Puppy News☛

Dognition: τώρα μπορείτε να μετρήσετε το IQ του τετράποδου συντρόφου σας.


Στην αρχή άρχισαν να εμφανίζονται κέντρα ημερήσιας φύλαξης για σκυλάκια και κουτιά με τεστ DNA. Τώρα πλέον μπορούμε να μετρήσουμε ακόμα και τη νοημοσύνη του κουταβιού μας.
Μια εταιρία που έχει τη βάση της στη Βόρεια Καρολίνα εξέδωσε πρόσφατα ένα τεστ νοημοσύνης για σκύλους που ονομάζεται Dognition. Για 60 δολάρια το κάθε σκυλάκι, οι πελάτες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα μακρύ διαδικτυακό ερωτηματολόγιο και μια σειρά ασκήσεων που θα κάνουν με τον Αζόρ για να μετρήσουν τις γνωσιακές του δυνατότητες, όπως το πόσο καλά καταλαβαίνει τις χειρονομίες ή μαθαίνει νέες λέξεις. Αφού κάνει τα διαδραστικά τεστ 
που κρατούν περίπου 80 λεπτά από την αρχή ως το τέλος, τα αποτελέσματα κατηγοριοποιούν τον Αζόρ σε ένα από οκτώ είδη νοημοσύνης. Το τεστ δεν βαθμολογεί τα σκυλιά με τον ίδιο τρόπο που βαθμολογούν τα κοινά τεστ IQ την ανθρώπινη νοημοσύνη, αλλά αντίθετα καταδεικνύει τις ιδιαιτερότητες της ευφυΐας ενός σκύλου, όπως την έντονη ροπή του για κατανόηση λεξιλογίου ή την ιδιαίτερη ικανότητα για να κατευθύνεται στον χώρο.
Οι σκεπτικιστές μπορεί να ενοχληθούν από την ιδέα ότι θα πρέπει να πληρώσουν 60 δολάρια για να ανακαλύψουν πόσο έξυπνο ή κουτό είναι ένα σκυλί και κάποιοι μπορεί να το δουν ως ένα ακόμα τεχνούργημα για ιδιοκτήτες σκύλων ώστε να ξοδέψουν μερικά ακόμα χρήματα. Οι Αμερικάνοι ήδη ξοδεύουν πάνω από 55 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για τα κατοικίδιά τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Προϊόντων για Κατοικίδια.

Αλλά όπως προκύπτει, η τελευταία προσθήκη στην τεράστια λίστα των προϊόντων για κατοικίδια εξυπηρετεί επίσης και στην επιστήμη για τα σκυλιά. Η αγορά ενός τεστ βοηθάει στην υποστήριξη ενός μεγάλου πειράματος με χιλιάδες ζώα το οποίο γίνεται από τον δημιουργό του Dognition, τον Brian Hare, καθηγητή εξελικτικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Duke και ιδρυτή του Duke Canine Cognition Center.
Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με το ποια σκυλιά εμφανίζουν υψηλότερη ευφυΐα (παραδοσιακά θεωρούνται τα κανίς ότι είναι πιο έξυπνα) βασίζονται ουσιαστικά σε ανέκδοτα στοιχεία και όχι σε σκληρή επιστήμη. Ο Hare στοχεύει να το αλλάξει αυτό και να δείξει με εμπειρικά δεδομένα τις μοναδικές γνωσιακές ικανότητες κάθε ράτσας. Όλα τα αποτελέσματα του Dognitin πηγαίνουν σε μια μεγάλη βάση δεδομένων που αναλύεται από τον Hare, ο οποίος λέει πως ο υπέρτατος στόχος του είναι να προσδιορίσει επιστημονικά τις διαφορές μεταξύ ρατσών ή ακόμα και τοπικές διαφορές μεταξύ σκύλων.
Δεν θα αποκαλύψει πόσα σκυλιά έχουν κάνει μέχρι στιγμής το Dognition ή το πόσα χρήματα έβγαλε η εταιρία, δηλώνει όμως ότι το τεστ το έκαναν χιλιάδες ζώα ήδη από τότε που ήταν στην δεύτερη έκδοσή του. Από αυτήν την άνοιξη, όσοι κάνουν το Dognition θα μπορούν από μόνοι τους να αναλύσουν τα δεδομένα, να συγκρίνουν για παράδειγμα τη νοημοσύνη ενός Ντάτσχουντ και ενός Τερριέ ή τη διαφορά μεταξύ των σκυλιών της Ανατολικής και της Δυτικής Ακτής. Θα μπορούν ακόμα να μάθουν και μερικά πράγματα για τον εαυτό τους.

