Puppy News☛

Αρωματοθεραπεία για σκύλους ('Α ΜΕΡΟΣ).


Η ιστορία της αρωματοθεραπείας

Η αρωματοθεραπεία είναι μια αρχαία πρακτική με ρίζες που ξεκινάνε από τους Αιγύπτιους το 1500 π.Χ. Εκείνοι πρώτοι χρησιμοποιούσανε διάφορα μέρη φυτών και δέντρων για να καταπολεμήσουν διάφορες ασθένειες, όπως:

• Ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος
• Προβλήματα με το αναπαραγωγικό σύστημα
• Πληγές
• Διεγερτικά
• Ηρεμιστικά

Μια καινούργια αντιμετώπιση για τα προβλήματα συμπεριφοράς των ζώων


Το 19ο αιώνα ανακαλύφθηκαν τα μικρόβια ως αίτια νοσημάτων. Τότε ξεκίνησαν και οι πρώτες έρευνες για τις ιατρικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων. Ο «founding father» της πρακτικής αυτής ήταν ο Γάλος Gattefosse ο οποίος έκανε τις πρώτες έρευνες, ανακαλύπτοντας ότι η πτητική φύση κάποιων ελαίων ήταν ικανή να απολυμαίνει τον αέρα. Εκείνος βάφτισε την πρακτική «αρωματοθεραπεία». Από το 1887-1937 γράφτηκαν πάνω από 100 άρθρα σε περιοδικά με το συγκεκριμένο θέμα. Δεν είχε, όμως, πειστεί το ιατρικό επάγγελμα ακόμη.

Με την εξέλιξη της κλασικής ιατρικής και των φαρμάκων, υπήρξε πτώση στη χρήση των ελαίων παρ’ ότι πολλά από αυτά είχαν μεγαλύτερη αντισηπτική αξία από τα συνθετικά φάρμακα. Ο λόγος ήταν οι οικονομικές δυνατότητες που υπόσχονταν τα συνθετικά φάρμακα με τη χρήση patenting.

Το 1964 ξαναεμφανίστηκαν τα αιθέρια έλαια όταν ένας στρατιωτικός ιατρός έγραψε ένα βιβλίο για τη δική του εμπειρία με αυτά, κατά τη διάρκεια του πολέμου, στην αντιμετώπιση των πληγών και κατά τη διάρκεια των επεμβάσεών του.

Το 1978 πλέον, μετά από την εμφάνιση βιβλίου τριών τόμων γραμμένο από τον Γάλλο Paul Blaiche με θέμα τη χρήση τους σε μεγάλη γκάμα νοσημάτων, αναζωπυρώθηκε η αναγνώριση των αιθέριων ελαίων από το γαλλικό ιατρικό επάγγελμα.

Από τότε, η εξέλιξη είναι ραγδαία με έρευνες να διεξάγονται ακόμα και σήμερα για σωματικά αλλά και ψυχολογικά νοσήματα.


Τι είναι τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια είναι αποστάγματα από ιατροφαρμακευτικά άνθη, βότανα και δέντρα, και χρησιμοποιούνται σε διάλυση για την καταπολέμηση σωματικών και ψυχολογικών νοσημάτων, προωθώντας έτσι την καλή υγεία και την ευζωία. Το φυτό που παράγει το αιθέριο έλαιο, το χρησιμοποιεί για την προστασία του από αρρώστιες, για να διώξει απειλητικά ζώα, για να ιατρέψει τις πληγές του και ως ορμόνες. Και αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι ιδιότητες που προσφέρουν και σε εμάς. Επειδή τα αιθέρια είναι εξαιρετικά πτητικά, τα χημικά τους στοιχεία είναι απορροφώνται εύκολα δια μέσου της μύτης ή του δέρματος. Εντούτοις, δεν είναι φάρμακα, όπως τα ξέρουμε, αλλά λειτουργούν απαλά και ολιστικά για την εξισορρόπηση του συστήματος και για την καταπολέμηση της ασθένειας.
Τα αιθέρια έλαια και τα ζώα

Τα αιθέρια έλαια έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία ως φυσικά εναλλακτικά για άλογα, σκυλιά, γάτες, lamas, πρόβατα, αγελάδες, ακόμα και για κατσίκες και κοτόπουλα. Έχουν βοηθήσει σε πολλές κοινές παθήσεις όπως νοσήματα του αναπνευστικού, αρθρίτιδα, αλλεργίες, έκζεμα, sarcoids και άλλα δερματικά προβλήματα. Έχουν επίσης ιάνει το σύνδρομο του Cushing’s, ιογενή νοσήματα αλλά και συμπεριφορικά προβλήματα. Έχουν φανεί ιδιαίτερα χρήσιμα για ζώα που έχουν περάσει κάποιου είδους συναισθηματικό ή φυσικό τραυματισμό κάποια στιγμή της ζωής τους.

