνω ο ίδιος dog walker για να βοηθήσω τους γείτονές μου που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες καθημερινές ανάγκες. Παράλληλα θα κερδίζω χρήματα απο την υπηρεσία μου». 


Το dogwalking ξεκίνησε στην Ελλάδα από τους ιδιοκτήτες σκύλων που ζητούσαν στις αγγελίες τους για οικιακούς βοηθους και επιπλέον υπηρεσίες όπως να βγάζουν βόλτα το σκύλο. Σύντομα άρχισαν μερικοί ιδιώτες να τοποθετούν αγγελίες σε μαγαζιά ζωοτροφών και κτηνιατρεία για να προσφέρουν βόλτα σε σκυλιά. Πολλοί απ' αυτούς απαγοητεύονταν γιατί ο κόσμος δεν τους αναγνώριζε ή γιατί δεν τους εύρισκε και δεν ήξερε ότι υπάρχουν.


«Περιηγήθηκα σε ιστοσελίδες της Αμερικής και της Αγγλίας- μάς λέει ο Νίκος Μουτσούλας- και παρατήρησα οτι εκεί είναι πολύ διαδεδομένη υπηρεσία το dogwalking. Σκέφτηκα ότι αν είχαμε και στην Ελλάδα dogwalking, θα περνάγαμε και το μήνυμα ότι δεν επιτρέπεται να έχεις σκύλο αν δε βγαίνει δύο φορές τη μέρα βόλτα. Κι ακόμη ότι η βόλτα είναι τρόπος ζωής, ενώ θα αυξάνονταν τα νοικοκυριά που θα αποκτούσαν σκύλο και θα μειώνοταν οι εγκαταλείψεις σκυλιών» .

Γιατί ειναι απαραίτητες οι υπηρεσίες dog walking;

Είναι γεγονός ότι η εγκατάλειψη των ζώων οφείλεται:
• στην έλλειψη εκπαίδευσης των ανθρώπων, αφού δεν γνωρίζουν πώς να εκπαιδεύσουν το σκύλο τους και πώς να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο μαζί του
• πολλοί ιδιοκτητες δεν έχουν το χρόνο να φροντίζουν το κατοικίδιό τους κάθε μερα ενώ οι ανάγκες αυξάνονται και ο ελεύθερος χρόνος και οι ώρες βόλτας μειώνονται.
Για την εκπαίδευση υπάρχουν οι εκπαιδευτές οι οποίοι διδάσκουν στο κόσμο μια καλύτερη σχέση και βελτιώνουν την κατάσταση. Για τη βόλτα του σκύλου συχνά δεν υπάρχει χρόνος, ο σκύλος υποφέρει από τη στέρηση βόλτας και οι οικογένειες μαλώνουν γιατί ο σκύλος λερώνει και φωνάζει στην αυλή και δεν έχουν χρόνο για βόλτα.


Η αρχή για τον Νίκο Μουτσούλα δεν ήταν εύκολη, όπως ό ίδιος εκμυστηρεύεται:
« Συζήτησα με συγγενείς και φίλους για να ασχοληθώ με τη βόλτα των σκυλιών της γειτονιάς. Αλλοι με ενθάρρυναν με το να μου λένε ότι ο κόσμος χρειάζεται την υπηρεσία και θα έχω πολλή δουλειά ή ότι θα τους άρεσε και οι ίδιοι να κάνουν το ίδιο, ενώ αλλοι με αποθάρρυναν με το να μου λένε ότι είναι αδιανόητο στην Ελλάδα που οι σκύλοι ζουν παρατημένοι στην αυλή με ενα κομμάτι ξερό ψωμί και ότι όποιος δεν προλαβαίνει να βγάλει το σκύλο βόλτα δεν θα αγοράσει σκύλο. Απ' ότι είχα διαπιστώσει οι περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να βγάλουν βόλτα το σκύλο τους 365 μέρες το χρόνο και θα χρειαζόντουσαν την υπηρεσία μου.

Το καλοκαίρι του 2007, αποφάσισα να γίνω dog walker, να βγάζω βόλτα τα σκυλιά γειτόνων τις ημέρες εφόσον δεν μπορούσαν, με χρηματική ανταμοιβή. Ανάρτησα σε κτηνιατρεία καi μαγαζιά αγγελίες και σύντομα είχα κάμποσα τηλεφωνήματα εκ των οποίων τα περισσότερα δεν ήμουν διατεθημένος να τα εξυπηρετήσω. Ονειρευόμουν κάθε μέρα μια καινούργια λύση, όπως την εύρεση κι άλλων που να κάνουν την ίδια δουλειά, ώστε άλλος να εργάζεται Σαββατοκύριακα, άλλος καθημερινές, άλλος απογεύματα κι άλλος πρωινά σε κάθε περιοχή.. Ηταν απαραίτητο στην Ελλάδα να γίνει ενα δίκτυο από dog walkers» .