Εκτός από τη μέτρηση της φαιάς ουσίας των σκυλιών, η Dognition απασχολείται επίσης στην εκπαίδευση ανθρώπων να αντιλαμβάνονται τις νύξεις των κατοικίδιών τους, όπως λέει ο Hare. Τα τεστ βοηθούν τους ανθρώπους να καταλαβαίνουν, για παράδειγμα, ότι ένα σκυλί χασμουριέται ως σημάδι ενσυναίσθησης, ώστε να δείξει ότι είναι συντονισμένο με αυτό που κάνει και νιώθει ο άνθρωπός του.
«Μαθαίνεις για σένα και για το σκυλί», είπε ο Hare, ο οποίος επίσης πρόσφατα δημοσίευσε ένα βιβλίο, το 'The Genius of Dogs' (Η Ιδιοφυΐα των Σκύλων), το οποίο έγραψε μαζί με τη γυναίκα του, Vanessa Woods. Συμπληρώνει ότι το τεστ μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τη συμβίωση μεταξύ ανθρώπων και σκύλων.
«Ο στόχος των ανακαλύψεων που κάνουμε μέσω του Dognition δεν είναι να τα κάνουμε σαν μικρούς ανθρώπους, αλλά να τα κατανοήσουμε γι' αυτό που πραγματικά είναι: σκυλιά», καταλήγει ο Hare. 

Κάνοντας ένα από τα τεστ

Ένα από τα τεστ της Dognition είναι αυτό της επικοινωνίας. Παίζεται σαν παιχνίδι και εκτός από τον σκύλο, χρειάζονται δύο άτομα και μερικοί σκυλομεζέδες. Το πρώτο άτομο (κάποιος φίλος) στέκεται μαζί με τον σκύλο και τον κρατάει από το κολάρο ενώ το άλλο άτομο (ο ιδιοκτήτης) στέκεται απέναντι σε απόσταση περίπου 2 μέτρων. Ο ιδιοκτήτης φωνάζει καθαρά το όνομα του σκύλου του και στη συνέχεια τοποθετεί δύο μεζέδες μπροστά του, δεξιά και αριστερά από το σώμα του, ταυτόχρονα. Αμέσως μετά, δείχνει τον ένα από τους δύο μεζέδες και φωνάζει το όνομα του σκύλου. Λέει στο σκύλο να έρθει και ο φίλος απελευθερώνει το ζώο. Το σκυλί πλησιάζει και τρώει πρώτα τον ένα και μετά τον άλλο μεζέ. Ασχέτως με το ποιον θα διαλέξει πρώτο, το σκυλί θα πρέπει να φάει και τους δύο μεζέδες.
Αν ο σκύλος έφαγε πρώτα το μεζέ που του έδειξε ο ιδιοκτήτης, αυτό σημαίνει ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επικοινωνία του μαζί του και αντιλαμβάνεται τις χειρονομίες επικοινωνίας. Εφόσον εμπιστεύεται την εντολή του ιδιοκτήτη, συμπεριφέρεται με συνεργατικό τρόπο, κάτι που παρατηρείται σε πολύ λίγα άλλα ζώα. Εάν ο σκύλος δεν διαλέξει το μεζέ που έδειξε ο ιδιοκτήτης, ίσως αυτό να σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και θέλει να αποφασίζει μόνος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.