Γιατί να χρησιμοποιήσει κανείς τα αιθέρια έλαια;

Η αρωματοθεραπεία είναι μια φυσική και μη καταπατητή μέθοδος η οποία έχει αποδειχτεί πολύ αποτελεσματική για την ανακούφιση πολλών παθολογικών αλλά και συμπεριφορικών προβλημάτων. Τα αιθέρια έλαια έχουν χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της καλής υγείας για πολλούς αιώνες και σήμερα όλο και περισσότεροι κτηνίατροι αναγνωρίζουν τη χρησιμότητά τους για την πρόνοια των ζώων. Τα έλαια περιέχουν συστατικά που οικειοθελώς θα διάλεγε και θα μάζευε ένα ζώο για να διατηρήσει την υγεία του στο φυσικό του περιβάλλον, αλλά που στερείτε λόγω των περιορισμών της εξημέρωσης.
Τα ζώα στη φύση διαλέγουν ό,τι χρειάζονται από το οικοσύστημα στο οποίο ζουν για να επαναφέρουν τον οργανισμό τους σε ισορροπία όταν νοσεί. Εξημερώνοντάς τα και συνεπώς κλείνοντάς τα μέσα στα σπίτια μας, τους έχουμε αναιρέσει τις επιλογές αυτές. Τα ζώα, λοιπόν, στα αιθέρια έλαια, αναγνωρίζουν τις ιατρικές ουσίες κι ενστικτωδώς διαλέγουν από αυτά, όπως ακριβώς θα έκαναν στη φύση. Αυτή είναι και η ομορφιά της μεθόδου. Δεν επιβάλλεται τίποτα στο ζώο, απλά χρησιμοποιείτε αυτό το δυνατό ένστικτο της αυτοΐασης.

Πότε χρειάζεται το ζώο αιθέρια έλαια;

Ένα ζώο θα χρειαστεί αιθέρια έλαια όταν ο οργανισμός του έχει χάσει την ισορροπία του. Τι σημαίνει αυτό; Όταν έχει φύγει από τα φυσιολογικά πλαίσια καλής υγείας και συμπεριφοράς. Η θεωρία των εναλλακτικών περιστρέφεται γύρω από το ενεργειακό σώμα του ασθενούς και υποστηρίζει ότι πριν εμφανιστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα στο υλικό σώμα, έχει ήδη εμφανιστεί στο ενεργειακό σώμα, δηλαδή στους μεσημβρινούς, στα 12 κανάλια υπεύθυνα για τη διοχέτευση της ενέργειας γύρω από το σώμα. Αυτές οι ανισορροπίες είναι που πρέπει να διορθωθούν για να αποφευχθεί η εμφάνιση του ενεργειακού προβλήματος στο υλικό σώμα. Οι ανισορροπίες αυτές εμφανίζονται ως προβλήματα συμπεριφοράς, προβλήματα υγείας ή και συνδυασμός των δύο. Τα αιθέρια που χρειάζεται κάθε ζώο στη συγκεκριμένη στιγμή της ζωής του, βρίσκονται με συγκεκριμένο τρόπο. Υπάρχει διαγνωστική μέθοδος η οποία ανιχνεύει τυχόν ενεργειακά μπλοκαρίσματα στο δίκτυο μεσημβρινών του κάθε οργανισμού. Ανιχνεύει τα νυν προβλήματα αλλά και προβλέπει τυχόν μελλοντικά. Αυτή η διαγνωστική μέθοδος λέγεται κινησιολογία (kinesiology) η οποία εφευρέθηκε τον περασμένο αιώνα από έναν αμερικανό χειροπράκτη, τον Κ. George Goodheart. Με τη βοήθεια της κινησιολογίας, λοιπόν, αλλά και με την εφαρμογή της θεωρίας των 5 στοιχείων και άλλα της Κινεζικής Ιατρικής (5 Element Theory) βρίσκουμε ποια είναι τα αιθέρια έλαια που χρειάζεται περισσότερο το ζώο σας για να το επαναφέρουμε στην ισορροπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.