Το Δεκέβριο του 2007, πραγματοποίησε την ιδέα του στήνοντας μια ιστοσελίδα όπου θα μπορούν να εγγράφονται dogwalkers από όλη την Ελλάδα.
Σε αυτή την ιστοσελίδα υπάρχει μηχανή αναζήτησης ώστε οι κάτοχοι σκυλιών να μπορούν ν' αναζητούν τους dogwalkers της περιοχής τους. Σήμερα η ιστοσελίδα καλύπτει τις περισσότερες περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Πάτρας και αναμένεται να επεκταθούν οι εγγραφές dog walkers όσο και η ζήτηση για βόλτες.


Ποια είναι όμως η μέχρι σήμερα εμπειρία;
«Φροντίζω να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά τη πρώτη επαφή μ' ένα σκύλο ώστε να δω αν μπορώ να τον χειριστώ στη βόλτα.Συχνά η πρώτη επαφή ειναι δύσκολη. Πρώτα κάθομαι με λίγη τροφή σε απόσταση από το σκυλί και περιμένω να πάρει την τροφή που του άφησα προς το μέρος μου. Σταδιακά του δίνω απ' ευθείας την τροφή και στη συνέχεια τον χαϊδεύω στο λαιμό. Κάθομαι πολύ ώρα με το σκυλί ώσπου να με αποδεχτεί ως νέο μέλος της οικογενείας. Σκυλί που δεν δέχεται τροφή από τα χέρια μου ύστερα από την σταδιακή και προσεκτική προσέγγιση δεν το αναλαμβάνω. Στους πελάτες ζητώ ένα ή δύο ραντεβού γνωριμίας προκειμένου να εξοικειωθεί το ζώο και ν' αναλάβω τη βόλτα του. Τα περισσότερα σκυλιά αναγνωρίζουν τις καλές μου προθέσεις και σύντομα γινόμαστε οι καλύτεροι φιλοι, αφού είμαι ο άνθρωπος που θα το ταΐσει και θα το βγάλει βόλτα» τονίζει ο Νίκος υπογραμμίζοντας ότι πάντα συνεννοείται με τον ιδιοκτήτη για τη συμπεριφορά του σκύλου του ως προς τους ξένους ή σε άλλα σκυλιά για να λάβει τα μέτρα του.

Πάντως, τα περισσότερα σκυλιά αποδέχονται τους dog walkers. Παρότι μερικοί φιλόζωοι στην Ελλάδα έχουν αντιρήσεις για αυτήν την υπηρεσία υποστηρίζοντας ότι δεν τους αρέσει ο σκύλος τους να πηγαινει σε ξένα χέρια, η απάντηση ως προς αυτό είναι ότι οι dog walkers μόνο καλό κάνουν στο σκύλο εφ' όσον αφού αναπτύσουν μαζί του σχέση φιλίας, οικειότητας και εμπιστοσύνης.

Πόσο άραγε αξίζει να πληρωθεί ένας dog walker;
«Ύστερα από πολύ σκέψη και επισκέψεις σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, 5 - 10 ευρώ η βόλτα διαπιστώθηκε ως μια καλή χρέωση και για τους dog walkers αλλά και για τους ιδιοκτήτες σκύλων» απαντά ο Νίκος Μουτσούλας.
Ο καθε dogwalker στην ιστοσελίδα τού dogservices.gr ειναι ελεύθερος επαγγελματίας και μπορεί να βάλει τo δικό του τιμοκατάλογο. Ανάλογα με τις προσωπικές του δεξιότητες. Αν δηλαδή είναι εκπαιδευτής σκύλων ή απλά ένας φιλόζωος μπορεί να προσφέρει πέρα απο τη βόλτα του σκύλου οποιαδήποτε σχετική υπηρεσία ειναι χρήσιμη όπως καθάρισμα της αυλής ή παροχή πρώτων βοηθειών με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε και ο ιδιοκτήτης ή και καλύτερα.
Το συνιστόμενο τιμολόγιο στο dogservices.gr είναι 5 Ευρω μέχρι τη μισή ώρα, 7.5 ευρώ μέχρι τη μία ώρα και 10 ευρώ μέχρι τις 2 ώρες.

Για τυχόν απορίες, δεν έχετε παρά να κάνετε μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα dogservices.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.