Puppy News☛

Κάθε πότε να γευματίζει και τι.


Από την ηλικία λοιπόν που το κουτάβι απογαλακτίζεται πλήρως και περνάει στην στερεά τροφή, μέχρι και λίγο μετά από την ενηλικίωση του, δηλαδή περίπου στα δυο χρόνια, πρέπει να του δίνουμε τροφή πολύ καλής ποιότητος. Αυτή είναι μόνο η ξηρά τροφή, αυτό που όλοι ονομάζουν κροκέτες. Ξέρω πως είναι δύσκολο για οικονομικούς λόγους να αγοράσετε μια επώνυμη μάρκα καλής ποιότητος, αλλά η τροφή δεν συντηρεί ένα σκυλί απλά και μόνο, το βοηθάει στο να έχει υγειές τρίχωμα, γερά δόντια και κόκκαλα, ενέργεια και γενικά να διατηρεί μια γραμμή σώματος που πρέπει να έχει ένα σκυλί χωρίς να γίνεται παχύσαρκο και να γεμίζει λίπος.

Συμβουλή:

Για να είστε σίγουροι πως το σκυλί σας δεν είναι παχύσαρκο αλλά ούτε και πιο αδύνατο από το φυσιολογικό, τότε πρέπει να μπορείτε ακουμπώντας το απαλά με τις άκρες των δακτύλων σας να αγγίζετε αχνά τα πλευρά του.

Είναι λογικό το κουτάβι σας να βαρεθεί την ξηρά τροφή και να μην τρέφεται σωστά. Μην αδιαφορείτε καθώς όπως είπαμε, είναι στο στάδιο της ανάπτυξης και η τροφή του είναι απαραίτητη. Μια καλή λύση είναι να βάζεται τροφή απο τη δική μας μέσα στο μπωλ του και να την ανακατεύετε με την ξηρά τροφή καλά, ώστε αναγκαστικά να πρέπει να τα φάει όλα μαζί. Το λέω γιατί μπορεί για παράδειγμα να του βάλουμε ψιλοκομμένο βραστό κρέας και εκείνο να το ξεχωρίσει τρώγοντάς το και αφήνοντας την ξηρά τροφή ανέπαφη. Απλώς το περνάμε απο το μπλέντερ κάνοντάς το αλοιφή και το ανακατεύουμε ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Η αναλογία που προτείνω είναι ένα 70% από ξηρά τροφή αρίστης ποιότητος και ένα 30% από το δικό μας.

Δεν επιτρέπετε κανενός είδους μπαχαρικό, καμία σάλτσα και θα προτιμούσα να του δίνεται βραστά ή ψητά όχι τηγανιτά. Μην προτιμάτε κονσέρβες για σκύλους σαν κύρια τροφή του διότι δεν είναι και ότι καλύτερο. Χρησιμοποιήστε τις μόνο σαν έδεσμα ή σαν εναλλακτική λύση αν δεν μπορείτε να του ετοιμάσετε εσείς κάτι για συμπληρωμα στην τροφή του.

Καλό θα ήταν να μπορούσατε να του παρέχετε μια αρίστης ποιότητος τροφή μέχρι την τελευταία του μέρα, όμως επειδή αυτό σημαίνει οικονομική επιβάρυνση προτείνω τουλάχιστον ως την ενηλικίωση του να το προσπαθήσετε.

Δίνεται κόκκαλα στο σκυλί σας εκτός από κόκκαλα πουλιών και κουνελιού τα οποία σπάζοντας δημιουργούν κοφτερές γωνίες που μπορεί να τραυματίσουν το λαιμό ή τα έντερα του. Τα κόκκαλα δίνονται μόνο για μάσημα ώστε να το βοηθήσουν να χωνέψει (λειτουργία της τσίχλας στους ανθρώπους), και ποτέ για φάγωμα. Ένα κόκκαλο μπορεί αν φαγωθεί να επιφέρει θάνατο προκαλώντας συστροφή στομάχου ή πλήρη ανικανότητα αφοδεύσεως από επίφραξη του πρωκτικού κόλπου. Προτιμήστε κόκκαλα από μοσχάρι όσο πιο μεγάλα γίνεται και βρασμένα, ώστε να μην μπορεί εύκολα να τα σπάσει και πάντα υπό επίβλεψη. Θα το βοηθήσουν να αναπτύξει και να δυναμώσει τους μασητήρες μύες που διαθέτει και να αποκτήσει σταθερό και δυνατό δάγκωμα.

Μα τα σκυλιά τρώνε κόκκαλα από κρέας και οι γάτες από ψάρια. Μύθος... Κανένα σκυλί στη φύση δε σκότωσε θήραμα για να φάει τα κόκκαλα. Τρώει το κρέας και μόνο, και αφήνει τα κόκκαλα. Αυτού του είδους η λογική επικράτησε σε μια περίοδο οικονομικής δυσχέρειας πολύ έντονης, όπου οι οικογένειες δοκίμαζαν κρέας μόνο μια φορά ή δυο το χρόνο. Λογικό μου φαίνεται λοιπόν να περίσσευαν για τα σκυλιά μόνο τα κόκκαλα. Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ποσοστό θνησιμότητας των σκυλιών εκείνης της εποχής με των σημερινών. Ευτυχώς...

Τα γεύματα του έως την ηλικία των δυο περίπου όπου ολοκληρώνεται η ανάπτυξη ενός σκύλου πρέπει να είναι τρια την ημέρα. Την ποσότητα θα την καθορίσει ο κτηνίατρος αφού διαφέρει απο σκυλί σε σκυλί. Μετά την ηλικία των δυο χρόνων θα πρέπει να παίρνει δυο γεύματα την ημέρα και ποτέ ένα κατα τη διάρκεια όλης του της ζωής. Είναι ξεκούραστο να πρέπει να τον ταίσουμε μια φορά την ημέρα μόνο, αλλά προκαλεί συνήθως προβλήματα. Δοκιμάστε να μείνετε νηστικοί για όλη την διάρκεια της ημέρας και μετά σιτιστείτε με ένα μεγάλο και πλήρες γεύμα και θα καταλάβετε.

Χαρίστε του λοιπόν ένα γεύμα αρίστης ποιότητος και δείξτε συνέπεια στα γεύματα του... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.